ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Moliūgo žievelės nauda ir jos panaudojimo būdai
Gyvenimas

Moliūgo žievelės nauda ir jos panaudojimo būdai

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-11-21
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Moliūgo žievelės nauda ir jos panaudojimo būdai
Moliūgo žievelės nauda ir jos panaudojimo būdai

Daugumoje receptų rekomenduojama nulupti moliūgo žievelę, tačiau svarbu žinoti, kad joje slypi daugybė naudingų medžiagų. Jei moliūgą nulupame, į šiukšlių dėžę iškeliauja net 10–20 procentų šios daržovės svorio, todėl verta nešvaistyti maisto produktų ir rinktis receptus, kuriuose naudojamos visos moliūgo dalys. Tinkamai paruošta žievelė gali suteikti patiekalams papildomo skonio, aromato ir maistingumo, todėl verta ją išbandyti net ir tradiciniuose receptuose.

Moliūgų žievelių nauda

Moliūgų žievelėje gausu mūsų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų. Didelė antioksidantų (vitaminų C, E ir beta karotino) koncentracija teigiamai veikia regėjimą bei gali apsaugoti odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Be to, žievelėje esantis kalis padeda reguliuoti kraujo spaudimą, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, o tai mažina širdies ligų riziką. Moliūgų žievelės taip pat gali padėti esant žarnyno problemoms, skatinti virškinimą ir palaikyti sveiką mikroflorą, nes jose yra daug skaidulų.

Ar galima valgyti visų rūšių moliūgų žieveles?

Tikrai taip, tačiau kai kurių veislių moliūgų žievelė yra minkštesnė ir lengviau virškinama.

Hokaido moliūgas

Šie moliūgai yra nedideli ir apvalūs. Prieš gaminant, jų žievelės nereikia nulupti, nes ji greitai suminkštėja ir suteikia patiekalams ypatingą skonį. Hokaido moliūgų žievelė taip pat turi šiek tiek salstelėjusį skonį, todėl puikiai tinka sriuboms, troškiniams ar keptiems patiekalams.

Taip pat skaitykite

Ką lūpų forma gali pasakyti apie jūsų charakterį?
Ką lūpų forma gali pasakyti apie jūsų charakterį?
2025-10-07
Puikus būdas laikyti agurkus: jie išlieka švieži ilgiau nei 2 mėnesius!
Puikus būdas laikyti agurkus: jie išlieka švieži ilgiau nei 2 mėnesius!
2025-08-27
Sužinokite šias gudrybes su folija, ir sutaupysite daug laiko bei pinigų!
Sužinokite šias gudrybes su folija, ir sutaupysite daug laiko bei pinigų!
2025-10-31
Orkaitės durelėse yra naudingas mygtukas, bet daugelis apie jį nežino
Orkaitės durelėse yra naudingas mygtukas, bet daugelis apie jį nežino
2025-11-04

Sviestinis moliūgas

Pailgos formos sviestiniai moliūgai yra vieni populiariausių. Gaminant šiuos moliūgus, taip pat rekomenduojama nenulupti žievelės, tačiau svarbu žinoti, kad pagaminti moliūgai turi būti greitai suvartojami, nes ilgesnis laikymas gali paveikti skonį ir tekstūrą. Sviestinio moliūgo žievelė suteikia patiekalams švelnią konsistenciją ir puikiai tinka kreminėms sriuboms ar troškiniams.

Keletas receptų

Moliūgų žievelę galima naudoti ir atskirai. Pirmiausia ją nulupkite ir susmulkinkite. Virkite ant vidutinės ugnies 30–40 minučių, kol suminkštės. Paruoštomis žievelėmis galite pagardinti salotas ar kitus patiekalus, suteikdami jiems papildomų maistinių medžiagų bei spalvos.

