ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Sūrių riekelių menas: kaip patiekti ir kokius sūrius naudoti
Gyvenimas

Sūrių riekelių menas: kaip patiekti ir kokius sūrius naudoti

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-12-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Sūrių riekelių menas: kaip patiekti ir kokius sūrius naudoti
Sūrių riekelių menas: kaip patiekti ir kokius sūrius naudoti

Ant šventinio stalo patyrusios šeimininkės visada rasime pjaustyto sūrio. Jei turite fantazijos ir mėgstate gražų dizainą, užkandis bus ne tik griežinėliais ar kubeliais, bet ir įdomiai bei skoningai patiektas. Sūrio lėkštės serviravimas reikalauja šiek tiek kruopštumo – reikia pasirinkti specialias sūrių rūšis, teisingai derinti produktus ir tinkamai sudėlioti patiekalą.

Patarimai sūrio lėkštės komponavimui

Sūrio lėkštės paruošimas gali būti tikras menas, tačiau kelios paprastos taisyklės padės pasiekti puikų rezultatą.

Tinkamas serviravimas

Sūrį patiekite ant įvairių formų ir dydžių medinių lentelių. Yra net specialios sūrio lentos su peiliais įvairioms sūrio rūšims. Kad aromatai nesusimaišytų, tarp skirtingų sūrių palikite tarpus. Ant vienos lentos patiekite 3, 5 arba 7 rūšių sūrius – svarbiausia nepersistengti, nes per daug skonių gali sutrikdyti receptorius.

Su kuo derinti sūrį

Sūrių lėkštėje tinka ne daugiau kaip 3–5 priedai. Klasikiniai pasirinkimai: lazdyno riešutai, migdolai, graikiniai riešutai, datulės, razinos, džiovinti abrikosai, vyšnios ar spanguolės. Taip pat puikiai tinka rūgštūs ar sultingi vaisiai: obuoliai, kriaušės, figos ar vynuogės. Prie sūrių idealiai tinka medus, saldžiarūgštė uogienė arba marmeladas.

Taip pat skaitykite

Tvarkausi pagal planą. Mano namai visada yra švarūs!
Tvarkausi pagal planą. Mano namai visada yra švarūs!
2025-09-25
4 patarimai, kaip visiškai nustoti jausti nostalgiją ir neužstrigti praeityje
4 patarimai, kaip visiškai nustoti jausti nostalgiją ir neužstrigti praeityje
2025-11-05
Ką vertėtų nustoti daryti sulaukus 50 metų?
Ką vertėtų nustoti daryti sulaukus 50 metų?
2025-10-29
Kodėl katės puola jūsų kojas? 6 pagrindinės priežastys
Kodėl katės puola jūsų kojas? 6 pagrindinės priežastys
2025-09-01

Sūrių lėkštės komponavimas

Į tradicinę sūrių lėkštę įtraukite įvairių rūšių sūrius iš ožkos, karvės ar avies pieno. Sūriai gali būti su pelėsiu arba su priedais, pavyzdžiui, žolelėmis ar uogomis. Galima ruošti teminius prancūziškų, ispaniškų ar itališkų sūrių užkandžius.

Sūrių lėkštės pavyzdžiai

  • Bush de chevre – sūris su tankia plutele, pagamintas iš ožkos pieno. Viduje kreminis, švelnus, su pikantišku poskoniu. Galima keisti rikota ar feta.
  • Selle-sur-cher – sūris su mėlyna plutele, aštraus, bet subtilaus skonio, brandinamas bent 1 metus. Galima keisti pigesniu pelėsiniu sūriu.
  • Bri – karvės pieno sūris plokščio apskritimo pavidalu, švelnios tekstūros, skonio primena kamamberą.
  • Taleggio – kreminis karvės pieno sūris, brandinamas ilgiau nei mėnesį, su grybų ir riešutų poskoniu. Galima keisti reblochon ar munster sūriais.
  • Rokforas – pelėsinis avies pieno sūris, brandinamas mažiausiai 3 mėnesius. Galima keisti Stilton arba Gorgonzola.
  • Ementalis – saldaus skonio sūris iš šiek tiek nugriebto pieno, mirkomas sūryme. Galima keisti čederiu ar parmezanu.
  • Ožkos pieno sūris su kalendra – subtilios tekstūros, su kalendros aromatu, brandinamas 35 dienas. Galima keisti kitu sūriu su priedais.

Pabaigai

Mūsų paprastos rekomendacijos padės jums susikurti tobulą sūrių lėkštę. Šis užkandis – nepigus malonumas, bet tikrai verta! Svečius nudžiugins įvairūs sūriai, o jei patieksite juos su gardžiu raudonu ar baltu vynu, būsite vakaro šeimininkai, kuriuos visi prisimins.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:serviravimassūriaiŠventinis stalas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Į skalbyklės būgną įberkite 2 šaukštus druskos: rezultatas jus tikrai nustebins
Gyvenimas

Į skalbyklės būgną įberkite 2 šaukštus druskos: rezultatas jus tikrai nustebins

Dirbtinio intelekto žala pasauliui
IT naujienos

Dirbtinio intelekto žala pasauliui, apie kurią niekas nekalba

Kaip nuvalyti langus, kad jie spindėtų: patikrinti būdai be dryžių
Gyvenimas

Kaip nuvalyti langus, kad jie spindėtų: patikrinti būdai be dryžių

Šį metodą naudoja močiutės. Uogų dėmės išnyks iš karto!
Gyvenimas

Šį metodą naudoja močiutės. Uogų dėmės išnyks iš karto!

Vienos skardos vištiena su ryžiais
Mėsos patiekalai

Vienos skardos vištiena su ryžiais

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?