Daugelis žmonių mano, kad šviežiai spaustos sultys ir vaisiai atneša tokį patį poveikį organizmui, tačiau mitybos specialistė ir endokrinologė Kateryna Tolstikova sako, kad tai visiškai skirtingi produktai. Vaisiai turi kur kas daugiau privalumų, o sultys – dažnai tik cukraus ir vandens mišinys.
Kuo skiriasi vaisiai ir šviežiai spaustos sultys
Sultys – tai praktiškai vanduo su cukrumi, fruktoze, gliukoze, be skaidulų. Jos gali turėti nedidelį kiekį vitamino C ir kai kurių kitų tirpių vitaminų, tačiau tai nėra subalansuotas maistas.
Tuo tarpu vaisiai turi skaidulų, vitaminų, mineralų ir natūraliai mažai cukraus. Pavyzdžiui, norint gauti vieną stiklinę apelsinų sulčių, reikia išspausti net 2–3 apelsinus. Tai reiškia, kad gauname gerokai daugiau cukraus nei valgydami vieną apelsiną. Ankstesni tyrimai parodė, kad vidutinio dydžio apelsine yra apie 12 gramų cukraus, tuo tarpu stiklinėje apelsinų sulčių – apie 21 gramą.
Kodėl skaidulos yra svarbios
Skaidulos vaisiuose padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gali sumažinti širdies ligų riziką, reguliuoja žarnyno veiklą ir suteikia sotumo jausmą su mažesniu kalorijų kiekiu. Tai ypač svarbu tiems, kurie nori kontroliuoti savo svorį ir palaikyti sveiką mitybą.
Kada galima gerti šviežias sultis
Vaisius galima pakeisti sultimis tik retkarčiais, pavyzdžiui, kaip desertą. Tai nėra kasdienis sveikos mitybos pakaitalas, nes sultys nesuteikia skaidulų ir turi daug cukraus. Tik retkarčiais vartojamos, jos gali būti malonus ir skanus priedas prie subalansuotos dietos.
Visiškai aišku: sveikiausia rinktis vaisius, nes jie aprūpina organizmą būtinais skaidulų, vitaminų ir mineralų kiekiais, padeda reguliuoti cukraus lygį kraujyje ir suteikia ilgalaikį sotumo pojūtį.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.