Kai kalbama apie skanius ir kvapnius sultinius, niekas negali prilygti autentiškam prancūziškam receptui. Prancūzų virtuvės šefas Michelis Diuma, puikiai žinomas tiek gimtinėje, tiek už jos ribų, pasidalijo savo sultinio gaminimo paslaptimis, kurios užtikrina ne tik sodrų, bet ir nepakartojamą skonį. Jo receptas remiasi vištienos sultinio pagrindu, tačiau tai nėra tik paprastas sultinys – tai tikras kulinarinis šedevras.

Sultinio gaminimo pradžia
Michelis Diuma, kaip tikras virtuvės meistras, sultinio gaminimą pradeda nuo vištienos, kurios dalys – sparneliai, blauzdelės ir kitos mėsos dalys – yra kruopščiai paruošiamos ir dedamos į puodą. Svarbiausia – jokios sudėtingos procedūros, tik šviežia ir kokybiška mėsa, kurios aromatas prisotins visą sultinį.
Vištienos sultinio receptas reikalauja ir kitų svarbių ingredientų: morkų, poro, svogūnų ir žolelių. Petražolės, čiobreliai, rozmarinai ir lauro lapai – tai tik dalis prieskonių, kuriuos šefas rekomenduoja dėti į sultinį, kad gautų tikrą prancūzišką skonį. Žolelės, surištos į maišelį, užtikrina, kad jų aromatai ir skoniai pasiskirstytų tolygiai, o po virimo jas lengva išimti.
Prancūziško sultinio paslaptis
Svarbiausia šio sultinio gaminimo paslaptis – ingredientų kokybė ir teisingas jų pasirinkimas. Michelis Diuma teigia, kad sultinys turi būti paruoštas ne tik iš paukštienos, bet ir iš kitų rūšių mėsos – jautienos, veršienos arba net kalakuto. Geriausias rezultatas pasiekiamas, kai naudojama kelių skirtingų rūšių mėsa, nes tai suteikia sultiniui pilnavertį skonį ir maistinę vertę.
Paprastai sultiniui naudojamos mėsos dalys su kaulais – kaklas, šlaunelės ar krūtinėlė, nes sąnarių kaulai ir kremzlės yra puikus kolageno šaltinis. Kolagenas suteikia sultiniui tirštumo ir geltoną spalvą, taip pat gerina odos, plaukų ir nagų būklę.
Daržovės, praturtinančios skonį
Daržovės sultinyje atlieka svarbų vaidmenį – jos ne tik suteikia papildomų skonio niuansų, bet ir praturtina maistinę vertę. Michelis rekomenduoja į sultinį dėti baltojo kopūsto, kuris ne tik pagerina skonį, bet ir prisideda prie bendro sultinio sotumo. Neužmirškite ir tradicinių šakniavaisių: morkų, saliero ir poro – šie ingredientai suteiks sultiniui sodrumo ir aromato.
Klasikiniai subproduktai sultinio gamyboje
Nepamirškite ir močiutės virtuvės paslapčių! Sultinyje puikiai dera ir subproduktai, kurie anksčiau buvo labai populiarūs – vištų širdelės, kepenėlės ar skrandžiai. Nors šiuo metu jie gali atrodyti ne taip viliojančiai, šie ingredientai suteikia sultiniui nepakartojamą skonį ir yra puikus baltymų bei maistinių medžiagų šaltinis.
Subproduktų naudojimas – tai ne tik kulinarinis žingsnis atgal į tradicijas, bet ir puikus būdas suteikti sultiniui autentišką skonį, kuris grąžins prisiminimus apie namų virtuvę. Tik svarbu atsiminti, kad šie ingredientai turi būti švieži, todėl rekomenduojama juos pirkti prieš gaminant sultinį.
Tradicinis sultinio receptas su subproduktais
Jums reikės:
- 1,5 kg vištienos šlaunelių ir sparnelių
- 6 vištos širdelių
- 4 vištų skrandžių
- 2,5 litro vandens
- Ketvirtadalio baltojo kopūsto galvos
- 2 morkų
- 1 petražolių šaknies
- Pusės saliero
- 1 svogūno
- 1 lauro lapo
- Juodųjų pipirų žirnelių
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Kaip gaminti:- Visą mėsą nuplaukite ir sudėkite į puodą su vandeniu. Užvirkite ant vidutinės ugnies.
- Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir nurinkite putas.
- Virkite sultinį dar 2 valandas.
- Per tą laiką nulupkite šakniavaisius ir supjaustykite juos mažesniais gabalėliais.
- Po valandos sudėkite daržoves į puodą ir virkite dar 1,5 valandos ant silpnos ugnies.
- Sūdykite sultinį tik pabaigoje, kad jis neprarastų skonio.
Kaip ir kiekvienas tradicinis receptas, taip ir šis sultinys reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau jis tikrai atsipirks. Pasiruoškite, kad sultinys virs ilgai, tačiau galutinis rezultatas bus ne tik puikus, bet ir praturtins jūsų sekmadienio pietus, suteikdamas prisiminimų apie močiutės virtuvę.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.