ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Žiemos kvapas stiklainyje: šis džiovintas vaisius ne tik kvepia Kalėdomis, bet ir slepia daugiau naudos, nei manėte
Naudinga

Žiemos kvapas stiklainyje: šis džiovintas vaisius ne tik kvepia Kalėdomis, bet ir slepia daugiau naudos, nei manėte

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-24
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Žiemos kvapas stiklainyje: šis džiovintas vaisius ne tik kvepia Kalėdomis, bet ir slepia daugiau naudos, nei manėte
Žiemos kvapas stiklainyje: šis džiovintas vaisius ne tik kvepia Kalėdomis, bet ir slepia daugiau naudos, nei manėte

Vos tik oras atvėsta, o dienos tampa trumpesnės, daugelio namuose ima sklisti pažįstamas, šiltas aromatas. Tai kvapas, kuris neatsiejamas nuo žiemos, švenčių ir jaukumo. Vienas ryškiausių jo šaltinių – citrusiniai vaisiai, ypač klementinai. Tačiau ne visi žino, kad džiovinti klementinai gali tapti ne tik dekoracija ar gardžiu užkandžiu, bet ir tikru maistinių medžiagų koncentratu. Džiovinimo metu jų skonis sustiprėja, aromatas tampa intensyvesnis, o dalis vertingų medžiagų – dar labiau koncentruotos.

Kodėl džiovinti klementinai verti dėmesio

Džiovinimas – vienas seniausių vaisių konservavimo būdų, leidžiantis išsaugoti nemažą dalį jų natūralių savybių. Klementinai šiam procesui tinka itin gerai, nes jų minkštimas ir žievelė gausūs eterinių aliejų bei aromatinių junginių. Džiovinant vanduo iš vaisiaus išgaruoja, o visa kita – skonis, saldumas, skaidulos ir antioksidantai – susitelkia mažesniame tūryje.

Dėl to džiovinti klementinai tampa ne tik kvapniu, bet ir maistingesniu užkandžiu nei švieži vaisiai, jei vertinsime tą patį svorį. Nors jie nėra mažai kaloringi, energija gaunama iš natūralių cukrų ir skaidulų, o ne iš perdirbtų saldumynų.

Žiemos kvapas stiklainyje: šis džiovintas vaisius ne tik kvepia Kalėdomis, bet ir slepia daugiau naudos, nei manėte. Maistinės ssavybės

Maistinės savybės, kurios stiprina organizmą

Džiovinti klementinai išlaiko dalį vitaminų, ypač antioksidacinių. Nors vitaminas C yra jautrus karščiui ir dalis jo prarandama, reikšmingas kiekis vis tiek lieka. Kartu išsaugomas beta karotenas, kuris organizme virsta vitaminu A ir svarbus regėjimui, odai bei imuninei sistemai.

Taip pat skaitykite

Žali makaronai su netikėtu ingredientu
Žali makaronai su netikėtu ingredientu
2025-07-29
Šokoladinis burokėlių pyragas
Šokoladinis burokėlių pyragas
2025-08-08
Minkšti šokoladiniai sausainiai su šokolado gabaliukais
Minkšti šokoladiniai sausainiai su šokolado gabaliukais
2025-06-05
Grybai pasaulio virtuvėse skoniai ir tradicijos
Grybai pasaulio virtuvėse: skoniai ir tradicijos
2025-07-23

Ne mažiau svarbios ir skaidulos. Džiovinimo metu jų kiekis, lyginant su šviežiais vaisiais, santykinai padidėja. Skaidulos padeda palaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje, skatina sotumo jausmą ir gerina virškinimą. Tai ypač aktualu žiemos laikotarpiu, kai mityboje dažnai atsiranda daugiau sunkaus, kaloringo maisto.

Klementinuose taip pat randami flavonoidai ir karotenoidai – junginiai, padedantys apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso. Jie siejami su mažesne lėtinių ligų rizika ir bendru organizmo atsparumu. Visa tai papildo natūralus vaisių saldumas, kuris leidžia džiovintus klementinus naudoti kaip alternatyvą saldainiams ar sausainiams.

Maistinė vertė: ką iš tiesų gauname

Kadangi džiovinant pašalinamas vanduo, maistinės medžiagos tampa labiau koncentruotos. Todėl 100 gramų džiovintų klementinų maistinė vertė labai skiriasi nuo šviežių vaisių.

Apytiksliai 100 gramų džiovintų klementinų suteikia apie 250–310 kilokalorijų. Juose yra maždaug 60–75 gramai angliavandenių, daugiausia natūralių cukrų, 6–10 gramų skaidulų, labai nedideli riebalų ir baltymų kiekiai. Taip pat randama vitamino C, beta karoteno, kai kurių B grupės vitaminų bei mineralų – kalio, magnio ir kalcio.

Tai nėra dietinis produktas, tačiau jo energinė vertė kur kas prasmingesnė nei daugumos pramoninių saldumynų, kuriuose beveik nėra naudingų medžiagų.

