Pastaraisiais metais augaliniai gėrimai – avižų, migdolų, sojų ar žirnių pienas – sulaukė didžiulio populiarumo. Tačiau vis dažniau į mitybos racioną grįžta ir paprasto pieno pasirinkimas. Tai riebesnis, tradicinis produktas, kuris ilgą laiką buvo laikomas mažiau sveiku variantu, tačiau naujausi tyrimai atskleidžia kitokią tiesą. Pieno nauda tampa akivaizdi ne tik kasdienėje mityboje, bet ir sveikatos išsaugojime.
Kodėl pieno nauda šiandien vėl vertinama?
Ilgą laiką riebūs pieno produktai buvo kritikuojami dėl tariamos įtakos antsvoriui ir širdies ligoms. Dar XX a. viduryje mokslininkai siūlė vengti pieno dėl cholesterolio, todėl jis netgi buvo pašalintas iš kai kurių valstybinės mitybos programų. Vis dėlto nauji tyrimai rodo, kad pieno nauda gali būti priešinga anksčiau manytai – jis siejamas su mažesne diabeto, nutukimo ir net širdies ligų rizika.
Socialiniuose tinkluose vis dažniau pasigirsta mitybos specialistų rekomendacijos rinktis pieną, pabrėžiant, kad jo riebalai padeda palaikyti sotumo jausmą, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir aprūpinti organizmą svarbiomis riebaluose tirpstančiomis vitaminais.

Pieno nauda palyginus su liesesniais variantais
Nors pagrindiniai rodikliai – baltymų, kalcio ar B12 kiekis – visose pieno rūšyse panašūs, pieno nauda išryškėja keliose srityse. Pirma, jame natūraliai gausu vitamino A, kuris yra svarbus regėjimui, imuninei sistemai ir odos sveikatai. Antra, dėl didesnio riebalų kiekio pienas lėčiau pasisavinamas, todėl cukrus kraujyje kyla tolygiau. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie nori išvengti staigių energijos svyravimų.
Be to, pieno riebalai padeda išlikti sotesniems ilgiau, tad jis gali padėti mažinti persivalgymo riziką bei palaikyti sveiką kūno svorį.
Kam ypač naudinga rinktis pieną?
Pieno nauda gali būti svarbi daugeliui, tačiau ypač ji pabrėžiama moterims menopauzės laikotarpiu. Šiuo metu dažnai susiduriama su hormonų pokyčiais, svorio augimu ir cukraus kiekio svyravimais. Įtraukus pieną į kasdienę mitybą, galima lengviau palaikyti cukraus balansą, sumažinti persivalgymo riziką ir pagerinti bendrą organizmo būklę.
Žinoma, žmonės, turintys problemų su riebalų įsisavinimu, turėtų rinktis alternatyvas arba pasitarti su specialistu. Tačiau daugumai sveikų žmonių pieno nauda yra akivaizdi – jis gali būti dalis subalansuotos, sveikos mitybos.
Ilgus metus menkintas dėl riebalų, šiandien pienas sugrįžta kaip vertingas ir naudingas produktas. Pieno nauda apima sotumo jausmą, cukraus kiekio kraujyje stabilizavimą, svarbių vitaminų tiekimą ir net galimą nutukimo bei diabeto rizikos mažinimą. Todėl nebėra pagrindo baimintis šio produkto – jis gali būti puikus pasirinkimas kiekvieno subalansuoto raciono dalyje.
Šaltinis: womenshealthmag.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.