Rauginti kopūstus stiklainiuose nėra sudėtinga, o namuose turėsite visada šviežių raugintų daržovių. Prieš kelis dešimtmečius kopūstų raugimas buvo įprastas rudens darbų dalykas: kaimuose buvo didelės medinės statinės, smulkintuvai, o kopūstai trypiami basomis kojomis. Šiandien šis įprotis prarandamas, tačiau kopūstų raugimas namuose vis dar labai lengvas ir efektyvus.
Kaip paruošti kopūstus rauginimui: receptas
Ingredientai kopūstų raugimui
- Kmynai (nebūtina, pagal skonį)
- 1 didelė baltųjų kopūstų galva
- 1 arbatinis šaukštelis akmens arba Himalajų druskos (vienam kilogramui kopūstų)
- 1–2 morkos (pagal skonį)
- 1 obuolys (nebūtina, pagal skonį)
Kopūstų raugimas stiklainiuose
- Nuimkite pažeistus ir nešvarius viršutinius kopūstų lapus.
- Nuplaukite kopūstus ir smulkiai supjaustykite. Tam galima naudoti peilį, daržovių smulkintuvą ar tarkavimo mašiną.
- Sudėkite kopūstus į dubenį ir pagardinkite druska. Įmaišykite pasirinktus priedus: morkas, kmynus ar obuolius.
- Paruoštus kopūstus dalimis sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Kiekvieną kartą gerai išmaišykite.
- Nepildykite stiklainių iki pat dangtelio – raugimo metu susidaro dujos, kurios turi išeiti. Skystis turi apsemti visus kopūstus.
- Stiklainių paviršiuje gali atsirasti putos – tai visiškai normalu.
Laikymas ir fermentacijos procesas
Uždarykite stiklainius sandariai, bet ne per stipriai. Pastatykite juos vėsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje arba virtuvėje. Jau po 5–6 dienų kopūstai bus šiek tiek išrūgę. Kuo ilgiau laikysite, tuo rūgštesnis bus jų skonis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.