ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Įdomu » Turkiška kava: priežastys, kodėl bent kartą gyvenime verta jos paragauti
Įdomu

Turkiška kava: priežastys, kodėl bent kartą gyvenime verta jos paragauti

Jurgita Jurčionė
Autorius Jurgita Jurčionė
Publikuota: 2025-07-31
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Nors daugelis kavų rūšių siejamos su jų pupelių kilmės vietove, turkiška kava – išskirtinis atvejis. Tai ne geografinė kilmė, o senas ir tradicinis paruošimo būdas, kilęs iš Artimųjų Rytų, apsprendžia šio gėrimo unikalumą.

Turkiška kava ir jos išskirtinumai
Turkiška kava ir jos išskirtinumai

Šis ypatingas virimo procesas išsaugojo turkiškos kavos tradicijas ir ritualus, suteikdamas jai intensyvų skonį bei tirštą tekstūrą. Nors atrodo sudėtingai, turkišką kavą, turint tinkamas priemones ir šiek tiek kantrybės, gali paruošti kiekvienas. Aptarkime, kas daro turkiškos kavos ruošimą tokiu ypatingu.

Turkiška kava: tradicijos bei ritualai

Turkiškos kavos pavadinimas neatspindi pupelių kilmės (jų Turkijoje net neauginama!), o būtent unikalų paruošimo būdą. Šis metodas, kilęs iš Osmanų imperijos laikų, išlieka nepaprastai populiarus Turkijoje, Artimuosiuose Rytuose, Balkanuose ir Šiaurės Afrikoje, tačiau vis didesnį susidomėjimą kelia ir kitose pasaulio vietose.

Turkiškos kavos ruošimas – tai ne vien gėrimo gamyba, bet ir svarbus kultūrinis ritualas, simbolizuojantis svetingumą ir bendravimą. Lėtas virimo procesas tampa tradicija, dažnai integruojama į socialinį bendravimą. Ypatingas paprotys – kavos tirščių būrimas – dar labiau pabrėžia šio gėrimo kultūrinę reikšmę. Išgėrus kavą, apverstas puodelis leidžiamas atvėsti, o tada pagal likusius tirščius bandoma spėti ateitį.

Taip pat skaitykite

Nesėkmė ar apsauga? Kai pamiršti daiktai tampa išsigelbėjimu
Nesėkmė ar apsauga? Kai pamiršti daiktai tampa išsigelbėjimu
2025-06-05
Sveikesni kavos priedai: 8 geriausi pasirinkimai
Sveikesni kavos priedai: 8 geriausi pasirinkimai
2025-08-27
Juodoji skylė - kaip ji atsiranda?
Ar žinote, kas iš tikrųjų yra juodoji skylė? Atsako ekspertai
2025-06-21
Kava su kokosų aliejumi. Nauda sveikatai
Ryais į kavą įdėkite šį produktą – rezultatas tikrai nustebins!
2025-06-13

Atsižvelgiant į jos unikalumą ir kultūrinę svarbą, turkiškos kavos ruošimo tradicija yra įtraukta į UNESCO Pasaulio nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, pabrėžiant jos reikšmę Turkijos kultūroje ir pasauliniam poveikiui.

Turkiškos kavos išskirtinumai

Turkiškos kavos išskirtinumas slypi ne tik jos paruošime, bet ir skonio bei vartojimo tradicijose, žymiai besiskiriančiose nuo įprastos kavos.

Ji gaminama iš itin smulkiai maltų, beveik miltelių pavidalo pupelių, virinamų specialiuose indukuose – cezvėse arba ibribuose, dažnai su cukrumi ir prieskoniais, tokiais kaip kardamonas. Skirtingai nuo filtruotos kavos, turkiška kava patiekiama su nuosėdomis (tirščiais) puodelio apačioje, kurių negeriama. Tirštiems nusėsti būtina palaukti.

Smulkiai maltos pupelės ir pakartotinis užplikymas suteikia turkiškai kavai stiprų, intensyvų skonį ir tirštą konsistenciją. Ji dažnai patiekiama mažame puodelyje, dažnai su stikline vandens, padedančio atsigaivinti tarp gurkšnių, bei tradiciniais turkiškais saldėsiais.

Turkiška kava. Priežastys, kodėl turite jos paragauti

Turkiška kava ir jos paruošimo niuansai

Turkiškos kavos paruošimas, nors ir paprastas, reikalauja tikslumo ir kantrybės. Pagrindinis bruožas – itin smulkiai maltos pupelės ir lėtas virimas, maksimaliai išryškinantis skonį. Tradiciškai, Turkijoje ir kitose šalyse, kava verdama specialiuose metaliniuose indukuose, naudojant iki 180°C įkaitusį smėlį. Tačiau šį metodą nesunkiai galima pritaikyti namuose – tereikia kantrybės ir tinkamų priemonių.

Regioniniai skirtumai lemia turkiškos kavos įvairovę – kai kuriuose regionuose ji gardinama cinamonu ar kardamonu, kituose – saldinamas.