Ne tik maistui: kvapas, kuris kuria nuotaiką

Džiovinti klementinai vertinami ne vien dėl maistinių savybių. Džiovinant kartu su žievele, išlieka intensyvūs eteriniai aliejai, suteikiantys stiprų, šiltą citrusinį kvapą. Dėl to šie vaisiai dažnai naudojami kaip natūralus oro gaiviklis ar namų puošmena.

Jie puikiai tinka kalėdinėms dekoracijoms, vainikams ar net eglutės papuošimams. Taip pat gali būti dedami į arbatą, karštus gėrimus, košes, granolą, kepinius ar naminius džiovintų vaisių mišinius. Šis universalumas išskiria džiovintus klementinus iš daugelio kitų džiovintų vaisių.

Žiemos kvapas stiklainyje: šis džiovintas vaisius ne tik kvepia Kalėdomis, bet ir slepia daugiau naudos, nei manėte. Kvapas, kuriantis nuotaiką

Kaip pasigaminti džiovintus klementinus namuose

Džiovinti klementinus namuose nėra sudėtinga ir nereikalauja specialios įrangos, nors vaisių džiovyklė procesą palengvina.

Taip pat skaitykite

Du kartus keptos įdarytos bulvės
Du kartus keptos įdarytos bulvės
2025-06-26
Makaronų vamzdeliai įdaryti pupelių ir lapinių kopūstų įdaru
Makaronų vamzdeliai įdaryti pupelių ir lapinių kopūstų įdaru
2025-08-28
Bananų sausainiai su šokolado gabaliukais
Bananų sausainiai su šokolado gabaliukais
2025-07-28
Medaus tortas su karamele receptas
Kitoks medaus tortas, kuriuo liks sužavėti visi!
2025-06-14
  • Pirmiausia reikės šviežių, tvirtų ir tolygiai prinokusių klementinų. Jei norisi desertinio varianto, galima pasiruošti šiek tiek cukraus, cinamono ar medaus, tačiau tai nėra būtina.
  • Vaisius reikia kruopščiai nuplauti po šiltu vandeniu, ypač jei planuojama džiovinti su žievele. Tuomet klementinai pjaustomi plonomis, 3–5 mm storio riekelėmis. Kuo jos plonesnės, tuo greičiau ir tolygiau išdžius.
  • Supjaustytas riekeles verta trumpam padėti ant popierinio rankšluosčio ir nusausinti drėgmės perteklių. Tai padės pasiekti geresnį galutinį rezultatą.
  • Džiovinant orkaitėje, ją reikia įkaitinti iki 60–80 °C, geriausia naudoti ventiliatoriaus funkciją. Riekelės išdėliojamos ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad nesiliestų tarpusavyje. Džiovinimas trunka nuo 2 iki 4 valandų, priklausomai nuo storio. Kas valandą riekeles būtina apversti, o orkaitės dureles laikyti šiek tiek praviras, kad pasišalintų drėgmė.
  • Naudojant vaisių džiovyklę, temperatūra nustatoma 55–60 °C, o procesas trunka 6–10 valandų. Tinkamai išdžiovinti klementinai turi būti lankstūs, bet visiškai be drėgmės.
  • Atvėsusius klementinus reikėtų laikyti sandariuose stiklainiuose ar metalinėse dėžutėse, sausoje vietoje. Taip jie išsilaikys kelis mėnesius.

Džiovinti klementinai – tai paprastas būdas į namus įsileisti žiemos kvapą ir kartu pasirūpinti natūraliu, maistingu užkandžiu. Tai mažas, bet vertingas atradimas, kuris gali tapti jūsų šaltojo sezono kasdienybės dalimi.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Džiovinti klementinaiKlementinaimandarinai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

6 gudrybės, kurias turėtumėte žinoti, kad sėkmingai gyventumėte kiekvieną dieną
Gyvenimas

6 gudrybės, kurias turėtumėte žinoti, kad sėkmingai gyventumėte kiekvieną dieną

Jautrumas nėra silpnybė: gimimo mėnesiai, kurie suteikia žmogui neįtikėtiną vidinę jėgą
Horoskopai

Jautrumas nėra silpnybė: gimimo mėnesiai, kurie suteikia žmogui neįtikėtiną vidinę jėgą

Kurių Zodiako ženklų atstovai iš prigimties yra kūrėjai?
Horoskopai

Kurių Zodiako ženklų atstovai iš prigimties yra kūrėjai?

Sužinokite , ką reiškia baltos dėmės ant dantų
Sveikata ir grožis

Sužinokite , ką reiškia baltos dėmės ant dantų

Psichologai perspėja apie 5 frazes, kurios gali sugriauti net ir pačius tvirčiausius santykius.
Gyvenimas

Psichologai perspėja apie 5 frazes, kurios gali sugriauti net ir pačius tvirčiausius santykius – ar jūs jas naudojate?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?