ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Skonis ar sveikata? Atskleidė, kurį mėsos ruošimo būdą rinktis geriausia
Sveikata ir grožis

Skonis ar sveikata? Atskleidė, kurį mėsos ruošimo būdą rinktis geriausia

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-16
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Kai stovime prie viryklės ir galvojame, kaip paruošti mėsą vakarienei, retas iš mūsų susimąsto, kokį poveikį pasirinktas terminis apdorojimas turi ne tik patiekalo skoniui, bet ir mūsų sveikatai. Kepimas, virimas, troškinimas, grilinimas ar net skrudinimas – kiekvienas šių būdų turi savo privalumų, tačiau kai kalba pasisuka apie tai, kuris iš jų yra palankiausias organizmui, pasirinkimą reikėtų grįsti ne tik skoniu.

Atskleidė, kurį mėsos ruošimo būdą rinktis geriausia
Atskleidė, kurį mėsos ruošimo būdą rinktis geriausia

Ką sako statistika apie mūsų mėsos vartojimo įpročius?

Pagal 2022 m. surinktus duomenis Lietuvoje vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo apie 106 kg mėsos per metus. Tai yra žymiai daugiau nei pasaulio vidurkis, kuris tesiekia apie 39 kg per metus. Tokie rodikliai parodo, kokia reikšminga mūsų mityboje mėsos dalis – ir dar kartą primena, kad jos paruošimo būdas tampa ne tik skonio, bet ir sveikatos klausimu.

Kepti ar virti? Apie tai, kas svarbiausia sveikatai

Faktas, kad kepimas aliejuje yra mažiausiai palankus sveikatai, jau nieko nebestebina. Tačiau pasirinkimas tarp kepimo orkaitėje ir virimo gali pasirodyti ne toks paprastas. Abi šios technikos nenaudoja papildomų riebalų (nebent nusprendžiame juos pridėti), tačiau jų poveikis mėsos maistinei vertei ir galimiems kenksmingiems junginiams – skirtingas.

Virimas turi akivaizdžių pranašumų. Tai yra procesas, kuris nereikalauja jokių papildomų riebalų – todėl sumažėja patiekalo kalorijų kiekis. Be to, šiluma veikia tolygiai, todėl mėsos struktūra išlieka švelni, o svarbiausia – virimo metu nesusidaro sveikatai pavojingi junginiai, tokie kaip heterocikliniai aminai (HCA) ar policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH). Šie junginiai formuojasi esant aukštai temperatūrai, ypač kepant ar grilinant mėsą.

Taip pat skaitykite

Kaip pašalinti gelinį laką namuose
Kaip pašalinti gelinį laką namuose: 4 saugūs ir labai paprasti būdai
2025-09-20
Pilvo pūtimas patarimai priežastys
Pilvo pūtimas: patarimai kaip jo atsikratyti
2025-07-31
Sėdėjimas – nepastebimas įprotis, tyliai trumpinantis gyvenimą
Sėdėjimas – nepastebimas įprotis, tyliai trumpinantis gyvenimą
2025-07-19
Rauginti agurkai: ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis?
Rauginti agurkai: ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis?
2025-07-14

Virimo privalumas taip pat yra galimybė išsaugoti liesą, mažai kaloringą rezultatą, kuris ypač tinkamas tiems, kurie rūpinasi svoriu, širdies ir kraujagyslių sveikata ar tiesiog ieško lengvesnės mitybos alternatyvos.

Tačiau virimas turi ir trūkumų. Vienas pagrindinių – maistinių medžiagų praradimas. Vandenyje tirpios medžiagos, tokios kaip B grupės vitaminai ir kai kurie mineralai, gali pereiti į sultinį. Tai reiškia, kad jeigu sultinys nėra vartojamas kartu su mėsa, dalis vertingų medžiagų tiesiog prarandama. Taip pat virta mėsa neretai praranda intensyvų skonį, tampa blyškesnė, o jos tekstūra – mažiau išraiškinga nei keptos orkaitėje ar grilyje.

Atskleidė, kurį mėsos ruošimo būdą rinktis geriausia. Kepti ar virti

Kepimas – skonio karalius, bet su sąlygomis

Jeigu virimas yra sveikos gyvensenos simbolis, tai kepimas orkaitėje – tikras skonių džiaugsmas. Kepant mėsa įgauna malonų traškumą, karamelizuojasi paviršius, o vidus – išlieka sultingas, jei kepama tinkamai. Šis būdas puikiai atskleidžia mėsos aromatą ir leidžia eksperimentuoti su prieskoniais, marinatais bei garnyrais.

