ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Šių maisto produktų vartoti kartu negalima, teigia mitybos specialistai
Sveikata ir grožis

Šių maisto produktų vartoti kartu negalima, teigia mitybos specialistai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-08
Komentarų: 0
7 min. skaitymo
Šių maisto produktų vartoti kartu negalima.
Šių maisto produktų vartoti kartu negalima.

Mityba daro tiesioginę įtaką mūsų savijautai, energijai ir bendrai sveikatai. Tačiau svarbu ne tik ką valgome, bet ir kaip deriname skirtingus maisto produktus. Kai kurie deriniai gali apsunkinti virškinimą, sukelti diskomfortą arba net sumažinti naudingųjų medžiagų pasisavinimą. Mitybos specialistai įspėja: tam tikrų maisto produktų geriau nevartoti kartu.

Pieno produktai ir citrusiniai vaisiai

Pieno produktai, ypač pienas ir jogurtas, sunkiai dera su rūgščiais citrusiniais vaisiais, tokiais kaip apelsinai, greipfrutai, citrinos ar mandarinai. Rūgštis, esanti šiuose vaisiuose, gali sukelti pieno baltymų krešėjimą skrandyje, dėl ko virškinimo procesas tampa sudėtingesnis. Dėl šio proceso dažnai jaučiamas pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, gali atsirasti raugėjimas, nevirškinimas ar net pykinimas. Be to, rūgštusis vaisių pobūdis gali trikdyti pieno produktų maistingųjų medžiagų pasisavinimą, ypač kalcio.

Mitybos specialistai rekomenduoja citrusinius vaisius vartoti atskirai nuo pieno gaminių, paliekant bent 1–2 valandų tarpą tarp šių produktų. Tokiu būdu užtikrinamas sklandesnis virškinimas, sumažinama virškinimo sistemos apkrova ir išvengiama nemalonių pojūčių. Ypač svarbu šių taisyklių laikytis žmonėms, turintiems jautrią virškinimo sistemą ar linkusiems į rūgštingumo sutrikimus.

Šių maisto produktų vartoti kartu negalima. Pienas ir citrusiniai vaisiai

Mėsa ir krakmolingi produktai

Klasikinis derinys – mėsa su bulvėmis, ryžiais ar duona – nors ir įprastas mūsų mityboje, nėra idealus virškinimo požiūriu. Baltymai, kurių gausu mėsoje, ir krakmolai, esantys bulvėse, duonoje ar kituose grūdiniuose produktuose, virškinami pasitelkiant skirtingus fermentus: baltymams skaidyti reikalinga rūgštinė terpė, o krakmolams – šarminė. Kai šie produktai vartojami kartu, skrandis gauna prieštaringus signalus ir turi dirbti gerokai intensyviau, kad apdorotų tokį sudėtingą mišinį.

Dėl šio fermentinio konflikto virškinimas sulėtėja, maistas ilgiau užsibūna skrandyje, pradeda rūgti arba net pūti, todėl dažnai jaučiamas sunkumas, apsunkimas, mieguistumas po valgio, gali atsirasti pilvo pūtimas, raugėjimas, dujų kaupimasis ar kiti virškinimo sutrikimai. Ilgainiui tokie prasti deriniai gali išbalansuoti virškinimo sistemą ir net prisidėti prie rimtesnių skrandžio ar žarnyno problemų.

Mitybos specialistai rekomenduoja mėsą derinti su šviežiomis arba lengvai termiškai apdorotomis daržovėmis, kurios turi daug skaidulų ir fermentų, skatinančių geresnį maisto įsisavinimą. Krakmolingus produktus, tokius kaip bulvės, ryžiai ar duona, patariama valgyti su augaliniais baltymais (pavyzdžiui, ankštiniais augalais) arba vartoti juos atskirai, paliekant laiko tarpą tarp valgymų. Tokiu būdu virškinimas vyksta sklandžiau, energija išlieka pastovesnė, o bendras savijautos lygis gerėja.

Vaisiai po pagrindinio valgio

Nors vaisiai laikomi vienu sveikiausių užkandžių, jų vartojimas iškart po pagrindinio patiekalo gali turėti neigiamą poveikį virškinimui. Vaisiai yra lengvai virškinami maisto produktai, todėl, patekę į skrandį kartu su sunkesniu, ilgiau virškinamu maistu, jie užstringa ir pradeda fermentuotis. Šio proceso metu išsiskiria dujos, kurios gali sukelti pilvo pūtimą, nemalonų sunkumo jausmą, raugėjimą bei kitus virškinimo sutrikimus.

Be to, dėl sulėtėjusio virškinimo gali sumažėti ir pačių vaisių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminų ir antioksidantų, pasisavinimas. Ilgainiui dažnas tokių derinių vartojimas gali išbalansuoti žarnyno mikroflorą ir paskatinti uždegiminius procesus virškinamajame trakte.