Visas keptas moliūgas

Šio patiekalo ruošimui naudokite nedidelį (iki 2 kg) moliūgą. Nuplaukite, nupjaukite viršutinę dalį ir išimkite sėklas. Padėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite 1–1,5 valandos, kol moliūgas suminkštės ir jo žievelė taps traški, bet valgoma. Moliūgą galite įdaryti prieš kepdami arba vėliau – į jį galima dėti ryžių, daržovių ar troškinį, suteikiant patiekalui įdomią tekstūrą ir papildomą skonį.

Moliūgo žievelės nauda ir jos panaudojimo būdai. Keptas moliūgas orkaitėje

Moliūgų griežinėliai

Supjaustykite moliūgą griežinėliais, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite mėgstamų prieskonių. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių, kol gražiai apskrus ir taps traškūs. Šie griežinėliai puikiai tinka kaip užkandis, garnyras ar sveikas skanėstas vaikams.

Moliūgų žievelės traškučiai

Daržovių skustuvu nulupkite žievelę, sudėkite į dubenį, įpilkite alyvuogių aliejaus ir pabarstykite druska ar kitais prieskoniais. Gerai išmaišykite ir išdėliokite plonu sluoksniu ant kepimo skardos. Kepkite, kol žievelės gražiai apskrus. Tai puikus sveikas užkandis ar priedas prie salotų, turintis šiek tiek traškumo ir išlaikantis naudingas medžiagas.

Moliūgų žievelės pagardas troškiniams

Nulupkite sviestinio moliūgo žievelę, susmulkinkite ir pakepkite su smulkintais svogūnais, morkomis bei česnaku. Pagardinkite druska ir prieskoniais. Šis mišinys puikiai tinka troškiniams, sriuboms ar keptiems daržovių patiekalams, suteikdamas jiems papildomo skonio, spalvos ir maistinių medžiagų.

Moliūgų kokteilis

Nuplaukite moliūgą ir sutarkuokite, tuomet susmulkinkite trintuve. Gėrimą pagardinkite saldžiomis kriaušėmis ir citrinos sultimis, suplakite iki vientisos masės. Toks kokteilis puikiai tinka pusryčiams arba sveikam užkandžiui, suteikiant gaivų, natūraliai saldų ir vitaminų prisotintą gėrimą.

Linkime gero skonio ir sveiko moliūgų panaudojimo kasdienėje virtuvėje!

Taip pat skaitykite

Juoda kriauklė bus kaip nauja: išbandykite šį paprastą triuką!
Juoda kriauklė bus kaip nauja: išbandykite šį paprastą triuką!
2025-11-07
Kaip išskalbti antklodę skalbimo mašinoje?
Kaip išskalbti antklodę skalbimo mašinoje?
2025-11-04
Kraustymasis be streso: patarimai, kaip išvengti klaidų ir palengvinti procesą
Kraustymasis be streso: patarimai, kaip išvengti klaidų ir palengvinti procesą
2025-07-23
Greito skalbinių džiovinimo triukai: pamirškite drėgmės kvapą namuose
Greito skalbinių džiovinimo triukai: pamirškite drėgmės kvapą namuose
2025-09-08

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:moliūgasMoliūgo žievelė

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip skalbti užuolaidas, kad jos išliktų baltos?
Gyvenimas

Kaip skalbti užuolaidas, kad jos išliktų baltos?

Šunų auginimas ir psichikos sveikata: ką atskleidė naujausi tyrimai?
Sveikata ir grožis

Šunų auginimas ir psichikos sveikata: ką atskleidė naujausi tyrimai?

Perfekcionizmas - įgimtas ar įgytas? Atsako psichologai
Gyvenimas

Perfekcionizmas – įgimtas ar įgytas? Atsako psichologai

9 paprasti patarimai. Veido oda
Sveikata ir grožis

9 paprasti patarimai, kaip išlaikyti sveiką ir gražią veido odą

Lapų kompostavimas
Sodas ir daržas

Kodėl ne visus lapus galima mesti į kompostą: ką su jais daryti iš tikrųjų

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?