Norint, kad šviežia mėsa neprarastų skonio, tekstūros ir maistinės vertės, svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. Tinkamas mėsos laikymas ne tik užtikrina jos šviežumą, bet ir sumažina bakterijų dauginimosi riziką.
Kaip laikyti šviežią mėsą šaldytuve?
Šviežia mėsa šaldytuve paprastai išlieka tinkama vartoti apie 6–7 dienas, priklausomai nuo mėsos rūšies, pakuotės ir pirminio šviežumo. Geriausia mėsą išimti iš plastikinės pakuotės, nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir sudėti į sandarų stiklinį arba standų plastikinį indą.
Mėsą patartina laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje, kur temperatūra žemesnė, todėl bakterijos dauginasi lėčiau. Prieš gaminant patikrinkite, ar mėsa neturi nemalonaus kvapo, ar nėra per daug skysčių, pilkų ar žalsvų dėmių.
Jei mėsą ketinate kepti ar troškinti vėliau, galite ją patepti šiek tiek aliejaus ir uždengti sandariu indeliu – taip ji išliks šviežia net apie savaitę.
Ko nedaryti, kad mėsa nesugestų?
Laikant mėsą svarbu vengti klaidų, kurios gali sutrumpinti jos tinkamumo laiką:
- Niekada nedėkite šviežios mėsos prie virtos – bakterijos gali užkrėsti jau paruoštą maistą.
- Visada laikykite mėsą sandariuose induose, šaldytuvo maišeliuose arba uždenkite folija.
- Atskirai laikykite skirtingas mėsos rūšis, pavyzdžiui, vištieną, kiaulieną ar jautieną, kad jos neužterštų viena kitos.
- Jei naudojate šaldytą mėsą, išimkite ją iš šaldiklio likus bent 12 valandų iki gaminimo ir leiskite lėtai atitirpti šaldytuve.
Šios taisyklės padeda išlaikyti mėsą ne tik šviežią, bet ir saugią vartoti.
Paprastos gudrybės šviežiai mėsai išsaugoti
- Nusausinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu prieš dėdami į šaldytuvą.
- Laikykite mėsą aliejuje ar marinate, jei jos nenaudosite iš karto.
- Patikrinkite šaldytuvo temperatūrą – optimaliausia 0–4 °C.
- Nustatykite laikmačius ar priminimus, kad nepamirštumėte laiku panaudoti šviežią mėsą.
Laikydamiesi šių patarimų, galėsite ilgiau mėgautis šviežia mėsa, išvengsite nemalonių kvapų ir užtikrinsite saugų maisto vartojimą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.