Be to, kepimas tinkamoje temperatūroje gali būti ir maistiniu požiūriu vertingas – jis padeda išlaikyti daugiau baltymų bei kai kuriuos vitaminus, pavyzdžiui, B grupės. Tačiau čia slypi ir pavojus – per ilgas kepimas aukštesnėje nei 180–200 °C temperatūroje didina tų pačių HCAs ir PAHs susidarymo riziką. Taigi, sveikatai palankus kepimas turi būti atsakingas – tai reiškia žemesnę temperatūrą ir kuo trumpesnį laiką.

Dar vienas svarbus aspektas – riebalų kiekis. Kepant dažnai naudojamas sviestas, aliejus ar net pridedamas šoninės gabalėlis skoniui pagerinti. Visa tai padidina bendrą patiekalo kaloringumą, o riebalų perteklius, ypač sočiųjų, nėra palankus nei svoriui, nei širdies sveikatai.

Be to, kepimas dažnai skatina valgyti daugiau – sultinga, kvapni mėsa su traškia plutele tiesiog kviečia suvalgyti dar vieną kąsnį. Šis psichologinis efektas dažnai lemia, kad per kepinius suvartojama daugiau kalorijų nei planuota, ypač jei prie jų patiekiami sotūs garnyrai, tokie kaip keptos bulvės ar sotūs padažai. Dėl šios priežasties kepimą rekomenduojama derinti su lengvesniais, šviežiais ar garintais priedais – tokiu būdu galima išlaikyti pusiausvyrą tarp skonio ir sveikatos.

Galiausiai, verta paminėti ir kepimo būdo įvairovę – nuo sausos orkaitės iki kepimo kepimo rankovėje ar folijoje. Pastarieji metodai leidžia išvengti papildomo riebalų naudojimo ir sumažina pavojingų medžiagų susidarymo tikimybę. Kepant mėsą šiais būdais, galima išlaikyti jos sultingumą, neprarandant nei skonio, nei naudingų medžiagų. Tai puikus kompromisas tiems, kurie ieško sveikesnių, bet ne prėsko skonio alternatyvų.

Koks mėsos ruošimo būdas nugali?

Pažvelgus į visumą, virimas šiek tiek lenkia kepimą sveikatos požiūriu, ypač jei pagrindinis tikslas – mažesnis riebalų kiekis ir siekis išvengti kenksmingų medžiagų. Vis dėlto, kepimas taip pat gali būti sveikas, jei jį atliekame sąmoningai: laikomės vidutinės temperatūros, nenaudojame perteklinių riebalų, renkamės liesą mėsą. Tokiu atveju gauname ne tik skanų, bet ir palyginti saugų patiekalą.

Taip pat skaitykite

Aviečių lapai: senas žolelių vaistas su daugybe naudų
Aviečių lapai: senas žolelių vaistas su daugybe naudų
2025-06-28
Gua Sha naudojimas: 5 privalumai ir kaip jį naudoti
Gua Sha naudojimas: 5 privalumai ir kaip jį naudoti
2025-07-16
Vienas šaukštas ryte, kuris pakeis sveikų pusryčių įpročius
Vienas šaukštas ryte, kuris pakeis sveikų pusryčių įpročius
2025-06-30
Antioksidantai – pervertintas jaunystės pažadas?
Antioksidantai – pervertintas jaunystės pažadas?
2025-07-27

Svarbiausia – įvairovė ir sąmoningumas. Nėra vieno idealaus mėsos ruošimo būdo visiems ir visada. Svarbu keisti ruošimo metodus, derinti skonį su sveikata ir atsižvelgti į individualius mitybos poreikius. Taip užtikrinsime ne tik skanų, bet ir sveiką mitybos stilių.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mėsaMėsos kepimasMėsoso virimassveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ataugantys dantys? Revoliucija, kuri pakeis mūsų šypsenas!
Įdomu

Ataugantys dantys? Revoliucija, kuri pakeis mūsų šypsenas!

Galvos skausmą sukelianti priemonė, kurią naudojame visi
Uncategorized

Galvos skausmą sukelianti priemonė, kurią naudojame visi

Vitaminas K2: svarbus kaulams, širdžiai ir ne tik
Sveikata ir grožis

Vitaminas K2: svarbus kaulams, širdžiai ir ne tik

7 vaisiai, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve: kaip išsaugoti skonį ir kokybę
Gyvenimas

7 vaisiai, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve: kaip išsaugoti skonį ir kokybę

Lieknėjimo revoliucija: mokslas įrodo, kad maisto apdorojimas svarbiau nei kalorijos
Sveikata ir grožis

Lieknėjimo revoliucija: mokslas įrodo, kad maisto apdorojimas svarbiau nei kalorijos

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?