ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Lašišos oda: kodėl verta ją valgyti ir kaip paruošti?
Sveikata ir grožis

Lašišos oda: kodėl verta ją valgyti ir kaip paruošti?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-20
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Lašišos oda: kodėl verta ją valgyti ir kaip paruošti?
Lašišos oda: kodėl verta ją valgyti ir kaip paruošti?

Daugelis žuvies mėgėjų, gamindami lašišą, odą tiesiog išmeta, manydami, kad ji nereikalinga. Tačiau iš tiesų lašišos oda yra ne tik valgoma, bet ir labai naudinga. Joje gausu baltymų, omega-3 riebalų rūgščių bei antioksidantų, kurie padeda palaikyti širdies, smegenų ir odos sveikatą. Tad prieš atsisakydami šios žuvies dalies, verta sužinoti, kokią naudą ji teikia organizmui ir kaip ją paruošti skaniai.

Lašišos oda – natūralus baltymų šaltinis

Vos 15 gramų lašišos odos gali suteikti apie 10 gramų baltymų. Tai itin vertinga medžiaga, padedanti atkurti audinius, palaikyti raumenų masę ir bendrą organizmo stiprumą. Baltymai kartu su omega-3 riebalų rūgštimis prisideda prie kaulų ir sąnarių sveikatos, todėl lašišos oda gali būti naudinga tiek sportuojantiems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms.

Lašišos oda – natūralus baltymų šaltinis

Omega-3 riebalų rūgščių gausa lašišos odoje

Lašišos oda yra pagrindinė riebalų saugykla, todėl joje gausu polinesočiųjų riebalų, ypač omega-3 rūgščių (DHA ir EPA). Šios rūgštys yra itin svarbios smegenų veiklai, širdies sveikatai bei uždegimų mažinimui. Tyrimai rodo, kad omega-3 vartojimas siejamas su mažesne Alzheimerio ligos rizika, geresne atmintimi ir dėmesio koncentracija. Be to, jos padeda palaikyti normalų cholesterolio lygį kraujyje.

Lašišos oda ir grožio puoselėjimas

Reguliarus lašišos odos vartojimas gali prisidėti prie sveikesnės odos ir plaukų. Omega-3 riebalų rūgštys palaiko odos elastingumą ir drėgmę, o antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, lėtinančiais senėjimo procesus. Baltymai, esantys lašišos odoje, svarbūs kolageno gamybai, todėl ši dalis gali būti natūralus grožio sąjungininkas.

Taip pat skaitykite

5 Augalai padės atsatyti jūsų plaukus.
5 augalai padėsiantys atstatyti jūsų plaukus
2025-07-25
Berberinas – ar tikrai tai augalinės kilmės "Ozempic"?
Berberinas – ar tikrai tai augalinės kilmės „Ozempic”?
2025-07-10
Antioksidantai plaukams: kodėl jie svarbūs ir kaip juos naudoti?
Antioksidantai plaukams: kodėl jie svarbūs ir kaip juos naudoti?
2025-07-28
7 įpročiai, kurių vengia odontologai – išsaugokite sveiką ir baltą šypseną
7 įpročiai, kurių vengia odontologai – išsaugokite sveiką ir baltą šypseną
2025-07-21

Kaip paruošti lašišos odą?

Lašišos oda valgoma tik ją termiškai apdorojus – taip sumažinama maisto apsinuodijimo rizika ir išryškinamas skonis. Keletas populiariausių būdų:

  • Kepimas keptuvėje ar ant grotelių – oda tampa traški, primenanti čipsus.
  • Kepimas orkaitėje – pakanka 10–15 minučių 180–200 °C temperatūroje, kol oda paruduos.
  • Derinimas su filė – galima kepti kartu su žuvimi, taip išsaugant daugiau skonio.

Svarbu užtikrinti, kad žuvis būtų šviežia, nes žalia oda gali turėti bakterijų.

Lašišos oda – tai vertingas maisto produktas, kuris dažnai nepelnytai pamirštamas. Ji gali pagerinti širdies, smegenų, kaulų sveikatą, sumažinti uždegimus ir prisidėti prie grožio puoselėjimo. Be to, tinkamai paruošta lašišos oda yra ne tik sveika, bet ir skani. Tad kitą kartą, gamindami šią žuvį, pagalvokite du kartus prieš atsisakydami jos odos.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Lašišos odamityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pipirmėčių aliejus: 9 privalumai jūsų sveikatai
Sveikata ir grožis

Pipirmėčių aliejus: 9 privalumai jūsų sveikatai

2025-07-15
Lieknėjimą skatinantys vaistai: kaip jie veikia mūsų santykius?
Sveikata ir grožis

Lieknėjimo vaistai: kaip jie veikia mūsų santykius?

2025-08-19
Burokėliai ir jų nauda sveikatai ir svorio metimui
Sveikata ir grožis

Burokėliai, jų nauda sveikatai ir svorio metimui

2025-08-18
Burokėlių sultys: gerkite kasdien ir nauda nustebins
Sveikata ir grožis

Burokėlių sultys: gerkite kasdien ir poveikis jus nustebins

2025-06-20

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?