ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?
Sveikata ir grožis

Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-21
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Jei norite ilgai išlikti sveiki, būtina atidžiai rūpintis savo mityba. Raudona mėsa yra maistas, kuris turi daug naudingų medžiagų, tačiau dideliais kiekiais gali pakenkti organizmui. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl verta saikingai vartoti raudoną mėsą ir kokios sveikesnės alternatyvos gali ją pakeisti.

Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione

Kodėl raudona mėsa gali būti žalinga

Dažnas ir gausus raudonos mėsos vartojimas, įskaitant kiaulieną, veršieną, jautieną ar ėrieną, gali didinti įvairių ligų riziką. Pagrindinės grėsmės:

  • Nutukimas
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Kai kurių vėžio formų išsivystymas

Didelis raudonos mėsos kiekis sukelia organizmui papildomą krūvį, todėl svarbu stebėti, kiek jos vartojate.

Kokios medžiagos naudingos organizmui

Nepaisant rizikų, raudona mėsa yra vertingas baltymų šaltinis. Joje taip pat yra:

Taip pat skaitykite

Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite juodąjį šokoladą
Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite juodąjį šokoladą: gydytojai padarė netikėtas išvadas
2025-09-01
Miego svarba sveikatai
Kaip miego kokybė veikia mūsų sveikatą? Mokslininkų žinutė
2025-07-10
Mokslininkas Tomas Vaičiūnas. Produktai išties sukelia vėžį
Kaip teigia mokslininkas, šie gaminiai išties sukelia vėžį
2025-08-19
Įveikite baimę būti atstumtam atlikdami šį paprastą pratimą
Įveikite baimę būti atstumtam atlikdami šį paprastą pratimą
2025-08-11
  • Geležies – padeda kraujui nešti deguonį
  • Cinko – svarbus imunitetui ir medžiagų apykaitai
  • B grupės vitaminų – palaiko energijos apykaitą ir nervų sistemos veiklą

Svarbiausia – vartoti saikingai, kad organizmas gautų šias naudingas medžiagas, bet nebūtų apkrautas papildomomis rizikomis.

Alternatyvos raudonai mėsai

Dalį raudonos mėsos galite pakeisti sveikesniais produktais, tokiais kaip ankštinės daržovės (lęšiai, pupelės, avinžirniai). Jos suteikia organizmui reikalingų baltymų ir aminorūgščių, o tai padeda išlaikyti raumenų masę ir bendrą sveikatą.

Suomijos mokslininkų tyrimai, atlikti Helsinkio universitete ir paskelbti British Journal of Nutrition, parodė, kad toks pakeitimas yra saugus ir nepakenkia organizmui, o tuo pačiu sumažina ligų riziką.

Patarimai sveikesnei mitybai

  • Rekomenduojama raudonos mėsos porciją riboti iki 1–2 kartų per savaitę.
  • Pasirinkite liesesnius mėsos gabalus, mažiau riebalų turinčią kiaulieną ar jautieną.
  • Į mitybą įtraukite daugiau žuvies, paukštienos ir ankštinių daržovių.
  • Derinkite mėsą su daug daržovių – tai padeda subalansuoti riebalų ir skaidulų kiekį maiste.

Saikingas raudonos mėsos vartojimas kartu su sveikais pakeitimais gali padėti jums išlikti sveikiems ir energingiems ilgam laikui.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaraudona mėsa

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Netikėta pagalba padėjo berniukui išspręsti matematikos namų darbus
Gyvenimas

Netikėta pagalba: policininkas išgelbėjo berniuką nuo matematinių problemų

Kiaulienos sprandinė: kaip gaminti, kad būtų sultinga ir tirptų burnoje?
Mėsos patiekalai

Kiaulienos sprandinė: kaip gaminti, kad būtų sultinga ir tirptų burnoje? Šefas pasidalijo patarimais

Cukrinis žvyninukas namų kenkėjas.
Gyvenimas

Pastebėjote šiuos gyvius namuose? Kuo greičiau jų atsikratykite!

Bjauriausi zodiako ženklai.
Horoskopai

3 bjauriausiu charakteriu pasižymintys zodiako ženklai, kurie su amžiumi tik dar sunkiau sukalbami

Pasak specialistų, šiems daiktams vonioje ne vieta
Gyvenimas

Pasak specialistų, šiems daiktams vonioje ne vieta

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?