Prisimenu, kaip per žiemos šventes pas močiutę visada buvo galima pamatyti ją geriančią gėrimą, kurio kvapas ir skonis niekada neišgaravo iš atminties. Tai buvo Melta — senasis „vargšų gėrimas“, kuris šiandien žinomas kaip tikras sveikatos eliksyras. Šis gėrimas, kuriame derinasi cikorijos šaknys, cukriniai runkeliai, miežiai ir rugiai, ne tik primena vaikystės šventes, bet ir turi daug naudingų savybių, padedančių kovoti su įvairiomis sveikatos problemomis.

Kas yra Melta?
Melta – tai kavos mišinys, pagamintas iš cikorijos šaknų, cukrinių runkelių, grūdų ir rugių. Cikorijos šaknys, kurias sunku rasti kituose maisto produktuose, turi stebuklingų savybių žmogaus organizmui. Šiame gėrime esantis inulinas gali padėti nuo daugelio šlapimo takų uždegimų, inkstų akmenligės, vidurių užkietėjimo ir net apetito praradimo.
Meltos nauda sveikatai
- Padeda nuo tulžies ir inkstų akmenligės
Melta yra puikus gėrimas tiems, kurie susiduria su inkstų akmenligės ar tulžies problemomis, nes jis padeda palaikyti tinkamą organų funkciją ir skatina jų darbą. - Skatina žarnyno sveikatą ir mažina vidurių užkietėjimą
Cikorijos šaknys, esančios šioje kavoje, turi daug naudingųjų medžiagų, kurios gerina virškinimą ir padeda nuo vidurių užkietėjimo. - Pagerina atmintį ir stiprina imunitetą
Šis gėrimas taip pat gali padėti kovoti su atminties problemomis, o žiemą jis sustiprina organizmo atsparumą ir padeda kovoti su virusais ir infekcijomis. - Pagreitina medžiagų apykaitą ir padeda numesti svorio
Melta yra puikus pasirinkimas norintiems pagerinti medžiagų apykaitą ir pasiekti sveiką svorio mažėjimą. - Gerina miego kokybę
Jei turite miego sutrikimų, šis gėrimas gali padėti užtikrinti kokybišką poilsį ir ramų miegą. - Didina lytinį potraukį
Melta taip pat gali turėti teigiamą poveikį seksualiniam gyvenimui, padedant padidinti lytinį potraukį.
Kaip gaminti Melta gėrimą?
Jums reikės:
- 1 l verdančio vandens
- 4 valg. š. „Melta“ mišinio
Paruošimas:
- Užpilkite verdančiu vandeniu 4 šaukštus „Melta“ mišinio.
- Leiskite jam šiek tiek prisitraukti ir perkoškite.
- Gerkite šiltą arba atšaldytą, pagal savo skonį.
Pyragas su Melta
Nepamirškite, kad šį stebuklingą gėrimą galite panaudoti ir kulinarijoje. Štai močiutės receptas pyragui su Melta:
Biskvitui reikės:
- 2 kiaušinių
- 3/4 stiklinės cukraus
- 130 g sviesto
- 2 valg. š. „Melta“ mišinio
- 1–2 arb. š. kakavos
- 2 stiklinės kvietinių miltų
- 1/2 pakuotės kepimo miltelių
- 200 ml pieno
Kaip gaminti?
- Kiaušinius išplakite su cukrumi ir sviestu iki putų.
- Pamažu suberkite visus birius ingredientus ir įmaišykite pieną.
- Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 30–35 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
- Atvėsusį pyragą aptepkite kremu, kurį paruošite iš Melta mišinio, sviesto ir cukraus pudros.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.