Vynuogės – viena iš tų uogų, kurios ne tik skanios, bet ir labai naudingos sveikatai. Viena sauja šių uogų gali suteikti organizmui vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie stiprina imunitetą ir gerina bendrą savijautą. Tačiau daugelis mėgėjų klausia: kurios vynuogės yra sveikiausios – raudonos ar žalios? Mokslininkai pateikia aiškius atsakymus.
Kodėl vynuogės naudingos sveikatai
Visos vynuogių veislės turi daug vertingų medžiagų: vitaminą C, fosforą, magnį, geležį, cinką ir antioksidantus. Be to, vynuogių sėklose, minkštime ir žievelėje yra polifenolių ir resveratrolių, kurie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, kaulus ir regėjimą. Tyrimai taip pat rodo, kad vynuogės gali padėti gerinti pažintines funkcijas, ypač žmonėms, turintiems kognityvinių sutrikimų.
Raudonos vynuogės – sveikatos stiprintuvas
Tamsios veislės, vadinamos raudonomis, juodomis ar violetinėmis, turi didesnį resveratrolių kiekį. Ši medžiaga turi priešuždegiminių ir antikancerogeninių savybių, saugo širdį ir nervų ląsteles. Be to, tamsios vynuogės yra turtingesnės antocianinais, kurie mažina uždegimą, padeda kovoti su mikrobais ir netgi tinka diabetikams. Taigi, jei jūsų tikslas – maksimalus sveikatos poveikis, rinkitės raudonas arba juodas vynuoges.

Žalios vynuogės taip pat naudingos
Nors žalios vynuogės turi šiek tiek mažiau resveratrolių ir antocianinų, jos vis tiek išlaiko daug naudingų savybių. Jos taip pat teikia organizmui vitaminų ir mineralų, yra puikus užkandis ir skatina bendrą sveikatingumą. Tačiau, palyginti su tamsiomis veislėmis, jų naudingųjų medžiagų kiekis yra šiek tiek mažesnis.
Kaip pasirinkti sveikiausias vynuoges
Norint pasinaudoti visais sveikatai naudingais privalumais, rekomenduojama įtraukti į mitybą įvairių spalvų vynuoges, bet prioritetą teikti raudonoms ar juodoms. Jos suteikia didžiausią antioksidantų kiekį ir stiprina organizmo apsaugines funkcijas. Be to, vynuogės yra skanios ir lengvai prieinamos – puikus pasirinkimas kasdieniam užkandžiui.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.