Tikrasis lazdyno riešutas panašus į miškuose augantį lazdyno riešutą, tačiau jis auga pietuose ir pasiekia net 10 metrų aukštį. Mėgsta derlingą dirvožemį, tačiau nėra itin reiklus oro sąlygoms. Apie lazdyno riešutų gydomąsias ir stebuklingas savybes sklando daugybė legendų, todėl jau senovėje žmonės juos aktyviai naudojo maistui.
Kartais šį riešutą naudodavo kaip duonos pakaitalą, nes lazdyno riešutai yra daug kaloringesni už duoną. Dėl savo skonio ir maistinės vertės jie dažnai buvo naudojami kepiniuose, saldainiuose ir naminiuose desertuose. Lazdynų riešutai taip pat tinka gaminti įvairius riešutų sviestus, kurie yra skanūs, sotūs ir naudingi organizmui.
Lazdyno riešutas turi ir kitą pavadinimą – Lombardijos riešutas, nors šio pavadinimo kilmė istorikams vis dar yra paslaptis. Kai kurie mokslininkai mano, kad pavadinimas kilo iš regiono, kuriame riešutai buvo pirmą kartą masiškai auginami Europoje. Lazdynų riešutai visame pasaulyje vertinami dėl savo maistinės ir gydomosios vertės, todėl juos galima rasti tiek natūralioje formoje, tiek perdirbtus kaip aliejus ar miltus.
Naudingosios savybės
Lazdyno riešutai priklauso dietinių riešutų grupei, todėl juos naudinga naudoti vaikų ir dietinei mitybai. Lazdyno riešutuose yra iki 60% aliejaus, kuriame gausu organinių rūgščių. Lombardijos riešutuose yra 20% baltymų, daug B ir E grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, geležis, magnis ir kt. Tokia lazdyno riešutų sudėtis naudinga tiems žmonėms, kurie po sunkių ligų išgyvena reabilitacijos laikotarpį, taip pat tiems, kurie dirba sunkų fizinį ir protinį darbą.
Taip pat labai naudingas lazdyno riešutų poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai. Dėl kalio ir kalcio kiekio juose, lazdyno riešutai padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, todėl jos tampa elastingesnės ir dėl to galima išvengti venų užsikimšimo. Taip pat teigiamas lazdyno riešutų poveikis ir širdies lygiesiems raumenims. Lazdyno riešutus rekomenduojama vartoti sergant mažakraujyste, blauzdų trofinėmis opomis ir tromboflebitais, taip pat esant kapiliarinėms problemoms.

Atsparumas ligoms
Lazdyno riešutai labai padeda sustiprinti organizmo atsparumą ligoms, t. y. sustiprėja imunitetas, padeda organizmui kovoti su virusinėmis ligomis. Gydytojai rekomenduoja vartoti lazdyno riešutus kaip profilaktinę priemonę vyrams, nes šie riešutai stabdo prostatos padidėjimą. Lazdyno riešutai aktyviai šalina organizme vykstančius puvimo procesus, todėl juos rekomenduojama vartoti organizmo valymo metu. Lazdynų riešutai puikiai valo kepenis ir padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje.
Kadangi lazdyno riešutuose yra nedaug angliavandenių, jie nėra draudžiami diabetu sergantiems žmonėms. Vėžio prevencija turėtų užsiimti kiekvienas šiuolaikinis žmogus, nes vėžinėmis ligomis kasmet suserga vis daugiau mūsų planetos gyventojų. Lazdynų riešutuose yra paklitakselio, kuris laikomas vėžį galinčia neutralizuoti medžiaga. Profesionaliai sportuojantys žmonės kasdien vartoja lazdynų riešutus, nes jie padeda auginti raumenų masę, gerina raumenų atsistatymą po treniruočių ir stiprina kaulus dėl gausaus kalcio kiekio.
Lazdynų riešutų nauda ir žala
Liaudies medicinoje lazdyno riešutai vartojami siekiant išvengti dujų susidarymo žarnyne, skatinti pieno gamybą moterims po gimdymo. Jei lazdyno riešutus sumaltumėte ir sumaišytumėte su vandeniu, jie puikiai tiktų plaučių ligoms gydyti. Reumatas gydomas derinant lazdyno riešutus su medumi. Liaudies medikai pataria lazdyno riešutų aliejų naudoti sergant epilepsija.
Kartu su naudingomis lazdyno riešutų savybėmis reikėtų paminėti, kad lazdyno riešutų nerekomenduojama vartoti didesnėmis dozėmis. Bet juk visus maisto produktus reikia vartoti saikingai, ne išimtis ir lazdyno riešutai. Per didelis riešutų vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, pykinimą, pilvo pūtimą, o itin jautriems žmonėms – net alergines reakcijas.
Vaikams, sergantiems cukriniu diabetu ir kepenų ligomis, neduokite valgyti lazdyno riešutų. Nereikėtų pirkti išgliaudytų lazdyno riešutų – toks produktas nėra naudingas jūsų organizmui, nes vitaminai ir mineralai riešutuose suyra, kai jie netenka kevalų. Nelaikykite lazdynų riešutų namuose ilgiau nei šešis mėnesius, nes po šio laiko jie praranda didžiąją dalį savo vertės. Tinkamai laikomi riešutai turėtų būti vėsioje, sausoje vietoje, geriausia sandariame inde.

Lazdynų riešutų kaloringumas
Lazdynų riešutai yra tris kartus kaloringesni už duoną, 8 kartus kaloringesni už šokoladą ir 7 kartus kaloringesni už pieną. Žinoma, lazdyno riešutai yra kaloringesni už mėsą ir kaloringesni už žuvį.
Tačiau dėl mažo angliavandenių kiekio riešutuose, suvalgius 200 g lazdyno riešutų, galima gauti pusės dienos kalorijų kiekį. Todėl jie puikiai tinka sveikai energijos atsargų papildymui, ypač žmonėms, kuriems reikia daug fizinės arba protinės energijos. Be to, lazdyno riešutai suteikia sotumo jausmą ilgam laikui, todėl gali būti naudingi kontroliuojant svorį, jei vartojami saikingai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.