ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Mėsos patiekalai » Virtuvės šefai atskleidė gudrybę: kaip be ragavimo patikrinti maltos mėsos sūrumą
Mėsos patiekalai

Virtuvės šefai atskleidė gudrybę: kaip be ragavimo patikrinti maltos mėsos sūrumą

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-16
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Virtuvės šefai atskleidė gudrybę: kaip be ragavimo patikrinti maltos mėsos sūrumą
Virtuvės šefai atskleidė gudrybę: kaip be ragavimo patikrinti maltos mėsos sūrumą

Gamindami daugelį patiekalų esame įpratę nuolat ragauti – padažą, sriubą ar daržoves. Tačiau kai kalba pasisuka apie žalią mėsą, toks įprotis gali tapti ne tik nemalonus, bet ir pavojingas. Vis dėlto maltos mėsos sūrumas yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių galutinį patiekalo skonį. Kaip įsitikinti, kad druskos kiekis idealus, neragaujant žalios mėsos? Virtuvės šefai turi paprastą ir saugų sprendimą.

Kodėl svarbu tiksliai įvertinti maltos mėsos sūrumą

Netinkamai pasūdytas faršas gali sugadinti net patį geriausią receptą. Jei maltos mėsos sūrumas per silpnas, patiekalas bus blankus ir „tuščias“, o jei druskos per daug – net sultingiausi kotletai taps sunkiai valgomi. Problema ta, kad kepant keptuvėje druskos perteklius dažnai pasislepia, todėl klaida išryškėja tik patiekus patiekalą ant stalo. Būtent dėl šios priežasties profesionalai rekomenduoja sūrumą patikrinti dar prieš kepimą.

Paprastas būdas patikrinti maltos mėsos sūrumą

Virtuvės šefų patarimas itin paprastas ir nereikalauja jokių specialių įrankių. Reikia atgnybti nedidelį gabalėlį paruoštos maltos mėsos ir jį termiškai apdoroti. Tai galima padaryti dviem būdais – trumpai išvirti verdančiame vandenyje arba pakaitinti mikrobangų krosnelėje, kol mėsa visiškai iškeps. Tokiu būdu maltos mėsos sūrumas atsiskleidžia tiksliai ir saugiai, nes ragaujate jau termiškai apdorotą produktą.

Kodėl keptuvė ne visada parodo tikrąjį sūrumą

Daugelis daro klaidą manydami, kad pakanka nedidelį faršo gabalėlį pakepti keptuvėje. Tačiau kepant riebaluose druskos skonis dažnai tampa švelnesnis, todėl net ir per sūri mėsa gali pasirodyti tinkama. Virimas ar kaitinimas mikrobangėje leidžia pajusti tikrąjį skonį be papildomų riebalų, todėl maltos mėsos sūrumas įvertinamas daug tiksliau.

Taip pat skaitykite

Ar galima kiaušinius kepti svieste
Ar galima kiaušinius kepti svieste ir kada tinkamas laikas įberti žiupsnelį druskos?
2025-09-29
Bananų blynai su šonine
Bananų blynai su šonine
2025-07-22
Juodųjų ir baltųjų pipirų padažas, geriausia kuo galima pagardinti mėsą.
Juodųjų ir baltųjų pipirų padažas – geriausia, kuo galima pagardinti keptą mėsą
2025-08-12
Krevečių kroketai
Krevečių kroketai – gardus užkandis jūsų stalui
2025-08-05

Kiek druskos iš tiesų reikia maltai mėsai

Jei vis dar abejojate, kiek druskos dėti, verta prisiminti paprastą proporciją. Skaičiuojama, kad 1 kilogramui maltos mėsos pakanka 1 arbatinio šaukštelio druskos. Žinoma, tikslus kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų prieskonių ar mėsos rūšies, tačiau ši taisyklė padeda išvengti dažniausių klaidų. Tinkamai įvertintas maltos mėsos sūrumas garantuoja, kad kotletai, kukuliai ar įdarai bus skanūs ir subalansuoto skonio.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mėsaprieskoniaiVirtuvės patarimai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Tik vienas lašas jodo, o pelargonija žydės visus metus!
Sodas ir daržas

Tik vienas lašas jodo, o pelargonija žydės visus metus!

Makaronai su brokoliais ir ančiuviais
Makaronų patiekalai

Makaronai su brokoliais ir ančiuviais

Citrinos naudojimas buityje: veiksmingi būdai, kurie palengvina kasdienybę
Gyvenimas

Citrinos naudojimas buityje: veiksmingi būdai, kurie palengvina kasdienybę

Kurią ChatGPT versiją pasirinkti?
IT naujienos

Kurią ChatGPT versiją pasirinkti? Gidas vartotojams nuo pradedančiųjų iki profesionalų

Kai kurie įpročiai virtuvėje paseno. Štai, kokių verta atsikratyti
Gyvenimas

Kai kurie įpročiai virtuvėje paseno. Štai, kokių verta atsikratyti

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?