ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?
Sveikata ir grožis

Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-21
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione

Jei norite ilgai išlikti sveiki, būtina atidžiai rūpintis savo mityba. Raudona mėsa yra maistas, kuris turi daug naudingų medžiagų, tačiau dideliais kiekiais gali pakenkti organizmui. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl verta saikingai vartoti raudoną mėsą ir kokios sveikesnės alternatyvos gali ją pakeisti.

Kodėl raudona mėsa gali būti žalinga

Dažnas ir gausus raudonos mėsos vartojimas, įskaitant kiaulieną, veršieną, jautieną ar ėrieną, gali didinti įvairių ligų riziką. Pagrindinės grėsmės:

  • Nutukimas
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Kai kurių vėžio formų išsivystymas

Didelis raudonos mėsos kiekis sukelia organizmui papildomą krūvį, todėl svarbu stebėti, kiek jos vartojate.

Kokios medžiagos naudingos organizmui

Nepaisant rizikų, raudona mėsa yra vertingas baltymų šaltinis. Joje taip pat yra:

Taip pat skaitykite

Ko negalima valgyti sergant gastritu: terapeutės rekomendacijos
Ko negalima valgyti sergant gastritu: terapeutės rekomendacijos
2025-10-15
Didžiausios klaidos sportuojant namuose: kaip išvengti žalos sveikatai?
Didžiausios klaidos sportuojant namuose: kaip išvengti žalos sveikatai?
2025-07-17
Maistas imunitetui: kokias daržoves ir produktus rinktis kasdien
Maistas imunitetui: kokias daržoves ir produktus rinktis kasdien
2025-08-16
Naktinės kaukės veidui: ar jos tikrai veikia, ar tik dar vienas marketingo triukas?
Naktinės kaukės veidui: ar jos tikrai veikia, ar tik dar vienas marketingo triukas?
2025-06-05
  • Geležies – padeda kraujui nešti deguonį
  • Cinko – svarbus imunitetui ir medžiagų apykaitai
  • B grupės vitaminų – palaiko energijos apykaitą ir nervų sistemos veiklą

Svarbiausia – vartoti saikingai, kad organizmas gautų šias naudingas medžiagas, bet nebūtų apkrautas papildomomis rizikomis.

Alternatyvos raudonai mėsai

Dalį raudonos mėsos galite pakeisti sveikesniais produktais, tokiais kaip ankštinės daržovės (lęšiai, pupelės, avinžirniai). Jos suteikia organizmui reikalingų baltymų ir aminorūgščių, o tai padeda išlaikyti raumenų masę ir bendrą sveikatą.

Suomijos mokslininkų tyrimai, atlikti Helsinkio universitete ir paskelbti British Journal of Nutrition, parodė, kad toks pakeitimas yra saugus ir nepakenkia organizmui, o tuo pačiu sumažina ligų riziką.

Patarimai sveikesnei mitybai

  • Rekomenduojama raudonos mėsos porciją riboti iki 1–2 kartų per savaitę.
  • Pasirinkite liesesnius mėsos gabalus, mažiau riebalų turinčią kiaulieną ar jautieną.
  • Į mitybą įtraukite daugiau žuvies, paukštienos ir ankštinių daržovių.
  • Derinkite mėsą su daug daržovių – tai padeda subalansuoti riebalų ir skaidulų kiekį maiste.

Saikingas raudonos mėsos vartojimas kartu su sveikais pakeitimais gali padėti jums išlikti sveikiems ir energingiems ilgam laikui.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaraudona mėsa

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Trinta morkų sriuba su kokosais
Receptai

Trinta morkų sriuba su kokosais: aromatingas patiekalas

Pelėsinio sūrio padažas
Naudinga

Pelėsinio sūrio padažas

Net ir tie, kurie vaikystėje nekentė moliūgų košės, tikrai paprašys pakartoti: išbandykite šį receptą
Košės

Net ir tie, kurie vaikystėje nekentė moliūgų košės, tikrai paprašys pakartoti: išbandykite šį receptą

pranašystės galia
Horoskopai

Zodiako ženklai, kurių bijojo net Vanga: jų žodžiai visada išsipildo

Labo ryto taisyklės: kaip pradėti dieną su meile sau ir pasauliui
Gyvenimas

Labo ryto taisyklės: kaip pradėti dieną su meile sau ir pasauliui

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?