ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Patarė, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti
Sveikata ir grožis

Patarė, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-16
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Patarė, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti.
Patarė, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti.

Jūros gėrybės – vertingas baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir įvairių mineralų šaltinis. Tačiau ne visos jos yra vienodai sveikos bei saugios vartoti. Šiame straipsnyje aptarsime, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti dėl sveikatos ar aplinkosaugos priežasčių.

Gyvsidabrio pavojus: didelės žuvys – didelė rizika

Didelės jūros žuvys, tokios kaip kardžuvės, tunai (ypač mėlynasis tunas), ir marlinas, dėl savo ilgo gyvenimo ciklo ir mitybos grandinės viršūnėje užimamos pozicijos, kaupia didelius kiekius gyvsidabrio.

Gyvsidabris, patenkantis į organizmą su maistu, yra neurotoksinas, galintis pakenkti nervų sistemai, sukelti vystymosi sutrikimus, pažeisti inkstus ir kepenis. Jo poveikis yra ypač žalingas besivystančio vaisiaus ir vaikų nervų sistemai, nes gali sukelti negrįžtamus pažeidimus smegenyse ir sukelti neurologinius sutrikimus.

Gyvsidabrio poveikis gali pasireikšti įvairiai: nuo subtilių motorinių funkcijų sutrikimų iki sunkių neurologinių ligų. Todėl nėščiosioms, krūtimi maitinančioms moterims ir mažiems vaikams (iki 6 metų) rekomenduojama visiškai atsisakyti šių žuvų arba smarkiai riboti jų vartojimą, nes net ir nedideli gyvsidabrio kiekiai gali pakenkti besivystančiam organizmui.

Jei vis dėlto šių žuvis valgote, rinkitės ežerų žuvis, kurios sužvejotos gėluose neužterštuose vandens telkiniuose. Taip apsaugosite save nuo neigiamų padarinių ilgalaikėje perspektyvoje.

Patarė, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti. Tuno žuvys

Užterštumas: ką reikia žinoti apie jūros aplinką

Jūros aplinka, deja, yra užteršta įvairiomis kenksmingomis medžiagomis, tokiomis kaip sunkieji metalai (gyvsidabris, švinas, kadmis), pesticidai, polichlorinti bifenilai (PCB), dioksinai ir kiti teršalai, kurie patenka į vandenį iš pramonės įmonių, žemės ūkio, transporto ir kitų žmogaus veiklos šaltinių.

Šios medžiagos, dažnai vadinamos nuodingomis medžiagomis, kaupiasi jūros gyvūnuose, ypač žuvyse, per visą jų gyvenimo ciklą. Procesas, vadinamas biomagnifikacija, reiškia, kad didesnės žuvys, maitinasi mažesnėmis, kaupia vis daugiau teršalų. Todėl kai kurių rūšių jūros gėrybių vartojimas gali būti rizikingas sveikatai, nes suvartojamos nuodingos medžiagos gali kauptis žmogaus organizme ir sukelti įvairias sveikatos problemas.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį į žuvis, sugautos užterštose vietovėse, arba vietovėse, kuriose vykdoma intensyvi pramoninė ar žemės ūkio veikla. Tokiose vietovėse žuvys gali turėti daug didesnį teršalų kiekį nei žuvys iš švaresnių vandenų. Siekiant sumažinti riziką, rinkitės žuvis iš patikimų šaltinių, kurių žvejyba yra sertifikuota ir atitinka griežtus aplinkosaugos standartus.

Ieškokite žuvies, kuri turi ekologiškus sertifikatus, pavyzdžiui, MSC (Marine Stewardship Council) sertifikatą, kuris patvirtina, kad žvejyba yra tvariai valdoma ir nekenkia jūros aplinkai. Informuotas vartojimas ir atidus dėmesys žuvies kilmei padės apsaugoti jūsų sveikatą ir išsaugoti jūrų ekosistemą.

Patarė, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti. Vandens užterštumas

Peržvejojusios rūšys: apsaugokime jūrų ekosistemą

Kai kurios jūros gėrybių rūšys yra peržvejojamos, todėl jų populiacijos mažėja ir kyla grėsmė jūrų ekosistemai. Rinkdamiesi jūros gėrybes, rinkitės tas rūšis, kurių populiacija yra stabili ir žvejyba yra tvariai valdoma. Ieškokite žuvies, kuri turi ekologiškus sertifikatus, patvirtinančius, kad jos žvejyba yra tvariai valdoma ir nekenkia jūros aplinkai.

Alergijos: individualus jautrumas jūros gėrybėms

Jūros gėrybės gali sukelti alergines reakcijas kai kuriems žmonėms. Dažniausios alerginės reakcijos į jūros gėrybes pasireiškia dilgėlinės, odos niežėjimo, veido patinimo ir kvėpavimo sutrikimų pavidalu. Jei esate alergiški jūros gėrybėms, būtina jų visiškai atsisakyti.

Ką rinktis vietoj jūros gėrybių?

Vietoj aukščiau išvardintų didelių jūros žuvų, kuriose gali būti daug gyvsidabrio, rinkitės mažesnes žuvis, tokias kaip silkė, skumbrė, sardinės ir mažesnės menkės. Šios žuvys, užimančios žemesnę mitybos grandinės pakopą, paprastai kaupia mažiau gyvsidabrio ir kitų teršalų.

Jos yra geras omega-3 riebalų rūgščių, būtinų širdies ir kraujagyslių sveikatai, šaltinis. Be to, šių žuvų žvejyba dažnai yra tvariau valdoma, todėl jų populiacijos yra stabilesnės.

Atkreipkite dėmesį į žuvies kilmę ir rinkitės žuvis iš patikimų, sertifikuotų šaltinių, kurių žvejyba atitinka aplinkosaugos standartus. Ieškokite žuvies su MSC (Marine Stewardship Council) arba panašiais sertifikatais, kurie patvirtina tvarų žvejybos metodą.

Jei įmanoma, rinkitės vietinės kilmės žuvis, nes taip sumažinsite transportavimo metu patirtą poveikį ir palaikysite vietinius žvejus. Nepamirškite, kad įvairi ir subalansuota mityba, apimanti įvairius maisto produktus, yra geriausias būdas užtikrinti visų reikalingų maistinių medžiagų gavimą.

Atsakingas jūros gėrybių vartojimas apima ne tik sveikatos, bet ir aplinkosaugos aspektus. Rinkdamiesi jūros gėrybes, atkreipkite dėmesį į jų kilmę, rūšį ir tvarumo aspektus. Pasirūpinkite savo sveikata ir prisidėkite prie jūrų ekosistemos išsaugojimo.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Jūros gėrybėsmitybaUžterštumas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

vėžio sukeliami simptomai
Sveikata ir grožis

Vėžio simptomai, kurie gali pasireikšti valgio metu: iš pradžių galima nepastebėti

2025-07-14
Mėgstate valgyti stovint? Specialistai aiškina, kodėl toks įprotis nėra tinkamas.
Sveikata ir grožis

Mėgstate valgyti stovint? Mitybos specialistai aiškina, kodėl toks valgymo įprotis nėra tinkamas

2025-07-04
Chia pudingas: sveiki ir baltymų kupini pusryčiai
Košės

Chia pudingas: sveiki ir baltymų kupini pusryčiai

2025-06-15
Potraukis saldumynams: ką jis pasako apie jūsų organizmą?
Sveikata ir grožis

Potraukis saldumynams: ką jis pasako apie jūsų organizmą?

2025-07-17

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?