Arbata yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, tačiau tik nedaugelis žino, kaip ir kada geriausia ją gerti. Nors daugelis mėgaujasi karštu puodeliu arbatos bet kuriuo paros metu, specialistai įspėja, kad netinkamas laikas ar įpročiai gali sumažinti šio gėrimo naudą organizmui.
Arbatos ir maisto santykis
Pavyzdžiui, kai kurie žmonės mėgaujasi arbata kartu su maistu, tačiau specialistai to daryti nerekomenduoja, mat tai gali pakenkti jūsų organizmui. Išsamiau apie tai papasakojo mitybos specialistė Margarita Lvova.
Pasak mitybos specialistės, iš karto po valgio gerti šio gėrimo nereikėtų, nes arbatoje yra taninų, kurie trukdo normaliai įsisavinti geležį ir kitus naudingus elementus, esančius maisto produktuose. Būtent dėl to pasidaryti arbatos puodelį patartina praėjus bent 40 minučių po valgio.
Geriausias laikas arbatai
Be to, M. Lvova taip pat pabrėžia, kad arbatą gerti geriausia ryte. Tokiu būdu organizmas gauna natūralų energijos impulsą, o arbatos sudedamosios medžiagos geriausiai pasisavinamos. Ryte gėrimas taip pat padeda pažadinti medžiagų apykaitą ir suteikia lengvą stimuliaciją be pernelyg didelio kofeino poveikio.
Pasak specialistės, taip pat yra ir saugi dienos arbatos dozė, kurios viršyti nereikėtų. Pasirodo, kad neturėtumėte suvartoti daugiau nei 400 ml šio karšto gėrimo per dieną. Tai padeda išvengti galimo per didelio kofeino poveikio, padeda išlaikyti organizmo balansą ir apsaugo nuo skrandžio bei virškinimo problemų.
Arbatos pasirinkimo rekomendacijos
M. Lvova taip pat priduria, kad nereikėtų rinktis ir arbatos iš maišelių, mat ji nėra naudinga organizmui. Geriausia rinktis natūralius arbatos lapelius, kurie išlaiko visą savo aromatą ir naudingas medžiagas. Be to, tokia arbata suteikia daugiau malonumo gėrimo ritualui, skatina atsipalaidavimą ir padeda geriau pajusti kiekvieną gurkšnį.
Arbata – ne tik malonus gėrimas, bet ir natūralus sveikatos šaltinis, jei ji vartojama tinkamai. Specialistų rekomendacijos padeda pasimėgauti šiuo gėrimu saugiai, išlaikyti jo naudą ir išvengti neigiamo poveikio organizmui. Tinkamas laikas, saugi dozė ir kokybiškos arbatos pasirinkimas – tai raktas į sveiką ir malonų arbatos vartojimo ritualą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.