Obuolių, burokėlių ir morkų sultys – tai gėrimas, kurį rekomenduoja išbandyti garsus kinų mitybos specialistas Cheng Lee. Šį sveikuolišką gėrimą paruošite iš 1 nedidelio burokėlio, 2 morkų ir 1 obuolio. Neabejokite: šis trio gali daryti tikrus stebuklus!

Burokėliuose, morkose ir obuoliuose gausu įvairių komponentų, kurie yra itin svarbūs mūsų sveikatai, todėl jų sultis rekomenduojama gerti tada, kai siekiama išvalyti organizmą nuo toksinų arba sustiprinti imunitetą. Šviežiai spaustas sultis galite palaikyti šaldytuve iki 24 valandų, tačiau geriausia gerti iš karto, kad išliktų maksimalus vitaminų ir mineralų kiekis. Tokiu būdu organizmas gaus natūralių antioksidantų dozę, o toksinų pašalinimo procesas bus veiksmingesnis.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
Morkų, obuolių ir burokėlių sultys pasižymi šiomis savybėmis:
- Inkstų ir kepenų detoksikacija – padeda pašalinti toksinus, pagerina kepenų funkciją, stiprina detoksikacijos procesus organizme.
- Vėžio prevencija – antioksidantai ir fitocheminės medžiagos padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, kurie gali sukelti ląstelių mutacijas.
- Imuninės sistemos stiprinimas – vitaminai A, C ir B grupės vitaminai bei mineralai aktyvina imuninės sistemos atsaką.
- Odos atjauninimas – gausu antioksidantų, kurie mažina odos uždegimą, skatina kolageno gamybą ir padeda išlaikyti odos elastingumą.
- Skydliaukės veiklos palaikymas – burokėliuose esantis jodas prisideda prie tinkamos skydliaukės funkcijos, reguliuoja medžiagų apykaitą.
- Efektyvesnė svorio kontrolė – natūralūs skaidulų šaltiniai suteikia sotumo jausmą ir padeda mažinti persivalgymą.
Dėmesio: šių sulčių nereikėtų gerti sergantiems cukriniu diabetu, esant viduriavimui ar kitiems virškinimo sutrikimams. Taip pat patariama įtraukti šį gėrimą palaipsniui, stebint organizmo reakciją.
Obuoliai – sveikatos šaltinis
Obuoliai padeda stiprinti širdį, reguliuoja kraujo spaudimą ir malšina troškulį, o obuolių sidro actas gali užkirsti kelią inkstų akmenų susidarymui. Tyrimai rodo, kad kasdienis obuolių valgymas (bent po vieną obuolį per dieną) gali sumažinti odos ligų riziką ir pagerinti virškinimą.
Brazilijos tyrimai parodė, kad prieš pietus ar vakarienę suvalgytas obuolys padeda efektyviau kontroliuoti kūno svorį – tyrimo dalyviai numetė net 33% daugiau kilogramų nei tie, kurie obuolių nevartojo. Obuoliuose yra tik 50–80 kalorijų, juose nėra riebalų ar natrio, tačiau jie padeda ilgiau jaustis sotiems. Be to, obuoliuose gausu vitaminų C ir A, fosforo, geležies, kalio, kuris stiprina širdies raumenį, bei kalcio, reikalingo kaulams ir dantims.

Burokėliai – kraujo ir imuniteto stiprintojas
Burokėliuose yra betacianino – medžiagos, kuri padeda šalinti toksinus, mažina uždegimą ir užkerta kelią vėžinių ląstelių susidarymui. Šios daržovės taip pat naudingos tulžies pūslės ligų gydymui, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda kontroliuoti podagrą.
Burokėliuose gausu vitaminų B1, B2, C, folio rūgšties ir kalio. Jų jodo kiekis palaiko skydliaukės veiklą, o aminorūgštys skatina raumeninio audinio vystymąsi. Be to, burokėlių sultys padeda reguliuoti kraujospūdį, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą bei skatina kraujo gamybą. Reguliarus šių sulčių vartojimas gali padėti išvengti anemijos ir pagerinti bendrą organizmo atsparumą infekcijoms.
Morkos – natūralus antioksidantas
Morkos yra turtingos beta-karotinu, kuris organizme virsta vitaminu A ir apsaugo akis nuo geltonosios dėmės degeneracijos bei kataraktos. Intensyvesnė morkų oranžinė spalva rodo didesnį beta-karotino kiekį.
Morkos taip pat mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, padeda išvengti aterosklerozės, reguliuoja kraujospūdį ir prisideda prie širdies sveikatos. Jose esantys antioksidantai stiprina odos ląsteles, mažina odos uždegimus ir padeda kovoti su spuogais bei ankstyvu senėjimu. Be to, morkose esantis kalis padeda subalansuoti natrio kiekį organizme ir palaiko nervų sistemos veiklą.
Šių trijų ingredientų derinys ne tik pagerina imunitetą ir skatina detoksikaciją, bet ir padeda išlaikyti energiją, gerą nuotaiką bei sveiką svorį, todėl toks gėrimas gali tapti puikia kasdienio raciono dalimi.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.