ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Nebėra kiaušinių? 6 netikėti pakaitalai kepant
Naudinga

Nebėra kiaušinių? 6 netikėti pakaitalai kepant

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-09-11
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Kai šaldytuvas tuščias, tačiau noras išsikepti pyragą vis tiek neblėsta, reikia ieškoti alternatyvų. Dažnai kiaušiniai laikomi svarbiausiu ingredientu, tačiau jie nėra vienintelis kelias į purų ir skanų tešlą. Atsižvelgiant į funkcijas, kurias kiaušiniai atlieka kepiniuose, galima rasti įvairių produktų, kurie pakeis juos ir suteiks tokią pačią tekstūrą bei skonį.

Nebėra kiaušinių? 6 netikėti pakaitalai kepant
Nebėra kiaušinių? 6 netikėti pakaitalai kepant

Kiaušinių funkcijos kepiniuose

Kiaušiniai atlieka kelias svarbias funkcijas kepant:

  • Sujungimas – užtikrina, kad tešla nesuirs ir gerai sujungia ingredientus.
  • Pakilimas – suteikia lengvumo ir purumo kepiniams.
  • Drėgmė ir riebalai – suteikia sultingumo ir pagerina skonį.
  • Spalva ir blizgesys – trynys atsakingas už aukso spalvos plutą.

Bet koks pakaitalas sugebės atlikti bent vieną iš šių funkcijų, tačiau retai kada viską vienu metu. Todėl pasirinkimas priklauso nuo to, kokią funkciją kiaušinis atlieka konkrečiame recepte.

Bananų tyrė vietoje kiaušinių

Bananas yra vienas populiariausių kiaušinių pakaitalų. Jis suteikia tešlai klampumo ir šiek tiek saldumo. Tai puikus jungiamasis agentas, kuris taip pat prideda drėgmės, tačiau gali padaryti kepinius tankesnius. Rekomenduojama naudoti 1 mažą pernokusią bananą vietoj 1 kiaušinio. Pernokę bananai su rudomis dėmėmis yra saldesni ir intensyvesnio skonio, todėl galite sumažinti cukraus kiekį recepte. Tai puikus pasirinkimas gaminant keksiukus, greituosius kepinius (pvz., bananų duoną) arba blynus, jei norite, kad būtų jaučiamas banano skonis.

Taip pat skaitykite

Užtepėlė su virtais kiaušiniais. Pirmi gaminimo žingsniai
Gardi pusryčių užtepėlė su virtais kiaušiniais. Greita, sotu ir skanu.
2025-07-08
Tobulo skonio morkų pyragas
Tobulo skonio morkų pyragas – paprastas receptas kiekvienai progai
2025-06-16
Pietūs šeimai už 5 eurus: ryžiai su vištiena ir daržovėmis
Pietūs šeimai už 5 eurus: ryžiai su vištiena ir daržovėmis
2025-08-20
Japonų virtuvėje naudojamas triukas padės išvirti nuostabią uogienę BE CUKRAUS, bet su druska
Japonų virtuvėje naudojamas triukas padės išvirti nuostabią uogienę BE CUKRAUS, bet su druska
2025-08-24
Bananų tyrė vietoje kiaušinių

Obuolių tyrė – drėgmės ir jungimo šaltinis

Obuolių tyrė taip pat puikiai tinka, ypač gaminant keksiukus ir pyragus. Ji padeda tešlai iškilti ir išlaikyti drėgmę. Naudokite 1/4 puodelio obuolių tyrės vietoj 1 kiaušinio. Jei kepinio receptas reikalauja papildomo iškilimo, įdėkite dar 1/4 šaukštelio kepimo sodos ar miltelių, kad aktyvuotumėte obuolių tyrės rūgštį.

