ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Tai turi išbandyti kiekvienas: citrusiniai vaisiai, stebuklingai pakeisiantys silkės ir marmelado skonį
Naudinga

Tai turi išbandyti kiekvienas: citrusiniai vaisiai, stebuklingai pakeisiantys silkės ir marmelado skonį

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-09
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Tai turi išbandyti kiekvienas: citrusiniai vaisiai, stebuklingai pakeisiantys silkės ir marmelado skonį
Tai turi išbandyti kiekvienas: citrusiniai vaisiai, stebuklingai pakeisiantys silkės ir marmelado skonį

Vėlyvą rudenį ir žiemą Lietuvoje prasideda citrusinių vaisių metas – prekybos vietose pakvimpa apelsinais, greipfrutais, saldžiais mandarinais bei prinokusiomis citrinomis. Tai laikotarpis, kai ypač verta išbandyti šių vaisių skonių įmantrybes virtuvėje, todėl „Rimi“ dalijasi keliais įkvepiančiais receptais – vienas jų tiks pasitinkant Kūčias, kitas – gali virsti saldžia Kalėdų dovana.

Citrusiniai vaisiai nuo seno siejami su šventėmis, šiluma ir egzotišku žavesiu. Į mūsų kasdienybę jie atkeliavo iš tolimų kraštų. Šiandien patiekalams citrusai suteikia netikėto poskonio ir aromato. Vaisiai į klasikinius receptus įneša gaivumo: desertams jie suteikia lengvumo, gėrimams – subtilaus rūgštumo, o sūriems valgiams – elegantiško ir netikėto skonio.

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė pabrėžia, kad citrusai išryškina kitų ingredientų savybes, todėl gali visiškai pakeisti patiekalo charakterį.

„Kartais kelios apelsino žievelės drožlės ar lašas citrinos sulčių paverčia įprastą receptą tikra kulinarine staigmena – nuo desertų iki žuvies patiekalų. Šventiniam stalui citrusai tinka ir dėl universalumo: jie dera tiek su šiltais, tiek su saldžiais valgiais, galima patiekalus gardinti šviežiomis jų sultimis, žievelių drožlėmis ar net karamelizuotais griežinėliais. Iš vaisių nesunku paruošti ir sirupų, uogienių ar kvapnių prieskonių mišinių“, – sako „Rimi“ atstovė.

Taip pat skaitykite

Pupelių salotos
Pupelių salotos – mitus griaunantis užkandis pupelių mėgėjams
2025-07-18
Sviestiniai raguoliai vos iš kelių ingredientų
Sviestiniai raguoliai vos iš kelių ingredientų: rezultatas jus tikrai maloniai nustebins!
2025-09-14
Sveikesni čeburėkai be riebalų. Receptas
Sveikesni čeburėkai be riebalų – išbandykite receptą be aliejaus
2025-08-19
Sluoksniuotos tešlos kąsneliai
Sluoksniuotos tešlos kąsneliai
2025-07-07

Kalėdiniu laikotarpiu iš citrusų galima virti džemus, marmeladą, o džiovintas riekeles panaudoti kaip šventiškas ir aromatingas dekoracijas. Namų gamybos dovanos perteikia jaukumo ir rankų darbo vertę – jos primena apie laiką ir rūpestį, kuriuos skyrėme žmogui, kuriam dovanojame.

Visą savaitę nuo gruodžio 9 d. iki gruodžio 15 d. „Rimi Lietuva“ siūlo citrusinių vaisių įsigyti pigiau, už itin gerą kainą: žaliųjų citrinų kilogramui taikoma 45 proc. nuolaida, mandarinams – 32–33 proc., o raudonieji bei žalieji greipfrutai kainuos iki 30 proc. mažiau. Nuolaidos galioja ir pirkėjų pamėgtiems stambiesiems greipfrutams Pomello.

„Rimi“ kviečia atrasti citrusinių vaisių skonius virtuvėje – eksperimentuokite ir išbandykite neįprastus receptus namuose. 

