Pastaraisiais metais mokslininkai vis daugiau dėmesio skiria žarnyno mikrobiotos ir smegenų ryšiui. Tyrimai rodo, kad mūsų mityba gali turėti didžiulę įtaką ne tik bendram organizmo veikimui, bet ir smegenų sveikatai. Mitybos įtaka Alzheimerio rizikai tampa vis aktualesnė tema, nes tinkamai pasirinktas maistas gali padėti sulėtinti smegenų senėjimą ir sumažinti kognityvinių sutrikimų riziką.

Kaip mityba veikia žarnyną ir smegenis?
Žarnynas ir smegenys yra glaudžiai susiję – tarp jų nuolat vyksta signalų mainai. Žarnyno bakterijos, priklausomai nuo to, kuo jas „maitiname“, gamina tiek naudingas, tiek kenksmingas medžiagas. Jei dominuoja gerosios bakterijos, gauname daugiau apsauginių riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą ir saugo smegenų ląsteles. Tačiau nesubalansuota mityba skatina blogųjų bakterijų dauginimąsi, kurios gamina toksinus ir ilgainiui didina demencijos riziką.
Būtent dėl to mitybos įtaka Alzheimerio rizikai yra tokia didelė – kasdieniai mūsų pasirinkimai gali arba stiprinti, arba silpninti apsauginius mechanizmus organizme.
Kokios mitybos kryptys naudingiausios?
Tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros, DASH ir MIND dietos yra veiksmingiausios mažinant kognityvinių sutrikimų tikimybę. Šios mitybos kryptys gausios skaidulų, omega-3 rūgščių ir polifenolių. Jos padeda palaikyti gerųjų bakterijų pusiausvyrą, mažina uždegiminius procesus bei teigiamai veikia lipidų apykaitą.
Įprastas racionas, kuriame gausu daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų, žuvies ir alyvuogių aliejaus, yra tikras „pyras“ gerosioms bakterijoms. Tuo tarpu Vakarietiška mityba, paremta greituoju maistu, rafinuotu cukrumi ir riebalais, mažina mikrobiotos įvairovę, skatina uždegimą ir ardo žarnyno bei smegenų apsauginius barjerus.

Ar galima derinti skirtingas dietas?
Įdomių perspektyvų siūlo modifikuota keto–Viduržemio jūros dieta. Ji siekia suderinti ketozės naudą smegenims su antioksidantais ir skaidulomis, kurios būtinos žarnyno sveikatai. Tokia kombinacija gali tapti nauju būdu, kaip sumažinti kognityvinių ligų riziką.
Taip pat daug vilčių siejama su probiotikais ir prebiotikais – gerųjų bakterijų papildymu ir jų maistu (skaidulomis). Jie gali padėti atkurti žarnyno pusiausvyrą ir apriboti uždegiminius procesus.
Kodėl svarbus individualus požiūris?
Mitybos įtaka Alzheimerio rizikai nėra vienoda visiems – kiekvieno žmogaus žarnyno mikrobiota yra unikali, todėl ir reakcija į mitybą gali skirtis. Štai kodėl būtini klinikiniai tyrimai, kurie padėtų tiksliau nustatyti, kokios mitybos strategijos veiksmingiausios konkretiems žmonėms.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.