ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Šokiruojanti tiesa: kiek iš tikrųjų jūsų maistas išlieka saugus be šaldytuvo
Gyvenimas

Šokiruojanti tiesa: kiek iš tikrųjų jūsų maistas išlieka saugus be šaldytuvo

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-11-26
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Šokiruojanti tiesa: kiek iš tikrųjų jūsų maistas išlieka saugus be šaldytuvo
Šokiruojanti tiesa: kiek iš tikrųjų jūsų maistas išlieka saugus be šaldytuvo

Dėl dažnų elektros dingimų dauguma žmonių susiduria su problema – maistas genda žaibiškai, o daugelis nežino, kiek ilgai produktai iš tikrųjų išlieka tinkami vartoti be šaldytuvo. Mitybos specialistė Olga Voynikova dalijasi svarbia informacija apie pagrindinių produktų saugojimą ir perspėja, kada rizikuoti nevalia.

Kiek ilgai pienas gali stovėti be šaldytuvo

Pienas kambario temperatūroje – apie 20–25 laipsnius – pradeda gesti jau po 2 valandų. Jei temperatūra pasiekia 30 laipsnių, užtenka vos valandos. Nepasterizuotas pienas išlieka tinkamas tik 1–2 valandas, pasterizuotas – iki 2 valandų, o ultrapasterizuotas – atidarytas kambario temperatūroje tik 2 valandas, nors sandarioje pakuotėje gali būti laikomas kelis mėnesius.

Jogurto ir kefyro saugojimas be šaldytuvo

Jogurtas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas. Patikimas požymis, kad jogurtas sugadintas – išsipūtusi pakuotės dangtelio dalis, nemalonus aštrus kvapas ar pelėsio atsiradimas.

Kefyras, turintis daugiau aktyvių mikroorganizmų nei pienas ar jogurtas, gali gesti dar greičiau. Jo struktūra turi būti vienalytė, be per daug putų ar gleivių. Sugedęs kefyras nebetinka vartoti, net jei kvapas dar nepakitęs.

Taip pat skaitykite

Jūs niekada negirdėjote apie šiuos nuostabius sodos panaudojimo būdus!
Jūs niekada negirdėjote apie šiuos nuostabius sodos panaudojimo būdus!
2025-11-14
Mitybos specialistė įvardijo 5 populiarius maisto produktus, kurių rekomenduojama atsisakyti
Mitybos specialistė įvardijo 5 populiarius maisto produktus, kurių rekomenduojama atsisakyti
2025-09-05
Pastebėjote vaisines museles? Užkirskite joms kelią, kol dar ne vėlu
Pastebėjote vaisines museles? Užkirskite joms kelią, kol dar ne vėlu
2025-07-11
Kada vertėtų skalbti drabužius – ryte ar vakare?
Kada vertėtų skalbti drabužius – ryte ar vakare?
2025-09-19
Jogurto ir kefyro saugojimas be šaldytuvo

Kiek ilgai mėsa ir virti patiekalai išlieka saugūs

Žalia arba virta mėsa kambario temperatūroje laikoma tik iki 2 valandų. Bakterijų dauginimasis šioje temperatūros zonoje gali būti žaibiškas – net kas 20 minučių jų skaičius gali padvigubėti. Šaldytuve jautiena, kiauliena ir ėriena išlieka tinkama 3–4 dienas, paukštiena – 1–2 dienas, o paruošta mėsa – 3–4 dienas.

Virti karšti patiekalai be šaldytuvo gali būti saugūs tik tol, kol palaikoma temperatūra ne mažesnė nei 60 laipsnių. Šaltas maistas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas.

Sūriai ir pusiau paruošti produktai

Kieti sūriai, tokie kaip Parmezanas ar senas Čederis, gali būti laikomi kambario temperatūroje 6–8 valandas. Minkšti sūriai, kaip Philadelphia, be šaldytuvo tinkami tik 2–3 valandas. Aiškus gedimo požymis – pelėsis, neįprasta drėgmė ar nemalonus kvapas.

Pusiau paruošti produktai, kurie buvo atšildyti ir vėl užšaldyti, yra ypač pavojingi – bakterijos dauginasi, o terminė apdorojimo procedūra nepašalina toksinų. Tokius produktus geriau nebevartoti, kad išvengtumėte apsinuodijimo.

Šaltinis: unian.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaPieno produktai

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Naudingiausios duonos rūšys: kokią rinktis ir kokie privalumai?
Sveikata ir grožis

Naudingiausios duonos rūšys: kokią rinktis ir kokie privalumai?

Šunų veislės - kaukazo aviganis
Gyvenimas

Šios trys šunų veislės nebus geriausiais draugais su vaikais

Mano laimė džiugina kitus: suomiškas sėkmingo gyvenimo receptas
Įdomu

Mano laimė džiugina kitus: suomiškas sėkmingo gyvenimo receptas

Itališka ciabatta. Išsikepkite šią skanią duoną namuose!
Receptai

Itališka ciabatta. Išsikepkite šią skanią duoną namuose!

Trumpi ritualai, kurie užtikrins sėkmę išėjus iš namų.
Horoskopai

Trumpi ritualai, kurie užtikrins sėkmę išėjus iš namų

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?