Mitybos specialistai rekomenduoja vaisius valgyti kaip atskirą užkandį – geriausia praėjus bent 1–2 valandoms po pagrindinio valgio arba likus bent 30–60 minučių iki valgymo. Tai leidžia vaisiams greitai ir efektyviai praeiti per skrandį, aprūpinant organizmą naudingomis medžiagomis be papildomo virškinimo sistemos apkrovimo. Ypač šios taisyklės svarbu laikytis žmonėms, kurie linkę į pilvo pūtimą, skrandžio rūgštingumą ar virškinimo sutrikimus.

Šių maisto produktų vartoti kartu negalima. Vaisiai po pagrindinio patiekalo

Ankštiniai augalai ir sūris

Ankštiniai augalai, tokie kaip pupelės, lęšiai, avinžirniai ar žirniai, jau savaime yra sunkiau virškinami dėl didelio kiekio skaidulų, sudėtingų angliavandenių ir baltymų. Jų virškinimas reikalauja ilgesnio laiko ir daugiau fermentų darbo, todėl jautresnių skrandžių savininkams jie neretai sukelia pilvo pūtimą ar diskomfortą. Kai šie produktai vartojami kartu su sunkiais pieno produktais, tokiais kaip sūris, grietinėlė ar riebus jogurtas, virškinimo sistema patiria dar didesnį krūvį.

Pieno produktuose esantys baltymai ir riebalai apsunkina maisto judėjimą virškinamuoju traktu, o tai gali sukelti maisto sąstovį ir fermentacijos procesus žarnyne. Dėl to dažnai jaučiamas pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, sunkumo jausmas ar net pasireiškia skrandžio spazmai. Be to, toks derinys gali sumažinti maistinių medžiagų pasisavinimo efektyvumą, nes organizmas vienu metu sunkiai apdoroja kelis sudėtingus maisto komponentus.

Mitybos specialistai pataria vieno valgymo metu rinktis tik vieną baltymų šaltinį – pavyzdžiui, jei vartojate ankštinius augalus, jų nederinkite su sūriu ar mėsa. Verčiau ankštinius derinti su lengvomis daržovėmis, kurios padeda lengvinti virškinimą, ir naudoti švelnius pagardus be sunkių riebalų. Tokia praktika padeda palaikyti geresnę virškinimo sistemos būklę, sumažina diskomfortą ir pagerina bendrą savijautą po valgio.

Arbata su maistu

Daugeliui įprasta valgio metu ar iškart po jo mėgautis arbata, tačiau toks įprotis gali neigiamai paveikti organizmo gebėjimą pasisavinti svarbias mineralines medžiagas. Arbatoje, ypač juodojoje ir žaliojoje, gausu taninų – natūralių augalinių junginių, kurie, patekę į virškinimo traktą kartu su maistu, jungiasi su geležimi, cinku, kalciu ir kitais mineralais, sudarydami netirpias jungtis. Tokios jungtys neleidžia mineralams tinkamai įsisavinti organizme, todėl ilgainiui gali išsivystyti tam tikrų mikroelementų trūkumas.

Ypač rizikuoja žmonės, turintys geležies stokos anemiją ar polinkį į šią būklę – vaikams, nėščiosioms, senjorams ir aktyviai sportuojantiems asmenims mineralų pasisavinimas yra itin svarbus. Reguliarus arbatos vartojimas valgant gali dar labiau apsunkinti organizmo pastangas papildyti šias atsargas.

Mitybos specialistai rekomenduoja arbatą gerti ne anksčiau kaip 30 minučių iki valgio arba bent 30–60 minučių po jo. Dar geresnis pasirinkimas – rinktis lengvas žolelių arbatas (pavyzdžiui, ramunėlių, pipirmėčių), kurios neturi daug taninų ir gali netgi palengvinti virškinimą be didelės įtakos mineralinių medžiagų pasisavinimui.

Šių maisto produktų vartoti kartu negalima. Arbata su maistu

Tinkamas maisto produktų derinimas gali pagerinti virškinimą, padidinti energijos lygį ir prisidėti prie geresnės sveikatos. Laikantis paprastų taisyklių ir vengiant tam tikrų derinių, galime jaustis lengviau ir geriau. Mitybos specialistai ragina atkreipti dėmesį ne tik į produktų kokybę, bet ir į tai, kaip jie vartojami kartu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Maisto deriniaimaisto produktaimitybasveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mityba vaivorykštės principu: kodėl verta rinktis spalvingą maistą?
Sveikata ir grožis

Mityba vaivorykštės principu: kodėl verta rinktis spalvingą maistą?

2025-07-09
Kada ėjimas naudingiausias mūsų sveikatai ir kiek žingsnių reikia nueiti per dieną? Naudngas žingsnių skaičius
Sveikata ir grožis

Kada ėjimas naudingiausias mūsų sveikatai ir kiek žingsnių reikia nueiti per dieną? Atsako ekspertai

2025-07-07
Šios plaukų procedūros gali padėti sustiprinti ir atsiauginti plaukus
Sveikata ir grožis

Šios plaukų procedūros gali padėti sustiprinti ir atsiauginti plaukus

2025-06-04
Ar saugu pakartotinai naudoti plastikinius maišelius? Ekspertų patarimai
Sveikata ir grožis

Ar saugu pakartotinai naudoti plastikinius maišelius? Ekspertų patarimai

2025-07-02

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?