ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai
Sveikata ir grožis

Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-09
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Naujausias Pietų Danijos universiteto (SDU) tyrimas atskleidė, kad įprastos morkos gali būti veiksminga pagalba 2 tipo cukrinio diabeto gydymui. Mokslininkai nustatė, jog morkos ne tik padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia žarnyno mikrobiotą – mikroorganizmų, esančių žarnyne, sudėtį.

Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai
Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai

Morkose esančios pagrindinės bioaktyvios medžiagos – falcarinolis ir falcarindiolis – padeda daržovei kovoti su grybelinėmis infekcijomis. Šios medžiagos taip pat turi antibakterinių, priešuždegiminių ir citotoksinių savybių. Tai dar labiau patvirtina jų naudą žmonių sveikatai.

2 tipo cukrinio diabeto problema pasaulyje

2 tipo diabetas visame pasaulyje daro įtaką milijonams žmonių, o jo atvejų skaičius nuolat auga. Danijoje nuo 1996 metų šios ligos atvejų skaičius išaugo daugiau nei keturis kartus. Standartinis gydymas dažnai apima mitybos pokyčius ir vaistus, tačiau daugelis pacientų patiria nepageidaujamą šalutinį poveikį. Morkos, pasak mokslininkų, galėtų tapti puikiu priedu prie tradicinio gydymo, nesukeliančiu šalutinių poveikių.

Kaip morkos apsaugo nuo cukrinio diabeto?

Mokslininkai atliko tyrimą su pelėmis, sergančiomis 2 tipo diabetu. Šios pelės buvo laikomos riebalų turinčioje dietoje, imituojančioje nesveiką žmogaus gyvenimo būdą. Eksperimento metu dalis pelių buvo šeriamos dieta, papildyta 10 % džiovintų morkų miltelių, o kita dalis gavo įprastą dietą be morkų. Rezultatai parodė, kad morkų miltelius vartojančios pelės geriau reguliavo cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat skaitykite

Kodėl verta valgyti daugiau ananasų: 6 sveikatai naudingi faktai
Kodėl verta valgyti daugiau ananasų: 6 sveikatai naudingi faktai
2025-07-21
Ką maišyti su proteino milteliais, o ko vengti
Ką maišyti su proteino milteliais, o ko vengti
2025-09-07
Raumenų skausmas po sporto: kodėl atsiranda ir kaip jį palengvinti?
Raumenų skausmas po sporto: kodėl atsiranda ir kaip jį palengvinti?
2025-07-21
Sveiki ir maistingi angliavandeniai
Sveiki ir maistingi angliavandeniai: 12 produktų, kurie gerina sveikatą
2025-07-25

Tyrime taip pat buvo pastebėta, kad morkas vartojusių pelių žarnyno mikrobiota tapo sveikesnė. Jose padaugėjo bakterijų, gaminančių trumpos grandinės riebalų rūgštis (TGRA). Šios molekulės atsiranda, kai bakterijos skaido mitybos skaidulas. TGRA yra žinomos dėl jų teigiamo poveikio energijos apykaitai, cukraus reguliavimui ir žarnyno sveikatai.

Morkų sudėtis ir cukrinio diabeto valdymas

Bioaktyvios medžiagos – morkų paslaptis

Morkos turi bioaktyvių junginių, kurie gerina ląstelių gebėjimą absorbuoti cukrų, taip reguliuodami cukraus kiekį kraujyje. Šios medžiagos taip pat randamos kitose salierinių šeimos daržovėse, tokiose kaip salierai, petražolės ar pastarnokai.

„Matome morkas kaip galimą būsimų dietos strategijų komponentą, skirtą 2 tipo diabetui valdyti“, – teigia Lars Porskjær Christensen, SDU profesorius.

Kol kas tyrimai buvo atlikti su gyvūnais, tačiau mokslininkai ketina pereiti prie klinikinių tyrimų su žmonėmis. Anot tyrėjų, norint gauti apčiuopiamus rezultatus, užtenka vartoti 30–40 gramų žalių ar lengvai virtų morkų per dieną. Tai itin svarbu, nes bioaktyvių junginių koncentracija morkose skiriasi priklausomai nuo veislės. Pavyzdžiui, veislė „Night Bird“ – purpurinės morkos – turi daugiau bioaktyvių medžiagų nei tradicinės oranžinės morkos.

Morkų paruošimas – svarbus veiksnys

Morkų terminis apdorojimas turi įtakos jų naudingųjų medžiagų kiekiui, tačiau net ir po virimo ar kepimo bioaktyvūs junginiai išlieka. Vis dėlto geriausia rinktis žalias arba lengvai virtas morkas, kad išsaugotumėte maksimalų naudingųjų medžiagų kiekį.

Morkos – tai ne tik paprasta daržovė. Jas įtraukus į kasdienę mitybą, galima pagerinti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, sustiprinti žarnyno sveikatą ir galbūt sumažinti 2 tipo diabeto riziką. Nors dar laukia klinikiniai tyrimai, morkų įtraukimas į subalansuotą mitybą yra natūralus ir paprastas žingsnis sveikesnio gyvenimo link.

Šaltinis: https://scitechdaily.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Ar vaisiai gali turėti šalutinį poveikį?
Ar vaisiai gali turėti šalutinį poveikį? Įdomi tiesa
2025-08-09
Kokių maisto produktų reikėtų vengti, kad nesusirgtumėte vėžiu?
Kokių maisto produktų reikėtų vengti, kad nesusirgtumėte vėžiu?
2025-09-02
Dėmesingas įsisąmoninimas nusiraminimui
Dėmesingas įsisąmoninimas: psichologai rekomenduoja tai naudoti nusiraminimui
2025-08-14
Kodėl patariama vartoti medų su linų sėmenimis? Tai naudinga sveikatai!
Kodėl patariama vartoti medų su linų sėmenimis? Tai naudinga sveikatai!
2025-10-09
ŽYMOS:Cukrinis diabetasmitybamorkos

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl verta kuo dažniau būti gamtoje: nauji tyrimai atskleidžia netikėtus sveikatos privalumus
Sveikata ir grožis

Kodėl verta kuo dažniau būti gamtoje: nauji tyrimai atskleidžia netikėtus sveikatos privalumus

Avižiniai grūdėtos varškės blyneliai
Blynai

Avižiniai grūdėtos varškės blyneliai

Zodiakų angelai sargai
Horoskopai

Astrologas įvardijo 3 Zodiako ženklus, kurių angelai sargai yra labai stiprūs

Geriausios keptuvės: kaip išsirinkti tinkamiausią savo virtuvei?
Gyvenimas

Geriausios keptuvės: kaip išsirinkti tinkamiausią savo virtuvei?

Sraigės tikri sodo kenkėjai
Sodas ir daržas

Pasak specialistų šie augalai padės atbaidyti sraiges iš daržo bei sodo ilgam

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?