Sunku įsivaizduoti stalą be bulvių. Lietuvoje jos yra ne tik garnyras, bet ir tradicijų dalis – verdamos, kepamos, trintos, tarkuojamos, apkepamos orkaitėje ar keptuvėje. Atrodo, kad apie šį kuklų gumbą jau žinome viską. Tačiau kartais pakanka vienos detalės, kad pažįstamas skonis įgautų visiškai naują veidą. Būtent taip nutinka su „Hasselback“ bulvėmis – skandinavišku patiekalu, kuris atrodo įspūdingai, ruošiamas itin paprastai ir dažnai tampa tuo patiekalu, dėl kurio šeima ima ginčytis… kas pasiims paskutinę porciją.
Šios bulvės nėra nei traškučiai, nei klasikinės keptos bulvės, bet kažkas tobulo per vidurį. Traškūs krašteliai, minkštas, kreminis vidus ir forma, kuri jau pati savaime atrodo šventiškai. Ir svarbiausia – joms nereikia nei sudėtingų ingredientų, nei kulinarinių įgūdžių.
Skandinaviška istorija, kuri užkariavo pasaulį
Nors gali pasirodyti, kad „Hasselback“ bulvės – šiuolaikinė socialinių tinklų mada, iš tiesų jų istorija siekia daugiau nei 200 metų. Šis patiekalas kilęs iš Švedijos, kur pirmą kartą buvo patiektas restorane Stokholme. Nuo tada receptas išliko beveik nepakitęs, o susidomėjimas juo tik augo.
Šiaurės Europos virtuvė dažnai pasižymi paprastumu, pagarba produktui ir minimalizmu – „Hasselback“ bulvės yra tobulas to pavyzdys. Jų paslaptis slypi ne prieskonių gausoje, o formoje. Būtent ploni, bet iki galo neperpjauti įpjovimai leidžia bulvei iškepti taip, kad jos kraštai tampa traškūs tarsi traškučiai, o vidus išlieka minkštas ir sultingas.

Kodėl įpjovimai yra svarbiausia detalė
Nors šis patiekalas laikomas vienu paprasčiausių, viena klaida gali sugadinti visą efektą. Kalbama apie įpjovimus. Jie turi būti kuo plonesni ir tolygūs, tačiau bulvės negalima perpjauti iki galo. Jei tai nutiks, vietoj gražiai išsiskleidusios formos gausite tiesiog riekeles.
Tam egzistuoja paprasti, bet labai veiksmingi triukai. Vienas populiariausių – naudoti medines lazdeles ar net pieštukus. Juos padėjus iš abiejų bulvės pusių, peilis atsirems į kliūtį ir neleis perpjauti bulvės kiaurai. Kitas būdas – naudoti didelį medinį šaukštą: bulvė dedama į jo vidurį, o kraštai natūraliai apsaugo nuo per gilaus pjūvio.
Labai svarbus ir peilis. Jis turi būti itin aštrus – bukas peilis ne tik apsunkins darbą, bet ir „plėšys“ bulvę, o ne švariai pjaus.
Kaip paruošti „Hasselback“ bulves namuose
Šio patiekalo žavesys slypi ir ingredientų paprastume. Jums reikės tik kelių produktų, kuriuos dažniausiai jau turite virtuvėje: bulvių (geriausia krakmolingų), aliejaus, rozmarino (šviežio arba džiovinto), druskos ir pipirų.
Pirmiausia orkaitė įkaitinama iki 200 laipsnių. Bulvės kruopščiai nuplaunamos, bet nelupamos – būtent luobelė kepant suteikia papildomo skonio ir tekstūros. Tada atliekami garsieji įpjovimai. Paruoštos bulvės aptepamos aliejumi – tai galima padaryti teptuku, kad aliejus patektų ir tarp įpjovimų. Galiausiai jos pasūdomos, pabarstomos pipirais ir rozmarinu.
Bulvės dedamos į kepimo indą arba ant skardos ir pirmiausia kepamos uždengtos apie 40 minučių. Po to dangtis arba folija nuimama, ir bulvės kepamos dar apie 20 minučių, kol krašteliai tampa auksiniai ir traškūs. Būtent šis etapas suteikia „Hasselback“ bulvėms jų išskirtinį charakterį.

Kodėl jos tinka beveik prie visko
„Hasselback“ bulvės yra vienas universaliausių patiekalų. Jos puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos, žuvies ar daržovių, bet ne mažiau sėkmingai gali tapti ir pagrindiniu patiekalu. Dėl savo neutralaus pagrindo jos lengvai prisitaiko prie įvairių skonių.
Norint patiekalą paversti sotesniu, galima papildyti jį sūriu, česnako padažu, kepta ar orkaitėje traškinta šonine. Švelnūs majoneziniai ar jogurtiniai padažai taip pat puikiai dera su traškiais krašteliais. Tokia laisvė leidžia kiekvieną kartą kurti vis kitokią versiją, net jei pagrindas lieka tas pats.
Kodėl verta išbandyti būtent dabar
Šios bulvės turi vieną savybę, kuri ypač svarbi šeimos pietums ar vakarienei – jos beveik niekada nepalieka abejingų. Vaikams patinka traškūs kraštai, suaugusieji vertina skonio balansą ir estetiką, o šeimininkams tai tampa patiekalu, kuris atrodo sudėtingas, bet reikalauja minimaliai pastangų.
Kartais užtenka vieno nedidelio triuko – plonai įpjauti bulvę – kad įprastas patiekalas taptų stalo žvaigžde. Ir labai tikėtina, kad nuo tos dienos „Hasselback“ bulvės taps nuolatiniu pasirinkimu, kai norėsis kažko paprasto, bet tikrai ypatingo.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.