Metant svorį, sveika mityba yra labai svarbu. Yra net tam tikri maisto produktai, kurie skatina riebalų kaupimąsi pilvo srityje. Sužinokite! Nors daugelis žmonių mankštinasi ir sportuoja, norėdami džiaugtis plokščiu pilvu, mitybos klaidos dažnai sugriauna visus pastangas. Riebalų sankaupos pilvo srityje – ne tik estetinė, bet ir sveikatos problema, nes jos didina širdies ligų, diabeto bei medžiagų apykaitos sutrikimų riziką. Todėl pirmasis žingsnis link lygesnio pilvo – sąmoningas požiūris į tai, ką kasdien dedame į lėkštę.
Pieno produktai
Pienas yra naudingas, tačiau jei norite plokščio pilvo, geriau jo privenkite. Jis neretai sukelia pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi. Labiau patartina rinktis jogurtą. Tai ypač aktualu žmonėms, kurių organizmas netoleruoja laktozės – natūralaus pieno cukraus. Tokiu atveju net nedidelis kiekis pieno gali sukelti diskomfortą, sunkumo jausmą ir net uždegiminius procesus žarnyne.
Geriau rinkitės augalinės kilmės pieno alternatyvas – avižų, migdolų ar kokosų pieną. Natūralus graikiškas jogurtas ar kefyras taip pat puikus pasirinkimas, nes juose gausu probiotikų, kurie gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą.
Angliavandeniai
Valgykite daugiau baltymų turinčių maisto produktų ir venkite makaronų, duonos ir saldžių patiekalų. Angliavandenius organizmas labai greitai suskaido, o jei gautos energijos neišnaudojame, jie tuoj yra paverčiami riebalais. Svarbu žinoti, kad ne visi angliavandeniai blogi – organizmui jų reikia energijai, tačiau svarbu rinktis sudėtinius, esančius daržovėse, pilno grūdo produktuose, avižose ar bolivinėse balandose.
Jie lėčiau virškinami, ilgiau suteikia sotumo jausmą ir nekelia cukraus kiekio kraujyje šuolių. Norint plokštesnio pilvo, verta atsisakyti baltos duonos, pyragų ir saldumynų bei vietoje jų rinktis baltymus turinčius patiekalus – kiaušinius, vištieną, žuvį ar ankštinius augalus.
Perdirbti maisto produktai
Perdirbtas maistas skatina riebalų kaupimąsi. Sumažinkite kavos ir alkoholio vartojimą. Rafinuotas cukrus yra dar viena kliūtis tirpinti riebalus. Todėl turėtumėte vengti šių produktų. Daugelyje pramoniniu būdu pagamintų patiekalų – nuo pusfabrikačių iki užkandžių – slypi paslėptas cukrus, hidrinti riebalai ir druskos perteklius. Visa tai trikdo medžiagų apykaitą, didina apetitą ir lėtina virškinimą.
Rinkdamiesi natūralius, neperdirbtus produktus, tokius kaip šviežios daržovės, vaisiai, sėklos ir grūdai, padedate organizmui greičiau deginti riebalus. Jei negalite išvengti perdirbto maisto, bent jau skaitykite etiketes ir rinkitės produktus be pridėtinio cukraus ir konservantų.
Be to, verta prisiminti, kad alkoholis yra „tuščių“ kalorijų šaltinis. Net saikingas jo vartojimas gali sutrikdyti hormonų balansą ir skatinti riebalų kaupimąsi ties juosmeniu. Kava pati savaime nėra kenksminga, tačiau saldintos kavos gėrimai ar sirupai joje gali paversti ją cukraus bomba.

Aštrūs prieskoniai
Aštrus maistas dažnai sudirgina skrandį. Todėl aštrių prieskonių vartojimas skatina riebalų kaupimąsi skrandyje ir sukelia virškinimo problemas. Stenkitės atsiriboti nuo šių prieskonių! Kai kurie žmonės mano, kad aštrus maistas skatina medžiagų apykaitą, tačiau tiems, kurie turi jautrų virškinimo traktą ar gastrito požymių, aštrūs patiekalai gali sukelti priešingą poveikį – padidinti rūgštingumą ir sustabdyti normalų maisto virškinimą.
Geresnis pasirinkimas – švelnūs, kvapnūs prieskoniai, tokie kaip ciberžolė, imbieras ar bazilikas. Jie ne tik suteikia patiekalams skonio, bet ir padeda virškinimui bei mažina uždegimą organizme.
Druska
Per didelis druskos vartojimas gali sukelti vandens susilaikymą ir sveikatos problemas. Pabandykite apriboti druskos vartojimą iki minimumo. Kai organizmas sulaiko vandenį, pilvas atrodo didesnis, o kūnas – sunkesnis. Vietoj druskos galima naudoti natūralius prieskonius, citrinų sultis ar džiovintas žoleles, kurios suteikia skonio, bet neapsunkina organizmo.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus druskos – tai maždaug vienas arbatinis šaukštelis. Daug druskos slypi ir duonoje, sūriuose bei paruoštuose produktuose, tad verta į tai atkreipti dėmesį.
Vandens ir miego svarba plokščiam pilvui
Norint plokščio pilvo, svarbu ne tik vengti tam tikrų produktų, bet ir užtikrinti tinkamą organizmo veiklą. Pakankamas vandens kiekis padeda pašalinti toksinus, mažina pilvo pūtimą ir palaiko medžiagų apykaitą. Specialistai rekomenduoja išgerti bent 1,5–2 litrus vandens per dieną. Lygiai taip pat svarbus ir poilsis – miego trūkumas didina alkio hormonų kiekį, o tai skatina persivalgymą.
Reguliari fizinė veikla – pasivaikščiojimai, pilvo preso pratimai ar joga – padeda ne tik deginti riebalus, bet ir stiprina raumenis. Kai mityba, poilsis ir judėjimas eina koja kojon, plokščias pilvas tampa ne pasaka, o natūralus rezultatas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.