ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » 6 sveikiausi salotų padažai, kuriuos galite rasti prekybos centruose
Sveikata ir grožis

6 sveikiausi salotų padažai, kuriuos galite rasti prekybos centruose

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-29
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Valgyti daugiau salotų – vienas paprasčiausių būdų padidinti daržovių kiekį savo mityboje. Salotos gali būti neįtikėtinai įvairios – į jas galima dėti beveik viską, ką randate šaldytuve: šviežias daržoves, baltymus, pilno grūdo produktus, riešutus, sėklas, sūrius ar net vaisius. Tačiau dažnas spąstas, į kurį įkrenta net ir sveikos mitybos šalininkai – tai salotų padažai. Nors padažas gali suteikti salotoms skonio ir tekstūros, jis taip pat gali tapti slapta pridėtinio cukraus, natrio, sočiųjų riebalų ir dirbtinių priedų bomba. „Salotų padažas gali būti ir sveikatos šaltinis, ir rizikos veiksnys – viskas priklauso nuo sudėties,“ – teigia dietologė Kayla Farrell (RDN).

6 sveikiausi salotų padažai, kuriuos galite rasti prekybos centruose
6 sveikiausi salotų padažai, kuriuos galite rasti prekybos centruose

Kada salotų padažai tampa mažiau sveikais?

Svarbiausi dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį renkantis salotų padažą – sudėtis ir maistinė vertė.

„Renkantis pirktinį padažą, ieškokite tokio, kuriame būtų mažai druskos, be pridėtinio cukraus ir kuo mažiau ingredientų, ypač sintetinių,“ – sako dietologė Bonnie Newlin (RD, CDN, CLT).

Dideli natrio kiekiai susiję su padidėjusiu kraujospūdžiu, o pridėtinis cukrus skatina uždegiminius procesus organizme. Padažuose taip pat dažnai slepiasi sotieji riebalai iš majonezo, grietinės, kiaušinių trynių ar riebios grietinėlės – jų perteklius siejamas su širdies ligų rizika.

Taip pat skaitykite

Meliono nauda sveikatai apie ką žino ne visi
Meliono nauda sveikatai: 6 privalumai, apie kuriuos žino ne visi
2025-06-15
Mokslininkai atskleidė, kaip sumažinti demencijos riziką
Mokslininkai atskleidė, kaip sumažinti demencijos riziką: įtraukite šį produktą
2025-08-15
5 maisto produktai, sugadinsiantys jums skrandį
5 maisto produktai, sugadinsiantys jums skrandį
2025-07-11
5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše
5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše
2025-06-22

„Sveikesnių padažų sudėtyje ieškokite tokių riebalų šaltinių kaip alyvuogių ar avokadų aliejus, taip pat natūralių ingredientų: citrinų sulčių, žolelių, uogų, jogurto,“ – siūlo Farrell.

Natūralūs padažai ne tik skanūs, bet ir padeda įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus bei suteikia antioksidantų. Beje, dažnai sveikesnius variantus galima rasti šaldytuvuose, nes tokiems produktams nereikia daug konservantų – nors geri pasirinkimai gali būti ir įprastose lentynose.

Kada salotų padažai tampa mažiau sveikais?

Sveikiausi salotų padažų variantai

1. Balzamiko vinigretas
Klasikinis pasirinkimas, kuriame derinamas alyvuogių aliejus, balzamiko actas, šiek tiek medaus ir garstyčių. Jis turi mažai kalorijų, o dėl intensyvaus skonio jo reikia nedaug.

2. Sezamų padažas
Pagamintas iš sezamų aliejaus ar tahini, šis padažas turtingas antioksidantais, sveikaisiais riebalais, taip pat B grupės vitaminais ir mineralais.

3. „Green Goddess“ (Žalioji deivė)
Švieži bazilikai, svogūnėliai, česnakai ir avokadas – tai šis žalumynų padažas, pilnas natūralių polifenolių ir imunitetą stiprinančių medžiagų.

4. Citrininis vinigretas
Šviesus, gaivus, minimalios sudėties padažas su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir česnaku. Citrinų vitaminas C stiprina imuninę sistemą.

5. Jogurtiniai padažai
Natūralus, kreminis tekstūros pakaitalas įprastiems riebalų turtingiems padažams. Pasirinkus liesą jogurtą gaunamas padažas, kuris yra ir baltymų šaltinis, ir mažesnės kalorijų vertės.

6. Obuolių acto vinigretas
Obuolių actas pasižymi gebėjimu reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerinti virškinimą ir stiprinti imuninę sistemą. Puikiai dera su alyvuogių aliejumi ir šviežiais prieskoniais.

Taip pat skaitykite

Salotų lapų pesto
Salotų lapų pesto – netikėtas pagardas įvairiems patiekalams
2025-07-31
Juoduogio šeivamedžio uogų sulčių nauda
Juoduogio šeivamedžio uogų sulčių nauda: reguliuoja cukraus kiekį ir padeda numesti svorio
2025-08-11
N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai
N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai
2025-07-18
Šveitiklis su kavos tirščiais: pasigamink pats
Šveitiklis su kavos tirščiais: pasigamink pats ir suteik odai švytėjimo
2025-07-12

Į ką dar atkreipti dėmesį renkantis salotų padažą?

  • Mažiau nei 5 g pridėtinio cukraus vienoje porcijoje
  • Mažiau nei 2 g sočiųjų riebalų
  • Naudojami sveikieji riebalai – alyvuogių, avokadų, sezamų aliejai
  • Mažiau nei 250 mg natrio
  • Kuo mažiau ingredientų ir jokių „slaptų“ priedų
  • Jogurtas vietoje majonezo ar grietinės

Nors salotų padažai dažnai pamirštami vertinant sveiką mitybą, jie gali turėti reikšmingą įtaką bendrai patiekalo maistinei vertei. Rinkdamiesi atsakingai – arba gamindami padažą patys – galite ne tik pagerinti salotų skonį, bet ir padaryti jas tikru sveikatos šaltiniu.

Šaltinis: realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybasalotosSalotų padažai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kietas vanduo kenkia plaukams: kaip juos išsaugoti?
Sveikata ir grožis

Kietas vanduo kenkia plaukams: kaip juos išsaugoti?

Atskleidė, kokie metodai padės apsisaugoti nuo uodų gamtoje, jei neturite specialių priemonių
Gyvenimas

Atskleidė, kokie metodai padės apsisaugoti nuo uodų gamtoje, jei neturite specialių priemonių

Kodėl verta valgyti kartųjį šokoladą ir kodėl jis toks naudingas mūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Kodėl verta valgyti kartųjį šokoladą ir kodėl jis toks naudingas mūsų sveikatai?

Kiek baltymų yra per daug? Mitybos ekspertai atsako
Sveikata ir grožis

Kiek baltymų yra per daug? Mitybos ekspertai atsako

Virtuvės gudrybės: 14 patarimų, kurie palengvins jūsų gyvenimą
Gyvenimas

Virtuvės gudrybės: 14 patarimų, kurie palengvins jūsų gyvenimą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?