ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Mitybos ekspertai apie pieną: Kokie pavojai slepiasi už šio produkto?
Sveikata ir grožis

Mitybos ekspertai apie pieną: Kokie pavojai slepiasi už šio produkto?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Nepaneigiama pieno ir jo produktų nauda tikrai verta dėmesio. Pienas efektyviai malšina alkį ir turi tokią pat maistinę vertę kaip 500 gramų jautienos.

Pienas. Kokie pavojai slepiasi už šio produkto?
Pienas. Kokie pavojai slepiasi už šio produkto?

Pasak mitybos specialistės Svetlanos Černuševič, parduotuvių pieno kokybė yra patikima, nes pasterizavimo procese pašaliname patogeninius mikroorganizmus.

Ji taip pat pažymi, kad pieno milteliai yra tiesiog drėgmės netekęs pilnavertis pienas.

Renkantis pieno gaminius, labai svarbu įvertinti jų gamybos metodą, nes nuo to priklauso galutinis produktas. Pasterizuoto ir šviežio pieno skonio ypatybės gerokai skiriasi.

Taip pat skaitykite

Kaip pagerinti savo regėjimą: oftalmologų patarimai
Kaip pagerinti savo regėjimą: oftalmologų patarimai
2025-08-20
Kodėl po 45 metų norisi mažiau judėti? Mokslininkai paaiškina tikrąsias priežastis
Kodėl po 45 metų norisi mažiau judėti? Mokslininkai paaiškina tikrąsias priežastis
2025-07-18
Įvardino 4 pačius sveikiausius maisto produktus
Įvardino 4 pačius sveikiausius maisto produktus
2025-10-16
Kaip išvengti nugaros skausmų kasdienio streso sąlygomis: patarimai
Kaip išvengti nugaros skausmų kasdienio streso sąlygomis: patarimai
2025-06-04
Pienas ir pieno produktai. Kokie pavojai slepiasi

Šviežias karvės pienas ne tokia gera alternatyva?

Nors šviežias karvės pienas turi savitą skonį, jis gali kelti pavojų sveikatai, nes melžimo metu jame gali atsirasti teršalų, tokių kaip pūliai.

Parduotuvėse parduodamas pienas praeina daugybę kokybės patikrinimų, todėl jį vartoti yra visiškai saugu, o šviežiame piene ne visuomet galima užtikrinti tokį patikimumo lygį.

Be to, verta atkreipti dėmesį į tai, kad su amžiumi mūsų organizmas pieną pasisavina prasčiau, todėl jį vartojant reikia stebėti savo fizinę savijautą.

Pieno produktai nėra būtini suaugusiems

Harvardo universiteto svekatos fakultelo publikacijoje rašoma, kad pienas ilgą laiką buvo laikomas svarbiu kalcio ir kitų maistinių medžiagų šaltiniu, ypatingai vaikams.

Tačiau kai kurie tyrėjai teigia, kad daugumai suaugusiųjų sveikai mitybai palaikyti pienas nėra būtinas ir netgi gali būti kenksmingas, vartojant jį dideliais kiekiais.

Straipsnyje „Discover“ 2021 m. sausio 26 d., paminėti ekspertai yra Harvardo T.H. Chano Visuomenės sveikatos mokyklos mitybos profesorius Davidas Ludwigas ir epidemiologijos bei mitybos profesorius Walteris Willettas, kurie pasidalijo savo tyrimais bei išvadomis.

Jie pateikė savo išvadas, paskelbtas 2020 m. „New England Journal of Medicine“ žurnale, kuriose nesutiko su dabartinėmis Jungtinių Amerikos valstijų vyriausybės rekomendacijomis, skatinančiomis paauglius ir suaugusiuosius vartoti tris porcijas pieno produktų per dieną.

Tyrėjai nustatė, kad nors pieno gėrimas padeda vaikams augti aukštesniems, jis gali nebūti toks naudingas suaugusiųjų kaulų stiprumui, kaip buvo manyta anksčiau.

Taip pat skaitykite

Granatų sultys: natūralus pagalbininkas mažinant kraujospūdį
Granatų sultys: natūralus pagalbininkas mažinant kraujospūdį
2025-10-16
Kiek laiko pienas, kiaušiniai ir sviestas gali būti laikomi ne šaldytuve? Ekspertų atsakymai nustebina
Kiek laiko pienas, kiaušiniai ir sviestas gali būti laikomi ne šaldytuve? Ekspertų atsakymai nustebina
2025-06-04
Antiperspirantą reikia naudoti būtent taip: anksčiau jį naudojau netinkamai, o dabar visą dieną gaiviai kvepiu
Antiperspirantą reikia naudoti būtent taip: anksčiau jį naudojau netinkamai, o dabar visą dieną gaiviai kvepiu
2025-10-20
Pamasažuokite šią kūno dalį prieš miegą
Pamasažuokite šią kūno dalį prieš miegą: užmigsite vos per 2 minutes!
2025-09-23

Profesoriai pastebėjo, kad šalyse, kuriose suvartojama daugiausia pieno produktų, dažniausiai taip pat yra aukščiausi klubų lūžių rodikliai.

Pienas. Kokie pavojai slepiasi už šio produkto? Klubo lūžių rizika

Jie taip pat pažymėjo, kad didelis pieno produktų vartojimas gali būti susijęs su didesne prostatos ir gimdos gleivinės vėžio rizika.

Svarstant apie pieno vietą sveikoje mityboje, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kas kartu su juo patiekiama, sakė prof. Willettas.

Nors pilno riebumo pienas į mitybą prideda sočiųjų riebalų, mažo riebumo pienas yra mažiau sotus, todėl gali skatinti didesnį kitų maisto produktų vartojimą.

Nors yra daug pieno pakaitalų, tokių kaip sojų ar migdolų pienas, jie gali turėti daug pridėtinio cukraus. Pasak Willeto ir Ludwigo, gyvūninės kilmės pienas neturėtų būti laikomas privalomu daugumai suaugusiųjų.

Tyrėjai vyresniems žmonėms rekomenduoja rinktis kitus kalcio šaltinius, pavyzdžiui, lapines daržoves, tofu ar kalciu praturtintas apelsinų sultis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybapienasPieno produktai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kai spyna ima strigti: ką daryti ir kada kreiptis į avarinį atrakinimą?
Gyvenimas

Kai spyna ima šlubuoti: nenumok ranka, kol durys dar atsidaro

Stiprus žmogus - savynės ir bruožai
Gyvenimas

9 bruožai nusakantys, jog esate stiprus žmogus

Kada nebeeksploatuojami pinigai gali tapti vertingi? Atsako ekspertai
Įdomu

Kada nebeeksploatuojami pinigai gali tapti vertingi? Atsako ekspertai

5 kambarinių augalų drėkinimo patarimai, kurių sodo ekspertai nemėgsta.
Gyvenimas

5 kambarinių augalų drėkinimo patarimai, kurių sodo ekspertai iš tikrųjų nemėgsta ir kurių turėtumėte vengti

Kokių vitaminų negalima vartoti kartu: atsako gydytojai
Sveikata ir grožis

Kokių vitaminų negalima vartoti kartu: atsako gydytojai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?