ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai
Sveikata ir grožis

Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai
Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai

Žarnynas neretai vadinamas „antrąja smegenų sistema“ – ir ne veltui. Jo būklė lemia ne tik virškinimą, bet ir imuninės sistemos veiklą bei netgi nuotaiką. Mūsų žarnyne gyvena trilijonai naudingų bakterijų, kurių pusiausvyra tiesiogiai veikia mūsų sveikatą. Vienas paprasčiausių būdų žarnyno sveikatai palaikyti – įtraukti į kasdienį mitybos racioną fermentuotus produktus.

Fermentacijos metu natūraliai susidaro probiotikai – gyvi mikroorganizmai, palaikantys sveiką žarnyno mikroflorą. Mitybos specialistai vieningai pabrėžia šių produktų naudą ir rekomenduoja juos įtraukti į kasdienę mitybą. Štai penki populiariausi fermentuoti produktai, kurių verta nepraleisti:

Kefyras naudingas žarnyno sveikatai

Kefyras – tai fermentuotas pieno gėrimas, gaminamas naudojant specialius kefyro grybus. Šie mikroorganizmai – tai probiotikų šaltinis, kuriame gausu Lactobacillus ir Bifidobacterium bakterijų. Jos padeda atkurti ir išlaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir skatina vitaminų bei mineralų pasisavinimą.

Kefyras ypač naudingas žmonėms, turintiems laktozės netoleravimą – fermentacijos metu pieno cukrus išskaidomas į lengviau virškinamas formas. Be to, reguliarus kefyro vartojimas stiprina imunitetą ir gali sumažinti kai kurių ligų riziką.

Taip pat skaitykite

Fitneso trenerė papasakojo, kokie pratimai visiškai nėra naudingi plokščiam pilvui
2025-08-30
Pasak dietologų ir kardiologų šis įprotis padės sumažinti kraujospūdį
Pasak dietologų ir kardiologų, šis įprotis padės sumažinti kraujospūdį
2025-08-19
Kaip raumenys ir riebalai veikia svorį: ne visi kilogramai vienodi
Kaip raumenys ir riebalai veikia svorį: ne visi kilogramai vienodi
2025-06-25
Gamtoje - erkių pagausėjimas. Priminimas, ką būtina daryti, kad apsisaugoti
Gamtoje – erkių pagausėjimas. Priminimas, ką būtina daryti, kad apsisaugoti
2025-07-17

Rauginti kopūstai

Tai vienas iš tradicinių fermentuotų daržovių patiekalų, pasižymintis ne tik savitu skoniu, bet ir didele nauda sveikatai. Kopūstų rauginimo metu natūraliai susidaro Lactobacillus bakterijos, kurios padeda gerinti žarnyno veiklą, palaikyti reguliarų tuštinimąsi ir stiprinti imunitetą.

Be to, rauginti kopūstai yra turtingi vitaminu C, K ir maistinėmis skaidulomis, kurios palaiko žarnyno veiklą ir padeda kovoti su vidurių užkietėjimu.

Kombuča naudinga žarnyno sveikatai

Kombuča – tai fermentuota saldi arbata, kuri gaminama naudojant bakterijų ir mielių simbiotinę kultūrą (SCOBY). Šis gaivinantis gėrimas pasižymi saldžiarūgščiu skoniu ir yra kupinas probiotikų, B grupės vitaminų bei antioksidantų.

Kombuča gerina virškinimą, palaiko kepenų sveikatą, padeda organizmui detoksikuotis. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali teigiamai veikti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir širdies sveikatą, nors šios naudos dar tyrinėjamos.

Kombuča naudinga žarnyno sveikatai

Jogurtas

Jogurtas – vienas populiariausių ir lengviausiai prieinamų fermentuotų produktų. Jis gaminamas fermentuojant pieną su gyvomis bakterijomis, tokiomis kaip Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus.

Jogurtas yra puikus probiotikų, kalcio ir baltymų šaltinis. Jis ne tik gerina virškinimą, bet ir stiprina kaulus, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Svarbu rinktis natūralų jogurtą – be pridėtinio cukraus, dirbtinių saldiklių ar kvapiųjų medžiagų.

Gira

Gira – tradicinis slaviškų šalių fermentuotas gėrimas, gaminamas iš ruginės duonos, vandens ir kartais vaisių ar žolelių. Fermentacijos metu gėrime susidaro pieno rūgštis bei naudingos bakterijos, teigiamai veikiančios žarnyną.

Gira gerina virškinimą, skatina naudingųjų medžiagų pasisavinimą ir švelniai veikia kaip natūralus laisvinamasis. Joje taip pat randama B grupės vitaminų, svarbių nervų sistemos ir medžiagų apykaitos veiklai.

Taip pat skaitykite

Lieknėjimą skatinantys vaistai: kaip jie veikia mūsų santykius?
Lieknėjimo vaistai: kaip jie veikia mūsų santykius?
2025-08-19
Išvirkite lauro lapus su cinamonu - šis gėrimas sumažins sąnarių skausmą ir kūno riebalus!
Išvirkite lauro lapus su cinamonu – šis gėrimas sumažins sąnarių skausmą ir kūno riebalus!
2025-09-05
Kavos poveikis kraujospūdžiui
Kavos poveikis kraujospūdžiui: nauda, pavojai ir rekomendacijos
2025-06-30
Ženklai, išduodantys, kad kūnas išsibalansavęs.
Kokie ženklai geriausiai išduoda, jog jūsų kūnas išsibalansavęs? Atsako specialistai
2025-08-12

Įtraukus į mitybą įvairius fermentuotus produktus – nuo kefyro iki raugintų kopūstų ar kombučos – galima ne tik pagerinti žarnyno mikroflorą, bet ir sustiprinti imunitetą, pagerinti savijautą bei energijos lygį. Svarbiausia – rinktis natūralius, kokybiškus produktus be dirbtinių priedų.

Rūpestis žarnynu – tai rūpestis visa savo sveikata.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Fermentuotas maistasmitybaŽarnyno sveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Skalbinių džiovinimas lauke. 6 priežastys, kodėl jis netinkamas
Gyvenimas

6 priežastys, kodėl skalbinių džiovinimas lauke gali būti netinkamas

Lietuvos geležinkeliai skelbia gegužės 30 traukiniautojų dieną. Kur Lietuvoje galima nuvykti traukiniu?
Gyvenimas

Lietuvos geležinkeliai skelbia gegužės 30 traukiniautojų dieną. Kur Lietuvoje galima nuvykti traukiniu?

Joninės: kodėl švenčiame ir kokias paslaptis slepia ilgiausia metų naktis?
Įdomu

Joninės: kodėl švenčiame ir kokias paslaptis slepia ilgiausia metų naktis

Cezario padažas
Naudinga

Cezario padažas – gardžiausioms salotoms

Ar socialiniai tinklai didina vienišumą? Naujas tyrimas atskleidžia tai
Gyvenimas

Ar socialiniai tinklai didina vienišumą? Naujas tyrimas atskleidžia tai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?