ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Sveikatai palankūs produktų deriniai: ką verta valgyti kartu?
Sveikata ir grožis

Sveikatai palankūs produktų deriniai: ką verta valgyti kartu?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-01
Komentarų: 0
1 min. skaitymo
Sveikatai palankūs produktų deriniai: ką verta valgyti kartu?
Sveikatai palankūs produktų deriniai: ką verta valgyti kartu?

Maistas gali būti ne tik skanus – tam tikrų produktų deriniai sustiprina vienas kito naudingąsias savybes ir padeda organizmui geriau pasisavinti reikalingas medžiagas. Nors dauguma šių produktų vertingi ir vartojami atskirai, sujungus juos į tandemus galima dar labiau sustiprinti jų poveikį sveikatai. Štai moksliškai pagrįsti maisto produktų deriniai, kuriuos rekomenduoja amerikiečių gydytojas dr. Karanas Rajanas.

Pusryčiai: produktų deriniai energijai ir proto aštrumui

Mėlynės ir graikiniai riešutai – smegenų apsauga
Mėlynėse esantys polifenoliai kartu su graikinių riešutų omega-3 riebalų rūgštimis sudaro galingą „duetą“, apsaugantį smegenų ląsteles nuo senėjimo. Abu šie produktai gerina atmintį, koncentraciją ir kognityvines funkcijas, todėl yra puikus pasirinkimas rytui.

Kakava ir kava – natūralus protinis stimuliatorius
Kavos kofeinas ir kakavos teobrominas veikia kartu – gerina nuotaiką, dėmesio koncentraciją ir protinį budrumą. Kakavoje taip pat gausu flavonoidų, kurie mažina uždegimus ir gerina kraujotaką, o kavoje – polifenolių, mažinančių lėtinių ligų riziką. Svarbu šiuos gėrimus vartoti be pridėtinio cukraus ir dirbtinių priedų.

Avižos ir jogurtas – žarnyno sveikatai
Avižose esantis prebiotikas beta-gliukanas skatina naudingųjų bakterijų augimą žarnyne, o natūralus jogurtas su gyvomis bakterijomis (pvz., Lactobacillus ar Bifidobacterium) palaiko sveiką mikroflorą. Kartu jie sudaro sinbiotiką – derinį, kuris dar efektyviau stiprina virškinimo sistemą.

Pusryčiai: produktų deriniai energijai ir proto aštrumui

Pietūs: mitybos įvairovė ir medžiagų įsisavinimas

Paprika ir juodosios pupelės – geresnis geležies pasisavinimas
Vitaminas C, esantis saldžiojoje paprikoje, padeda organizmui geriau pasisavinti augalinės kilmės (nehematinę) geležį iš pupelių. Panašiai veikia ir citrusiniai vaisiai, todėl verta šiek tiek citrinos sulčių įlašinti į špinatų salotas ar prie lęšių patiekalo pridėti obuolių.

Avokadas ir pomidorai – likopeno įsisavinimui
Pomidoruose esantis likopenas – galingas antioksidantas, o avokade esantys mononesotieji riebalai padeda šiai medžiagai geriau įsisavinti. Toks derinys ne tik skanus, bet ir padeda mažinti širdies ligų bei vėžio riziką.

Vakarienė: produktų deriniai sotumui ir kaulų stiprinimui

Ryžiai ir pupelės – sotumo pojūtis
Ryžiai su pupelėmis – klasikinis vegetariškas derinys. Pupelėse esantis baltymas ir skaidulos sulėtina ryžių virškinimą, todėl ilgiau išlieka sotumo jausmas. Be to, toks derinys padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Brokoliai ir česnakai – kalcio šaltinis
Česnake esanti inulino prebiotinė skaidula skatina kalcio iš brokolių pasisavinimą. Brokoliai taip pat turi vitaminų K, C ir folio rūgšties, kurie svarbūs kaulų stiprinimui ir bendrai sveikatai.

Užkandžiai: skanūs ir naudingi pasirinkimai

Avietės ir juodasis šokoladas – antioksidantų bomba
Avietėse esantys antocianinai ir juodajame šokolade randami flavanoliai veikia sinergiškai – kartu jie sukuria stiprų antioksidacinį poveikį, gerina kraujotaką ir smegenų veiklą. Rinkitės šokoladą, kurio kakavos kiekis viršija 70 %.

Braškės ir sūris – spindinti oda
Braškėse esantis vitaminas C ir sūrio aminorūgštys padeda organizmui gaminti kolageną, kuris svarbus odos elastingumui ir jaunatviškai išvaizdai. Sūris taip pat aprūpina organizmą vitaminu A – svarbiu odos ląstelių regeneracijai.

Norint pagerinti mitybos kokybę ir pasiekti daugiau naudos sveikatai, verta atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką valgote, bet ir kaip tai derinate. Kai kurie produktai veikia stipriau kartu – pasinaudokite šiais gamtos siūlomais deriniais ir pagerinkite savo kasdienę savijautą skaniai ir išmintingai!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Maisto deriniaimaisto produktaiproduktų deriniaisveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip sustabdyti senėjimą?
Sveikata ir grožis

Atradimas, galintis sulėtinti senėjimą: mokslininkai įvardijo veiksmingą preparatą

2025-06-28
Vakarinė mityba: kaip maistas veikia miego kokybę
Sveikata ir grožis

Vakarinė mityba: kaip maistas veikia miego kokybę

2025-06-04
Nerimo poveikis smegenims ir kaip su juo kovoti
Sveikata ir grožis

Nerimo poveikis smegenims ir kaip su juo kovoti

2025-07-25
Kai malonumas blėsta: kaip dopamino trūkumas keičia mūsų gyvenimą ir ką daryti
Sveikata ir grožis

Kai malonumas blėsta: kaip dopamino trūkumas keičia mūsų gyvenimą ir ką daryti

2025-07-09

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?