Šiandien, kai socialiniai tinklai pilni patarimų, kokia dieta veiksmingiausia, daugelis žmonių pasimeta tarp madingų patarimų ir realių poreikių. Mitybos specialistė Kateryna Krupkina perspėja, kad aklas sekimas populiariomis mitybos tendencijomis gali ne tik nepagerinti savijautos, bet ir rimtai pakenkti sveikatai. Todėl labai svarbu suprasti, kokia dieIta gali būti naudinga, o kurios geriau vengti.
Kodėl proteino dieta gali tapti pavojinga sveikatai?
Pasak specialistės, proteino dieta, kuri skatina valgyti tik gyvulinės kilmės riebalus ir baltymus, visiškai ignoruojant skaidulas, yra vienas blogiausių pasirinkimų. Ilgainiui toks valgymo būdas gali sutrikdyti žarnyno veiklą, pabloginti lipidų profilį ir net sukelti kepenų ar kasos suriebėjimą. Krupkina pabrėžia, kad tokia dieta nėra tinkama viso gyvenimo mitybai – ji sukurta trumpalaikiams rezultatams, bet gali pridaryti ilgalaikės žalos.
Kodėl keto dieta nėra ilgalaikis sprendimas?
Kita sparčiai populiarėjanti dieta – keto. Nors ji žada greitą svorio kritimą, specialistė įspėja, kad toks valgymo būdas gali vėliau sukelti medžiagų apykaitos bei virškinimo sutrikimų. Keto dieta gali atrodyti veiksminga tik pradžioje, tačiau jos poveikis organizmui ilgainiui tampa neigiamas, ypač tada, kai žmogus nesupranta, kaip užtikrinti maistinių medžiagų balansą.

Kokį mitybos stilių verta rinktis vietoj griežtos dietos?
Krupkina rekomenduoja rinktis Viduržemio jūros mitybą, kuri atitinka sveiko, subalansuoto valgymo principus ir gali būti taikoma kasdien. Ši dieta neturi griežtų apribojimų, padeda palaikyti gerą savijautą ir ilgalaikę sveikatą. Taip pat specialistė išskiria ir vis labiau populiarėjantį „fibermaxing“ – didesnį skaidulų vartojimą. Tačiau ji įspėja: net ši teigiama tendencija gali tapti pavojinga, jei mityboje pritrūksta baltymų ir sveikųjų riebalų.
Kodėl sąmoninga mityba svarbesnė nei bet kuri dieta?
Tarp teigiamų tendencijų išskiriamas sąmoningas valgymas – lėtas, dėmesingas ir į kūno signalus orientuotas mitybos būdas. Jis padeda geriau pajusti sotumo jausmą, pagerina virškinimą ir maistinių medžiagų pasisavinimą. Mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad intuicija paremta mityba dažnai klaidingai suprantama – tikras intuityvus valgymas nėra torto noras, o gebėjimas atpažinti realų alkį ir pavalgyti tiek, kiek reikia.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.