Vynuogės ne be priežasties pelnė „supermaisto“ titulą – šis vaisius yra itin maistingas, turintis daug polifenolių, kurie kovoja su uždegimais ir palaiko bendrą sveikatą. Ypač galingos yra tamsiosios, purpurinės vynuogės, nes jų spalva rodo didesnį antioksidantų kiekį. Naujausiais tyrimais nustatyta, kad vynuogės gali ir turėtų būti laikomos „supermaistu“, nes jų nauda neapsiriboja tik vienu organu ar sistema – jos padeda tiek širdžiai, tiek smegenims, tiek žarnynui.
Kokie yra vynuogių privalumai?
Vynuogėse gausu polifenolių – didelės grupės fitonutrientų, žinomų dėl savo antioksidacinių savybių. Polifenoliai, tokie kaip fenolio rūgštys, antocianinai, flavonoidai ir stilbenai, pasižymi uždegimą mažinančiomis savybėmis, kurios teigiamai veikia organizmą. Šie junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir taip prisideda prie širdies, smegenų, imuninės bei medžiagų apykaitos sveikatos gerinimo.
„Dauguma polifenolių ir antioksidantų purpurinėse vynuogėse yra odoje, todėl šios vynuogės turi daugiau antocianinų nei raudonos arba žalios vynuogės, o jų bendras antioksidantų kiekis taip pat yra didesnis“, – paaiškino mitybos specialistė Avery Zenker. Tik vienas ar du puodeliai vynuogių per dieną – tai vos 22–44 vynuogės – gali suteikti didelę naudą sveikatai.
Vynuogės ir širdies sveikata
Vynuogės yra ypač naudingos širdžiai dėl jų sudėtyje esančių resveratrolio ir proantocianidinų – junginių, kurie padeda atsipalaiduoti kraujagyslėms ir mažina kraujo spaudimą. Šios medžiagos gali būti naudingos žmonėms, turintiems didelę širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kuo daugiau vynuogių valgysite, tuo daugiau naudingų medžiagų gaus jūsų širdis.

Vynuogės ir smegenų sveikata
Amžiuje kognityvinės funkcijos gali pradėti silpti, tačiau vynuogės gali padėti apsaugoti smegenų ląsteles. Antioksidantai, esantys vynuogėse, gali padėti išsaugoti neuronų sveikatą ir skatinti sveiką smegenų veiklą. Tyrimai rodo, kad reguliarus vynuogių vartojimas gali pagerinti kognityvinę funkciją ir sumažinti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, riziką.
Vynuogės ir žarnyno sveikata
Vynuogės taip pat turi svarbų priešuždegiminį poveikį, kuris palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą. Polifenoliai, esantys vynuogėse, pagerina žarnyno mikrobiomo balansą, didindami virškinimo ekosistemos kokybę ir kiekį. Žarnyno sveikata turi tiesioginę įtaką ir širdies, ir smegenų funkcijoms, todėl vynuogės gali padėti išlaikyti bendrą organizmo pusiausvyrą.
Kitos vynuogių naudos
Tamsiosios vynuogės, ypač, yra labai vertingos dėl gausaus mineralų ir vitaminų kiekio. Jos turi seleno, cinko, vario, geležies, kalcio, magnio, kalio ir kitų svarbių medžiagų, o taip pat vitaminų C, E, P ir B grupės vitaminų. Šios maistinės medžiagos padeda palaikyti bendrą sveikatą ir stiprinti imunitetą.
Vynuogės yra ne tik skanus, bet ir itin naudingas vaisius, kuris gali pagerinti širdies, smegenų ir žarnyno sveikatą. Reguliarus jų vartojimas suteikia didelį kiekį naudingų medžiagų, kurios palaiko jūsų kūną ir gerina bendrą savijautą.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.