Daugelis žmonių, peržengę keturiasdešimtmečio ribą, pastebi netikėtų organizmo pokyčių – tampa sunkiau kontroliuoti svorį, rytais jaučiamas nuolatinis nuovargis, atsiranda stiprus potraukis saldumynams ir net naktinis alkis. Dažnai tai siejama su įvairiais sutrikimais, tačiau viena iš pagrindinių priežasčių gali būti elementari – nesubalansuotas pusryčių valgymas arba visiškas ryto valgymo atsisakymas. Net ir ilgametis įprotis pradėti dieną tik su kava gali sukelti energijos stygių, cukraus potraukį ir medžiagų apykaitos sulėtėjimą.
Kodėl pusryčių valgymas yra būtinas po 40 metų
Pusryčių valgymas po ilgos nakties padeda kompensuoti išsekusias glikogeno atsargas. Kai ryto valgymas praleidžiamas, organizmas energijos ima ieškoti iš raumenų, o tai spartina jų nykimą. Vyresniame amžiuje, kai raumenų masė natūraliai mažėja, toks procesas dar labiau sulėtina medžiagų apykaitą.
Be to, pusryčių atsisakymas dažnai sukelia staigų cukraus šuolį prieš pietus, dėl kurio auga noras greitai suvalgyti kažką saldaus ar riebaus. Pusryčių valgymas padeda išvengti šių svyravimų ir sumažina persivalgymo riziką.
Ryto kava tuščiu skrandžiu taip pat gali sulėtinti tulžies gamybą, o tai trikdo virškinimą ir dar labiau mažina natūralų apetitą.

Koks pusryčių valgymas yra sveikiausias?
Norint pagerinti savijautą, nebūtina atlikti radikalių pokyčių – pakanka sistemingų, bet nedidelių žingsnių. Sveiki pusryčių valgymo įpročiai gali prasidėti nuo paprastų patiekalų: omleto su daržovėmis, avokado skrebučio su putpelių kiaušiniais ar varškės su agurku ir linų sėmenų aliejumi. Saldžius bandelių pusryčius verta pakeisti naminiais avižiniais blyneliais su bananais ir uogomis.
Svarbiausia, kad pusryčių valgymas taptų ne prievole, o maloniu rytiniu ritualu – su gražiais indais, mėgstama muzika ir lėtu, sąmoningu valgymu. Net jei ryte nejaučiate alkio, pakanka kelių kąsnių, kad organizmas pradėtų „budintis“.
Kaip pusryčių valgymas keičia savijautą
Įtraukę daugiau baltymų ir skaidulų į ryto valgymą, pastebėsite, kad stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje, sumažėja potraukis saldumynams, pagerėja nuotaika ir energijos lygis. Pusryčiai veikia kaip natūralus medžiagų apykaitos „įjungiklis“, kuris aktyvina hormoninius procesus, atsakingus už virškinimą ir energijos gamybą.
Norint natūraliai pažadinti apetitą, prieš pusryčius naudinga išgerti stiklinę šilto vandens su citrina. Vos per mėnesį galima pastebėti pokyčius: svoris krenta be dietų, išnyksta naktinis alkis, ryto mieguistumą keičia lengvumo jausmas, oda tampa skaistesnė, o energijos tiek daug, kad nebereikia kelių puodelių kavos.
Svarbiausia taisyklė – nespausti savęs. Pusryčių valgymas gali prasidėti nuo saujelės riešutų ar obuolio. Laikui bėgant kūnas pats pradės prašyti ryto maisto, o diena prasidės gerokai harmoningiau.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.