Net vienas sočiai riebalų turintis patiekalas gali turėti rimtų pasekmių jūsų sveikatai. Tyrimai rodo, kad net vienas pusryčių patiekalas su daug sočiųjų riebalų gali sutrikdyti kraujagyslių funkciją ir smegenų kraujotaką. Šiame straipsnyje aptarsime tyrimo rezultatus ir paaiškinsime, kodėl verta atidžiai rinktis maistą, siekiant apsaugoti širdį ir smegenis nuo sočiųjų riebalų poveikio.

Tyrimas apie sočiųjų riebalų poveikį
Britų ir japonų mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 41 sveikas žmogus – 20 jaunuolių ir 21 vyresnio amžiaus asmuo. Visiems dalyviams buvo matuojama kraujagyslių elastingumas ir smegenų kraujotaka prieš valgį ir keturias valandas po standartinių sočiųjų riebalų turinčių pusryčių, į kuriuos įėjo grietinėlė, cukrus ir sirupas.
Sočiųjų riebalų poveikis kraujagyslėms
Po valgymo visi dalyviai patyrė padidėjusią trigliceridų, gliukozės ir insulino koncentraciją kraujyje. Šie pokyčiai lydėjo sumažėjusį kraujagyslių elastingumą. Tai reiškia, kad kraujagyslės nebegali taip efektyviai prisitaikyti prie kraujospūdžio svyravimų, o tai ypač pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms.

Sočiųjų riebalų poveikis smegenų kraujotakai
Sutrikusi smegenų kraujotaka padidina smegenų pažeidžiamumą ir sumažina apsaugą nuo išemijos. Tai gali didinti insulto riziką ir prisidėti prie neurodegeneracinių ligų vystymosi, ypač žmonėms, kurių kraujagyslių reguliavimo mechanizmai jau veikia silpniau.
Ilgalaikės pasekmės
Reguliarus didelių sočiųjų riebalų kiekių vartojimas gali turėti kumuliacinį žalingą poveikį sveikatai. Mokslininkai pataria rinktis maistą su mažesniu sočiųjų riebalų kiekiu ir prisiminti, kad net vienas sočiai riebalų turintis patiekalas gali laikinai sutrikdyti kraujagyslių ir smegenų funkciją.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.