ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Puikūs patarimai, kaip išvengti riebalų taškymosi iš keptuvės. Išbandykite ir įprastas kepsnys bus skanesnis!
Naudinga

Puikūs patarimai, kaip išvengti riebalų taškymosi iš keptuvės. Išbandykite ir įprastas kepsnys bus skanesnis!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-11-20
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Puikūs patarimai, kaip išvengti riebalų taškymosi iš keptuvės. Išbandykite ir įprastas kepsnys bus skanesnis!
Puikūs patarimai, kaip išvengti riebalų taškymosi iš keptuvės. Išbandykite ir įprastas kepsnys bus skanesnis!

Vienas svarbiausių žingsnių, norint išvengti riebalų taškymosi ir pagerinti kepimo rezultatą, yra tinkamas produktų paruošimas. Jei kepate mėsą, žuvį ar daržoves, svarbu juos prieš dedant į keptuvę gerai nusausinti. Ant produktų paviršiaus likę vandens lašeliai sukelia intensyvų garavimą, o kartu ir aliejaus šuoliavimą. Naudokite popierinius rankšluosčius – jie greitai ir efektyviai pašalina drėgmės perteklių. Taip pat verta pjaustyti vienodo dydžio gabalėlius, kad jie keptų tolygiai ir neišskirtų papildomos drėgmės.

Be to, prieš kepant verta maistą palaikyti kambario temperatūroje. Per šalta mėsa ar žuvis, patekusios į karštus riebalus, atvėsina aliejų, todėl šis pradeda labiau burbuliuoti ir taškytis. Kambario temperatūros produktai leidžia riebalams išlikti stabilūs, todėl kepimas tampa tolygesnis ir švaresnis.

Dar vienas patogus triukas – naudoti griliaus tipo keptuves arba keptuves su gilesniais kraštais. Dėl aukštesnių sienelių mažiau riebalų patenka į aplinką. Net ir paprastas dangtis, prilaikomas ant krašto, gali šiek tiek sumažinti taškymąsi, tačiau nepamirškite vis tiek palikti oro tarpo, kad drėgmė galėtų išeiti.

Kaip pasirinkti tinkamus riebalus kepimui

Ne visi riebalai kepdami elgiasi vienodai, todėl jų pasirinkimas daro didelę įtaką tiek aliejaus taškymuisi, tiek patiekalo skoniui. Rekomenduojama rinktis riebalus, kurie turi aukštą degimo temperatūrą – tokiu atveju aliejus neperkais taip greitai ir neišskleis aštraus, nemalonaus kvapo. Geriausiai tinka rafinuotas saulėgrąžų, rapsų aliejus arba sviesto ir aliejaus mišinys.

Taip pat skaitykite

Geriausias patarimas, kaip laikyti pomidorus ištisus metus
Geriausias patarimas, kaip laikyti pomidorus ištisus metus: jie išlieka švieži, skanūs ir kvapnūs!
2025-09-03
Žaliųjų žirnelių ir kumpio sriuba
Žaliųjų žirnelių ir kumpio sriuba
2025-11-19
Raudonojo velveto sausainiai su šilauogėmis
Raudonojo velveto sausainiai su šilauogėmis
2025-08-11
Ruduo - pats metas tręšti slyvas. Jos bus atsparesnės šalčiams, o vaisiai be kirmėlių
Ruduo – pats metas tręšti slyvas. Jos bus atsparesnės šalčiams, o vaisiai be kirmėlių
2025-10-13

Jei mėgstate alyvuogių aliejų, venkite jo kaitinti iki labai aukštos temperatūros, nes jis greičiau pradeda rūkti ir skleisti išskirtinį aromatą. Dėl to atsiranda ne tik daugiau kvapo, bet ir papildomo purslų. Svarbiausia – niekada nepilkite aliejaus ant jau įkaitintos keptuvės, kurioje liko drėgmės: pirmiausia įpilkite riebalus, tuomet įjunkite kaitrą ir tik tada dėkite maistą.

Taip pat verta žinoti, kad kuo senesnis ar ne kartą naudotas aliejus, tuo labiau jis linkęs taškytis ir degti. Todėl reguliariai keiskite riebalus ir nebandykite naudoti jų per ilgai – tai ne tik pablogina maisto skonį, bet ir turi neigiamą poveikį sveikatai.

Puikūs patarimai, kaip išvengti riebalų taškymosi iš keptuvės. Išbandykite ir įprastas kepsnys bus skanesnis! Kaip pasirinkti riebalus kepimui

Naudingi būdai sumažinti kvapą kepimo metu

Kai kurie produktai, ypač mėsa ir žuvis, kepimo metu skleidžia intensyvesnį kvapą. Norint jį sumažinti, galima pasitelkti paprastus virtuvės triukus. Pavyzdžiui, į keptuvę galima įdėti kelias skilteles česnako ar kelis lauro lapus – jie ne tik suteiks aromato, bet ir sušvelnins stipresnius kvapus. Taip pat veiksminga įjungti gartraukį dar prieš pradedant kepti, kad jis iš karto trauktų kylančius garus ir riebalų daleles.

Jei kvapas kyla dėl per didelės kaitros, verta sumažinti ugnį ir kepti šiek tiek lėčiau. Perkaitę riebalai pradeda rūkti ir degti, todėl kyla papildomas aromatas. Lėtesnis kepimas ne tik švaresnis, bet ir leidžia maistui išlaikyti sultingumą bei tekstūrą. Be to, galite naudoti stiklinius ar metalinius dangčius su ventiliacinėmis angomis – jie sulaiko purslus, bet išleidžia garus.

Jei norite išvengti stipraus kvapo po kepimo, pasinaudokite citrina. Perbraukite ja per keptuvę, kai ji atvės, o likusį kvapą neutralizuos natūralios citrinos rūgštys. Virtuvėje taip pat padeda mažas dubenėlis su soda – jis sugers ore tvyrančius kvapus ir atgaivins patalpos orą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Keptuvėpatarimairiebalai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ar šaltas vanduo tikrai suteikia plaukams žvilgesio: mitas ar tiesa
Sveikata ir grožis

Ar šaltas vanduo tikrai suteikia plaukams žvilgesio: mitas ar tiesa

Kaip greitai išdžiovinti drabužius: naudingi patarimai namų šeimininkėms
Gyvenimas

Kaip greitai išdžiovinti drabužius: naudingi patarimai namų šeimininkėms

Įspėjimas visiems: Ar galima į virdulį pilti karštą vandenį iš čiaupo?
Sveikata ir grožis

Įspėjimas visiems: Ar galima į virdulį pilti karštą vandenį iš čiaupo?

Rudeninis genėjimas sode: patarė, ką genėti ir kokių klaidų nekartoti
Sodas ir daržas

Rudeninis genėjimas sode: patarė, ką genėti ir kokių klaidų nekartoti

4 zodiako ženklai savaitgalį sulauks netikėtų naujienų meilės srityje
Horoskopai

4 zodiako ženklai savaitgalį sulauks netikėtų naujienų meilės srityje

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?