Ant šventinio stalo patyrusios šeimininkės visada rasime pjaustyto sūrio. Jei turite fantazijos ir mėgstate gražų dizainą, užkandis bus ne tik griežinėliais ar kubeliais, bet ir įdomiai bei skoningai patiektas. Sūrio lėkštės serviravimas reikalauja šiek tiek kruopštumo – reikia pasirinkti specialias sūrių rūšis, teisingai derinti produktus ir tinkamai sudėlioti patiekalą.
Patarimai sūrio lėkštės komponavimui
Sūrio lėkštės paruošimas gali būti tikras menas, tačiau kelios paprastos taisyklės padės pasiekti puikų rezultatą.
Tinkamas serviravimas
Sūrį patiekite ant įvairių formų ir dydžių medinių lentelių. Yra net specialios sūrio lentos su peiliais įvairioms sūrio rūšims. Kad aromatai nesusimaišytų, tarp skirtingų sūrių palikite tarpus. Ant vienos lentos patiekite 3, 5 arba 7 rūšių sūrius – svarbiausia nepersistengti, nes per daug skonių gali sutrikdyti receptorius.
Su kuo derinti sūrį
Sūrių lėkštėje tinka ne daugiau kaip 3–5 priedai. Klasikiniai pasirinkimai: lazdyno riešutai, migdolai, graikiniai riešutai, datulės, razinos, džiovinti abrikosai, vyšnios ar spanguolės. Taip pat puikiai tinka rūgštūs ar sultingi vaisiai: obuoliai, kriaušės, figos ar vynuogės. Prie sūrių idealiai tinka medus, saldžiarūgštė uogienė arba marmeladas.
Sūrių lėkštės komponavimas
Į tradicinę sūrių lėkštę įtraukite įvairių rūšių sūrius iš ožkos, karvės ar avies pieno. Sūriai gali būti su pelėsiu arba su priedais, pavyzdžiui, žolelėmis ar uogomis. Galima ruošti teminius prancūziškų, ispaniškų ar itališkų sūrių užkandžius.
Sūrių lėkštės pavyzdžiai
- Bush de chevre – sūris su tankia plutele, pagamintas iš ožkos pieno. Viduje kreminis, švelnus, su pikantišku poskoniu. Galima keisti rikota ar feta.
- Selle-sur-cher – sūris su mėlyna plutele, aštraus, bet subtilaus skonio, brandinamas bent 1 metus. Galima keisti pigesniu pelėsiniu sūriu.
- Bri – karvės pieno sūris plokščio apskritimo pavidalu, švelnios tekstūros, skonio primena kamamberą.
- Taleggio – kreminis karvės pieno sūris, brandinamas ilgiau nei mėnesį, su grybų ir riešutų poskoniu. Galima keisti reblochon ar munster sūriais.
- Rokforas – pelėsinis avies pieno sūris, brandinamas mažiausiai 3 mėnesius. Galima keisti Stilton arba Gorgonzola.
- Ementalis – saldaus skonio sūris iš šiek tiek nugriebto pieno, mirkomas sūryme. Galima keisti čederiu ar parmezanu.
- Ožkos pieno sūris su kalendra – subtilios tekstūros, su kalendros aromatu, brandinamas 35 dienas. Galima keisti kitu sūriu su priedais.
Pabaigai
Mūsų paprastos rekomendacijos padės jums susikurti tobulą sūrių lėkštę. Šis užkandis – nepigus malonumas, bet tikrai verta! Svečius nudžiugins įvairūs sūriai, o jei patieksite juos su gardžiu raudonu ar baltu vynu, būsite vakaro šeimininkai, kuriuos visi prisimins.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.