ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » 10 maisto produktų, kurie gali sukelti uždegimą: greičiausiai apie tai nežinojote
Sveikata ir grožis

10 maisto produktų, kurie gali sukelti uždegimą: greičiausiai apie tai nežinojote

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-26
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
10 maisto produktų, kurie gali sukelti uždegimą
10 maisto produktų, kurie gali sukelti uždegimą

Uždegimas yra natūrali organizmo reakcija į dirgiklius, traumas ar infekcijas. Trumpalaikis uždegimas yra būtinas gynybos mechanizmas, padedantis organizmui kovoti su pažeidimais ir infekcijomis. Tačiau lėtinis uždegimas gali pakenkti organizmui, didindamas rimtų sveikatos problemų, įskaitant tam tikrus vėžinius susirgimus ir širdies ligas, riziką. Be tokių veiksnių kaip rūkymas ir bendra fizinė sveikata, mityba ir gyvenimo būdas taip pat turi didelę įtaką uždegimo lygiui. Nors kai kurie maisto produktai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kiti gali skatinti uždegimą ir didinti uždegiminių ligų riziką. Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindinius maisto produktus, kurie gali sukelti uždegimą organizme.

Maisto produktai, galintys sukelti uždegimą

  • Saldūs produktai ir gėrimai: Didelis pridėtinio cukraus kiekis sutrikdo žarnyno mikrobiomą, skatina disbiozę ir uždegiminius procesus.
  • Greitas maistas: Jame gausu perdirbtos mėsos, rafinuotų grūdų, pridėtinio cukraus ir druskos, kurie skatina uždegimą.
  • Raudona ir perdirbta mėsa: Reguliarus vartojimas didina uždegiminių baltymų kiekį ir siejamas su širdies ligomis.
  • Keptas maistas: Jame gausu pažengusių glikacijos galutinių produktų (AGEs), kurie skatina uždegimą ir oksidacinį stresą.
  • Perdirbtas maistas: Ultra-perdirbtuose produktuose gausu uždegimą skatinančių ingredientų, tokių kaip pridėtinis cukrus, natris ir rafinuoti grūdai.
  • Maisto produktai su omega-6 riebalais: Per didelis omega-6 riebalų vartojimas, lyginant su omega-3 riebalais, gali skatinti uždegimą.
  • Maisto produktai su daug druskos: Didelis druskos kiekis skatina uždegiminių baltymų gamybą ir gali sukelti žarnyno problemas.
  • Rafinuoti grūdai: Palyginus su pilno grūdo produktais, rafinuoti grūdai labiau siejami su padidėjusiu uždegimu.
  • Dirbtiniai saldikliai: Kai kurie saldikliai, tokie kaip aspartamas ir sukralozė, gali sukelti žarnyno disbiozę ir uždegimą.
  • Alkoholis: Alkoholis pažeidžia audinius, skatina laisvųjų radikalų susidarymą ir uždegimą.
Maisto produktai, galintys sukelti uždegimą

Priešuždegiminė mityba

Norint pagerinti savo sveikatą ir sumažinti uždegimo riziką, būtina atkreipti dėmesį į savo mitybą. Rinkitės maisto produktus, kurie padeda kovoti su uždegimu, tokius kaip vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos ir sveiki riebalai. Venkite perdirbtų maisto produktų, raudonos mėsos, greito maisto ir didelio cukraus bei druskos kiekio. Priešuždegiminė mityba ne tik padės sumažinti uždegimą, bet ir pagerins jūsų bendrą savijautą bei sumažins lėtinių ligų riziką.

Šaltinis: https://www.health.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Lėtinės ligosmitybaUždegimas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Cukraus pakaitalai. Natūralūs ir dirbtiniai saldikliai ir jų rizika
Sveikata ir grožis

Cukraus pakaitalai – rizika apie kurią niekas nekalba

2025-06-19
Meilės galia: kaip santykiai saugo mūsų širdies sveikatą
Sveikata ir grožis

Meilės galia: kaip santykiai saugo mūsų širdies sveikatą

2025-06-23
Kaip turėti švarius ir sveikus plaukus – net jei jų neplaunate kasdien
Sveikata ir grožis

Kaip turėti švarius ir sveikus plaukus – net jei jų neplaunate kasdien

2025-06-04
Vyras mėnesį kasdien darė po 100 įtūpstų: kaip pasikeitė?
Sveikata ir grožis

Vyras mėnesį kasdien darė po 100 įtūpstų: štai kaip tai pakeitė jo kūną

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?