Jogurtas arba kefyras – neutrali alternatyva

Jogurtas ir kefyras gali būti naudojami, kad suteiktų tešlai reikalingą rūgštį, reaguojančią su kepimo soda. Šie fermentuoti pieno produktai suteikia drėgmės, minkštumo ir šiek tiek pakilimo. Naudokite 1/4 puodelio jogurto arba kefyro vietoj 1 kiaušinio. Jei kepinyje mažai kepimo sodos, įdėkite dar 1/2 šaukštelio.

Linų sėklų miltai – veganiškas pasirinkimas

Linų sėklų miltai, sumaišyti su vandeniu, puikiai atstoja kiaušinius veganiškuose kepiniuose. „Linų kiaušinis“ formuoja gleivinę masę, panašią į kiaušinio baltymą. Norint pakeisti 1 kiaušinį, sumaišykite 1 šaukštą maltų linų sėklų su 3 šaukštais vandens ir palikite 5-10 minučių, kol mišinys sutirštės. Tai puikus pasirinkimas gaminant sausainius, pyragus ar duoną, tačiau nesuteikia pakilimo, todėl nėra tinkamas lengvems kepiniams.

Moliūgų tyrė – puikus drėgmės ir spalvos šaltinis

Moliūgų tyrė (arba virtos morkos) veikia kaip jungiamasis agentas ir drėkiklis, pridedantis spalvos ir švelnaus skonio. 1/4 puodelio moliūgų tyrės yra puikus pakaitalas 1 kiaušiniui. Tai idealus pasirinkimas rudens kepiniams, prieskoniniams keksiukams, moliūgų pyragams, kur papildomi prieskoniai puikiai dera su moliūgo skoniu.

Krakmolas – struktūros stiprinimui

Jei tešla reikalauja ypatingos struktūros, galite naudoti krakmolą (kukurūzų, bulvių, tapiokos). Krakmolas puikiai tinka begluteno kepiniams arba kai reikia sustiprinti tešlos struktūrą. Naudokite 2 šaukštus krakmolo ir 2 šaukštus šalto vandens vietoj 1 kiaušinio.

Kaip matote, net ir be kiaušinių galima pasiekti puikių rezultatų kepant. Svarbu pasirinkti tinkamą pakaitalą pagal jūsų kepinio tipą ir norimą tekstūrą. Kiekvienas iš šių produktų suteiks jums galimybę eksperimentuoti ir atrasti naujas skonių kombinacijas. Kepimas mėgsta eksperimentus, tad nesibijokite išbandyti naujų idėjų!

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Šokoladiniai sausainiai
Šokoladiniai sausainiai – receptas dviems sausainiams
2025-07-06
Kaip paruošti skanius ryžius: gaminimo paslaptys
Kaip paruošti skanius ryžius: gaminimo paslaptys
2025-07-10
Minkšti morkų keksiukai
Minkšti morkų keksiukai
2025-09-08
Burokėlių šokoladainis
Burokėlių šokoladainis – sveikuoliškas desertas
2025-08-01
ŽYMOS:bananaikepiniaikiaušiniai

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Aukštas cukraus kiekis kraujyje: simptomai, priežastys ir kaip natūraliai jį sumažinti
Sveikata ir grožis

Aukštas cukraus kiekis kraujyje: simptomai, priežastys ir kaip natūraliai jį sumažinti

Vakarinė mityba: kaip maistas veikia miego kokybę
Sveikata ir grožis

Vakarinė mityba: kaip maistas veikia miego kokybę

Pelėsis ant sienų
Gyvenimas

Valymo įmonės atstovė patarė, kaip greitai pašalinti pelėsį nuo sienų

Ekspertas papasakojo apie indų ploviklius: kenkia sveikatai
Gyvenimas

Ekspertas papasakojo visą tiesą apie indų ploviklius: nepastebimai kenkia sveikatai

Imbiero ir citrinos gėrimas
Naudinga

Aš neperku arbatos visą rudenį ir žiemą: šis produktas padės jums pamiršti, kas yra gripas ir peršalimas!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?