Niekas nenori užtrukti ilgą laiką metant svorį, tačiau dažnai ieškome greito ir veiksmingo sprendimo. Mitybos specialistė Marija Kapralova pasakoja apie natūralius riebalus deginančius produktus, kurie ne tik padeda numesti svorį, bet ir gerina mūsų sveikatą. Pasirinkus teisingus maisto produktus, galime pasiekti geresnių rezultatų, nes organizmas turi daugiau energijos ir pastangų virškindamas tam tikrus maisto komponentus.
Kaip susidaryti mitybos racioną?
Mūsų mitybos pagrindas turi būti baltymai, riebalai ir angliavandeniai, tačiau svarbu žinoti, kokius maisto produktus rinktis, kad ne tik gautume reikiamą energiją, bet ir degintume riebalus.
Baltymai – svarbiausi kūno statybiniai blokai
Baltymai yra būtini norint ne tik numesti svorio, bet ir išlaikyti sveiką odą, plaukus, nagus ir sąnarius. Geros baltymų šaltiniai:
- Vištienos filė ir kalakutiena
- Kiaušiniai
- Lašiša ir žuvies ikrai
- Ankštiniai augalai (puikus šaltinis tiek baltymų, tiek angliavandenių)
- Graikiškas jogurtas ir kiti pieno produktai
Riebalai – svarbūs, bet atsargiai!
Metant svorį nereikia visiškai atsisakyti riebalų, tačiau labai svarbu rinktis naudingus riebalus, kurie prisideda prie riebalų deginimo:
- Nerafinuoti augaliniai aliejai
- Riešutai, sėklos (geriausia džiovinti, bet ne kepti)
- Avokadai
- GHI sviestas
- Šoninė ir lašiniai (saikingai)
- Tamsus šokoladas (ne mažiau nei 75% kakavos)
Angliavandeniai – sudėtingi ir paprasti
Norint efektyviai numesti svorį, reikia atskirti sveikus angliavandenius nuo kenksmingų. Saldainiai, cukrus ir pyragaičiai – tai paprastieji angliavandeniai, kurių reikėtų vengti. Vietoj jų, rinkitės sudėtinius angliavandenius:
- Viso grūdo miltai ir produktai iš jų
- Avižiniai dribsniai „Hercules“
- Grikiai
- Rudieji ryžiai
- Ankštiniai augalai (puikus šaltinis baltymų ir angliavandenių)
Ląsteliena – „minusinės kalorijos“
Ląsteliena mažina apetitą ir padeda išvengti persivalgymo. Maisto produktai, turintys daug ląstelienos:
- Greipfrutai ir citrinos
- Brokoliai ir briuselio kopūstai
- Žalieji žirniai, cukinijos ir kitos šviežios daržovės
- Morkos, agurkai, žalieji žalumynai
Dėl ląstelienos didelio kiekio galima greitai jausti sotumą, o tai padeda kontroliuoti apetitą.
Vaisiai ir uogos – atsargiai svorio metimo metu
Vaisiuose ir uogose gali būti daug cukraus, todėl jų vartojimą reikėtų riboti. Per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 150-200 g vaisių ir uogų. Pasirinkite tuos vaisius, kurie turi mažesnį cukraus kiekį ir didesnį ląstelienos kiekį.
Kaip sukurti dietinį valgiaraštį?
Įtraukite minėtus maisto produktus į savo kasdienę mitybą ir stebėkite, kaip jūsų kūnas reaguoja. Taip ne tik numesite svorio, bet ir pagerinsite bendrą sveikatą. Šie maisto produktai ne tik degina riebalus, bet ir aprūpina organizmą reikalingais vitaminais, mineralais ir energija.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.