Raudonųjų greipfrutų ir granatų marmeladas

Reikės:

  • 4 vnt. raudonųjų greipfrutų  
  • 500 ml granatų sulčių
  • 500 g cukraus 

Gaminimas: 

Greipfrutus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Su peiliu nupjaukite geltonąją žievelės dalį nuo vaisiaus ir labai plonomis juostelėmis ją supjaustykite. Į puodą sudėkite žieveles ir įpilkite vandens, kad apsemtų. Užvirkite. Kaitrą sumažinkite ir virkite apie 15–20 minučių. Išvirtas žieveles nukoškite. Iš greipfruto išimkite tik minkštą dalį, pašalinkite visus kauliukus ir plėveles.

Puode sumaišykite greipfrutų minkštimą ir sultis, granatų sultis ir virtas žieveles. Užvirkite. Kaitrą sumažinkite ir virkite apie 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Suberkite cukrų, nuolat maišykite, vėl užvirkite, kaitrą sumažinkite ir maišydami pavirkite mažiausiai 20 minučių. Susidariusias putas nugriebkite.

Pagamintą marmeladą supilkite į sterilų stiklainį.

Taip pat skaitykite

Grilyje keptos daržovės
Grilyje keptos daržovės
2025-07-30
Kodėl šefai deda cukraus kepdami žuvį: gudrybė, kurią verta atsiminti
Kodėl šefai deda cukraus kepdami žuvį: gudrybė, kurią verta atsiminti
2025-07-10
Kodėl kartais labai norisi mandarinų?
Kodėl kartais labai norisi mandarinų? Sužinokite, ką jums bando pasakyti organizmas
2025-09-01
Vaniliniai jogurto keksiukai su mėlynėmis ir glaistu
Vaniliniai jogurto keksiukai su mėlynėmis ir glaistu
2025-06-03
Tai turi išbandyti kiekvienas: citrusiniai vaisiai, stebuklingai pakeisiantys silkės ir marmelado skonį. Raudonųjų greipfrutų ir granatų marmeladas

Daniškas sumuštinis su greipfrutais, moliūgais ir silkėmis

Ingredientai:

  • 100 g moliūgo
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 0.25 vnt. raudonojo greipfruto Pomello
  • 0.5 vnt. raudonojo greipfruto 
  • 250 g silpnai sūdyta silkių filė aliejuje
  • 1 vnt. raudonojo svogūno
  • česnako laiškų (pagal skonį) 
  • 8 gabalėlių juodos duonos
  • druskos (pagal skonį)
  • pipirai (pagal skonį)

Gaminimas: 

Moliūgą nulupkite ir supjaustykite 0,7 cm dydžio kubeliais. Juos apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kubelius pridenkite kepimo folija ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 8 min., kol moliūgai suminkštės. Atvėsinkite. 

Paruoškite kitus produktus. Greipfrutus nulupkite, suskirstykite skiltelėmis ir nuimkite nuo jų plėveles. Silkes supjaustykite plonomis juostelėmis. Svogūną supjaustykite plonais žiedeliais. Česnakų laiškus susmulkinkite. Atriekite 8 duonos riekeles.

Ant kiekvienos riekelės dėkite kelias silkių juosteles. Ant silkių gražiai išdėliokite moliūgų kubelius, apelsinų ir greipfrutų skilteles bei svogūnų žiedelius. 

Sumuštinius apibarstykite česnakų laiškais, druska ir šviežiai maltais pipirais.

ŽYMOS:Apelsinaicitrinoscitrusiniai vaisiaigreipfrutai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

30 dalykų, dėl kurių senatvėje žmonės dažniausiai gailisi
Gyvenimas

30 dalykų, dėl kurių senatvėje žmonės dažniausiai gailisi

4 atostogų kryptys Europoje žiemos sezonu
Įdomu

4 atostogų kryptys Europoje žiemos sezonu

Kaip pasodinti laiškinius svogūnus rudenį, kad pavasarį gautumėte derlių
Sodas ir daržas

Kaip pasodinti laiškinius svogūnus rudenį, kad pavasarį gautumėte derlių

Pasirinkta skrynia atskleis, kur slypi jūsų turtai!
Horoskopai

Pasirinkta skrynia atskleis, kur slypi jūsų turtai! Sužinokite!

Kodėl genijus Nikola Tesla buvo apsėstas skaičiais 3, 6 ir 9?
Įdomu

Kodėl genijus Nikola Tesla buvo apsėstas skaičiais 3, 6 ir 9?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?