ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Su eksperimentais baigiau jau seniai: vienos rūšies ryžiai visada būna birūs, nesvarbu, ar pilsite vandenį santykiu 1:2, ar 1:3
Gyvenimas

Su eksperimentais baigiau jau seniai: vienos rūšies ryžiai visada būna birūs, nesvarbu, ar pilsite vandenį santykiu 1:2, ar 1:3

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-12-22
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ryžių paslaptis: kuris ryžių tipas visada išverda birus
Ryžių paslaptis: kuris ryžių tipas visada išverda birus

Jeigu, kad ir kiek receptų bandytumėte, niekaip nepavyksta išvirti birių ryžių, problema tikrai ne jūsų rankose ir ne kulinariniuose įgūdžiuose. Problema slypi pačiuose ryžiuose – tiksliau, jų rūšyje. Ir dabar su tuo galutinai išsiaiškinsime.

Kiek nervų sugadinta dėl tos nelemtos košės, kuri vietoje gardaus garnyro virsta lipnia mase, labiau tinkama tapetams klijuoti! Šeimininkės bandė viską: plovė ryžius „septyniuose vandenyse“, kepino aliejuje, mirkė, net virė suvyniotus į rankšluostį.

Tačiau užteko vos truputį neatsitaikyti su vandens kiekiu ar palaikyti ant ugnies minutę ilgiau – ir ant stalo vėl atsidurdavo košė. Kaip paaiškėjo, kaltos buvo ne rankos, o ryžių rūšis.

Kodėl paprasti ryžiai sulimpa?

Basmati ryžiai
Basmati ryžiai

Viskas dėl didelio minkšto krakmolo kiekio. Verdant jis išsiskiria į vandenį ir paverčia jį lipniu klijingu skysčiu. Tačiau yra viena ryžių rūšis, kuri šios problemos beveik neturi – garuose apdorotas basmati.

Taip pat skaitykite

9 kasdieniai įpročiai, kurie užtikrina laimę
9 kasdieniai įpročiai, kurie užtikrina laimę
2025-07-20
Tobulai švarios grindys. Sužinokite jų spindesio paslaptį
Tobulai švarios grindys: sužinokite jų spindesio paslaptį
2025-07-08
Kaip greičiau išdžiovinti drabužius: patarimai be džiovyklės
Nors neturiu elektrinės džiovyklės, drabužius išdžiovinu vos per dvi valandas: išbandykite šią gudrybę!
2025-09-07
5 ženklai, kad jūsų santykiai truks amžinai
5 ženklai, kad jūsų santykiai truks amžinai
2025-10-29

Dėl apdorojimo garais krakmolas tarsi „užrakinamas“ grūdo viduje. Todėl, kad ir kaip piltumėte vandenį – „iš akies“, santykiu 1:2 ar net 1:3 – ryžiai pasisavins tik tiek skysčio, kiek jiems reikia. Rezultatas visada tas pats: idealiai birūs ryžiai, kurių kiekvienas grūdelis atskiras ir elastingas.

Net jei basmati šiek tiek pervirsite, jis vis tiek nesulips į vieną gumulą.

Tačiau šis ryžių tipas tinka ne viskam

Nors garuose apdorotas basmati beveik idealus, jis nėra universalus ir kai kuriems patiekalams visiškai netinka.

  • Rizotas. Šiam patiekalui būtina kremiška tekstūra, kurios basmati niekada nesuteiks.
  • Pieniškos košės. Ryžiai tiesiog plūduriuos piene atskiromis „lazdelėmis“, o to vaikystės švelnios košės skonio nebus.
  • Sušiai ir suktinukai. Jų paprasčiausiai nesuformuosite – ryžiai nesulimpa ir byrės rankose.

Tačiau jei jums reikia tobulo garnyro prie mėsos, žuvies ar daržovių, arba ruošiate plovą, abejonių neturėtų kilti – rinkitės garuose apdorotą basmati.

ŽYMOS:Birūs ryžiairyžiaiRyžių plovimas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mike Johnson. JAV sankcijos Rusijai. Nuotraukos šaltinis: nypost.com
Lietuva ir pasaulis

Ar šįkart griežta JAV žinutė pasieks Putiną? Jeigu ne, kas laukia Rusijos sąjungininkių?

Kaip daryti sūrio kepsnius, kad sūris neišbėgtų?
Naudinga

Kaip daryti sūrio kepsnius, kad sūris neišbėgtų?

Ukrainai puikios žinios iš JAV, o Rusijai dar vienas smūgis
Lietuva ir pasaulis

Ukrainai puikios žinios iš JAV, o Rusijai dar vienas smūgis

Pusryčių bandelės su šokoladu ir apelsinais
Desertai

Pusryčių bandelės su šokoladu ir apelsinais

Juodieji pipirai – daugiau nei prieskonis: nauda sveikatai ir svarbūs patarimai vartotojams
Sveikata ir grožis

Juodieji pipirai – daugiau nei prieskonis: nauda sveikatai ir svarbūs patarimai vartotojams

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?