Kavos pupelių pasirinkimas nėra pats išskirtiniausias šio gėrimo aspektas. Dažniausiai naudojamos aukštos kokybės Arabica pupelės (vidutinio ar tamsaus skrudinimo). Tačiau kai kurie mėgėjai eksperimentuoja ir su Robustos pupelėmis, suteikiančiomis kartesnį, intensyvesnį skonį.

Sėkmingam turkiškos kavos paruošimui itin svarbu naudoti šviežiai skrudintas ir ką tik sumaltas pupeles, jas sumalant iki itin smulkių miltelių. Tam netinka peiliukų tipo kavamalės – rekomenduojami rankiniai malūnėliai.

Taip pat skaitykite

15 įdomių faktų apie žmogaus kūną: nuo seilių iki širdies plakimo
15 įdomių faktų apie žmogaus kūną: nuo seilių iki širdies plakimo
2025-07-20
Mokslininkai įspėja – gėlo vandens netektis greitėja ir gali tapti neatitaisoma
Mokslininkai įspėja – gėlo vandens netektis greitėja ir gali tapti neatitaisoma
2025-08-20
Kas vyko Lietuvoje savaitgalį: 10 svarbiausių įvykių
Kas vyko Lietuvoje savaitgalį: 10 svarbiausių įvykių
2025-06-09
Kas yra Reiki? Šamanizmas ar išties sielą gydanti praktika?
Kas yra Reiki? Šamanizmas ar išties sielą gydanti praktika?
2025-07-18

Klasikinė turkiška kava namuose

Klasikiniam turkiškos kavos receptui reikalingas vienas arbatinis šaukštelis itin smulkiai maltų kavos pupelių (kaip miltai), cukrus pagal skonį ir žiupsnelis maltų kardamono sėklų. Vandens kiekis – apie 60–80 ml (vieno puodelio).

Paruošimo procesas: vanduo supilamas į cezvę, į jį beriamos kavos pupelės ir cukrus (jei naudojamas), kruopščiai išmaišoma. Cezvė dedama ant silpnos ugnies, paliekant kavą lėtai šilti, stebint, kad nesusidarytų per daug putos. Kai kava pradeda kilti ir formuojasi puta, cezvė nuimama nuo ugnies, o susidariusi puta šaukšteliu perkeliama į puodelį. Šis virimo ir putos perkelimo procesas kartojamas 2–3 kartus. Galiausiai, paruošta kava atsargiai supilama į puodelius, stengiantis nepaliesti tirščių, likusių cezvės dugne.

Turkiška kava. Kaip pasigaminti namuose

Turkiškos kavos nauda sveikatai

Turkiškos kavos nauda sveikatai panaši į kitų kavų rūšių, tačiau svarbu nepamiršti saikingumo. Be to, ji pasižymi ir unikalia kultūrine verte.

  • Turkiška kava, kaip ir įprasta kava, turi kofeino, kuris stimuliuoja centrinę nervų sistemą, padidindamas energiją, budrumą ir sumažindamas nuovargį. Kofeino kiekis puodelyje (apie 60–90 ml) yra maždaug 50–65 mg, tačiau jis gali skirtis priklausomai nuo pupelių rūšies, malimo ir virimo.
  • Kavoje gausu antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą.
  • Kofeinas gali spartinti medžiagų apykaitą ir riebalų deginimą, tačiau individuali reakcija skiriasi.
  • Kai kurie tyrimai rodo, kad reguliarus kavos vartojimas gali mažinti 2 tipo diabeto, Parkinsono ligos ir kai kurių vėžio rūšių riziką.
  • Turkiškos kavos ruošimas ir vartojimas dažnai yra socialinis ritualas, vykstantis su šeima ir draugais, teigiamai veikiantis psichologinę sveikatą.

Svarbu nepamiršti, kad turkišką kavą, kaip ir bet kokį kofeino turintį gėrimą, reikia vartoti saikingai, atsižvelgiant į individualų jautrumą kofeinui ir sveikatos būklę.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: kavosnauda.lt

ŽYMOS:kavaTurkiška kava

AutoriusJurgita Jurčionė
Esu Jurgita Jurčionė – rašau apie tai, kas įdomu Lietuvoje ir pasaulyje. Mane domina įvairios temos – nuo netikėtų kultūrinių reiškinių iki aktualių kasdienybės naujienų. Stengiuosi atrinkti tai, kas priverčia stabtelėti, susimąstyti ar tiesiog nusišypsoti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

6 gėlės, kurios nemėgsta jokios kompanijos.
Sodas ir daržas

6 gėlės, kurios sode nemėgsta jokios kompanijos

tikra vitaminų bomba organizmui
Sveikata ir grožis

Spanguolės – tikra vitaminų bomba organizmui

Černobylio šunys su mėlynu kailiu: mokslininkai tiria paslaptingą reiškinį. Nuotrauka: Jam Press/@dogsofchernobyl
Įdomu

Černobylyje pastebėti šunys mėlynu kailiu – mokslininkai negali paaiškinti reiškinio

Trinta morkų sriuba su imbieru
Receptai

Trinta morkų sriuba su imbieru

Druskos panaudojimas buityje. Ja galima ne tik sūdyti maistą
Gyvenimas

Druskos panaudojimas buityje. Ja galima ne tik sūdyti maistą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?