ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija
Sveikata ir grožis

Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-30
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Makaronai – vienas iš populiariausių ir dažniausiai vartojamų produktų pasaulyje. Tačiau ne visi makaronai vienodai naudingi sveikatai. Specialistai perspėja, kad kai kurios makaronų rūšys gali turėti daugiau žalos nei naudos. Kokie makaronai laikomi kenksmingiausiais ir kuo juos geriau pakeisti?

Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija
Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija

Kodėl kai kurios makaronų rūšys kenkia sveikatai?

Didžioji dalis parduotuvėse siūlomų makaronų yra gaminami iš baltų, rafinuotų miltų, dar vadinamų aukščiausios rūšies kvietiniais miltais. Deja, tokie miltai gamybos metu netenka beveik visų naudingųjų medžiagų – iš grūdų pašalinama luobelė ir gemalas, todėl prarandama daug skaidulinių medžiagų, B grupės vitaminų ir mineralų.

Be to, šie makaronai pasižymi aukštu glikemijos indeksu, todėl juos valgant staigiai kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai ilgainiui gali prisidėti prie 2 tipo diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo. Moksliniai tyrimai jau seniai rodo, kad per didelis baltų miltų produktų vartojimas neigiamai veikia bendrą organizmo būklę.

Kaip atpažinti nesveikus makaronus?

Štai keli patarimai, kurie padės pasirinkti sveikesnius produktus:

Taip pat skaitykite

Kas nutiks kūnui, jei atsisakysite kavos mėnesiui
Kas nutiks jūsų kūnui, jei atsisakysite kavos mėnesiui? Teigiamos ir neigiamos pasekmės
2025-08-01
Greitas metodas atminčiai pagerinti
Šis vos kelių minučių metodas pagerins atmintį ir smegenų veiklą
2025-07-26
Gydytojas įvardijo tris toksiškiausius daiktus namuose
Gydytojas įvardijo tris toksiškiausius daiktus namuose: juos būtina išmesti nedelsiant
2025-06-04
Įprotis, žudantis smegenis: neurologė paaiškino
Įprotis, žudantis smegenis: neurologė paaiškino, kaip jo atsikratyti
2025-06-21
  • Etiketė. Jei sudėtyje nurodyta tik „kvietiniai miltai“, bet nerašoma „kietieji kviečiai“ arba „durum kviečių miltai“, greičiausiai tai – iš baltų miltų pagaminti makaronai.
  • Spalva. Šviesūs, beveik balti makaronai rodo, kad juose beveik nėra viso grūdo dalių.
  • Konsistencija po virimo. Jei makaronai greitai išverda, tampa pernelyg minkšti ar sulimpa – tai ženklas, kad jie pagaminti iš minkštųjų kviečių.
Kokias makaronų rūšys rinktis vietoje rafinuotų miltų makaronų?

Kokias makaronų rūšys rinktis vietoje rafinuotų miltų makaronų?

  1. Viso grūdo makaronai. Jie gaminami iš nevalytų kviečių miltų, todėl išsaugo daug skaidulų, vitaminų ir mineralų. Tokie makaronai suteikia ilgalaikį sotumo jausmą ir palaiko stabilią cukraus koncentraciją kraujyje.
  2. Ankštinių augalų makaronai. Lęšių, avinžirnių ar pupelių pagrindu pagaminti makaronai yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, ypač vertinamas vegetariškose ar veganiškose dietose.
  3. Alternatyvos be glitimo. Ryžių ar grikių miltų makaronai – puikus pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja glitimo arba siekia įvairovės mityboje. Be to, šie produktai dažnai pasižymi švelnesniu skoniu ir naudingų medžiagų gausa.

Renkantis makaronus, verta atidžiau žiūrėti ne tik į kainą ar pakuotės išvaizdą, bet ir į sudėtį. Reguliarus aukščiausios rūšies kvietinių miltų makaronų vartojimas gali neigiamai paveikti sveikatą. Todėl verta rinktis visavertiškesnes ir organizmui naudingesnes alternatyvas, kurios prisidės prie geresnės savijautos ir ilgalaikės sveikatos.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:makaronaimitybasveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pasak astrologų, šios savaitės dienos tinka romantiškoms pažintims
Horoskopai

Pasak astrologų, šios savaitės dienos tinka romantiškoms pažintims

Kaip išlikti ramiam nuolat girdint blogas naujienas
Sveikata ir grožis

Kaip išlikti ramiam nuolat girdint blogas naujienas: patarimai emocinei sveikatai stiprinti

Žalingi įpročiai silpnina atmintį ir intelektą
Sveikata ir grožis

4 žalingi įpročiai, kurie silpnina atmintį ir mažina intelektinius gebėjimus

Sveika mityba užimtoms dienoms: kaip maitintis sveikiau, kai viskam trūksta laiko
Sveikata ir grožis

Sveika mityba užimtoms dienoms: kaip maitintis sveikiau, kai viskam trūksta laiko

Sveikatai naudingas gėrimas
Sveikata ir grožis

Natūralus gėrimas: gerina miegą, padeda išvengti peršalimo, stiprina imunitetą. Rasite beveik kiekvienoje virtuvėje

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?