Sveika mityba – vienas pagrindinių veiksnių, užtikrinančių normalų organizmo funkcionavimą. Ekspertai iš Danijos pabrėžia, kad lapinės daržovės yra ne tik skanios, bet ir itin naudingos sveikatai. Įtraukdami jas į kasdienį racioną, galime ženkliai pagerinti organizmo būklę.
Lapinės daržovės ir plaučių sveikata
Mokslininkai pažymi, kad lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, brokoliai ar kopūstai, tiesiogiai teigiamai veikia plaučių funkcijas. Jos gali padėti išvengti astmos ir kitų kvėpavimo problemų. Tyrimai rodo, kad reguliarus šių daržovių vartojimas gerina plaučių rodiklius ir sumažina ligų riziką.
Vitamino K šaltinis
Lapių daržovės taip pat yra puikus vitamino K šaltinis. Šis vitaminas yra būtinas kraujo krešėjimui, padeda žaizdoms greičiau gyti ir prisideda prie kaulų sveikatos. Tyrimai atskleidė, kad vitamino K trūkumas gali neigiamai paveikti plaučių funkcijas ir padidinti įvairių sveikatos problemų tikimybę.
Tyrimo rezultatai
Kopenhagos mokslininkai atliko tyrimą su 4000 savanorių, kurio metu stebėjo vitamino K poveikį plaučių veiklai. Rezultatai parodė, kad žmonėms, kurių organizmas nestokoja šio vitamino, plaučių rodikliai buvo geresni, o įvairios kvėpavimo problemos, įskaitant bronchinę astmą, pasireikšdavo rečiau. Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „ERJ Open Research“.
Kaip įtraukti lapines daržoves į mitybą?
Lapių daržoves galite vartoti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas. Špinatus galima dėti į salotas ar kokteilius, brokolius ir kopūstus – į troškinius, sriubas ar kepti orkaitėje. Svarbiausia – užtikrinti, kad lapinės daržovės būtų reguliariai įtrauktos į dienos racioną, kad organizmas gautų pakankamai vitamino K ir kitų naudingų mikroelementų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.