ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai
Sveikata ir grožis

Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-09
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai
Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai

Naujausias Pietų Danijos universiteto (SDU) tyrimas atskleidė, kad įprastos morkos gali būti veiksminga pagalba 2 tipo cukrinio diabeto gydymui. Mokslininkai nustatė, jog morkos ne tik padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia žarnyno mikrobiotą – mikroorganizmų, esančių žarnyne, sudėtį.

Morkose esančios pagrindinės bioaktyvios medžiagos – falcarinolis ir falcarindiolis – padeda daržovei kovoti su grybelinėmis infekcijomis. Šios medžiagos taip pat turi antibakterinių, priešuždegiminių ir citotoksinių savybių. Tai dar labiau patvirtina jų naudą žmonių sveikatai.

2 tipo cukrinio diabeto problema pasaulyje

2 tipo diabetas visame pasaulyje daro įtaką milijonams žmonių, o jo atvejų skaičius nuolat auga. Danijoje nuo 1996 metų šios ligos atvejų skaičius išaugo daugiau nei keturis kartus. Standartinis gydymas dažnai apima mitybos pokyčius ir vaistus, tačiau daugelis pacientų patiria nepageidaujamą šalutinį poveikį. Morkos, pasak mokslininkų, galėtų tapti puikiu priedu prie tradicinio gydymo, nesukeliančiu šalutinių poveikių.

Kaip morkos apsaugo nuo cukrinio diabeto?

Mokslininkai atliko tyrimą su pelėmis, sergančiomis 2 tipo diabetu. Šios pelės buvo laikomos riebalų turinčioje dietoje, imituojančioje nesveiką žmogaus gyvenimo būdą. Eksperimento metu dalis pelių buvo šeriamos dieta, papildyta 10 % džiovintų morkų miltelių, o kita dalis gavo įprastą dietą be morkų. Rezultatai parodė, kad morkų miltelius vartojančios pelės geriau reguliavo cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat skaitykite

Mitybos specialistė pasakojo, kodėl trumpalaikis vegetarizmas yra naudingas
Mitybos specialistė pasakojo, kodėl trumpalaikis vegetarizmas yra naudingas
2025-08-27
Ar būtina visiškai atsisakyti cukraus? Mitybos specialistės patarimai
Ar būtina visiškai atsisakyti cukraus? Mitybos specialistės patarimai
2025-08-04
Maistas stipriems ir sveikiems nagams: bus tvirti ir gražūs
Maistas stipriems ir sveikiems nagams: ką valgyti, kad nagai būtų tvirti ir gražūs
2025-06-22
Grybai. Su kokiais produktai snederinti?
Pasak mitybos specialistų – grybų nederėtų valgyti su šiais maisto produktais
2025-05-30

Tyrime taip pat buvo pastebėta, kad morkas vartojusių pelių žarnyno mikrobiota tapo sveikesnė. Jose padaugėjo bakterijų, gaminančių trumpos grandinės riebalų rūgštis (TGRA). Šios molekulės atsiranda, kai bakterijos skaido mitybos skaidulas. TGRA yra žinomos dėl jų teigiamo poveikio energijos apykaitai, cukraus reguliavimui ir žarnyno sveikatai.

Morkų sudėtis ir cukrinio diabeto valdymas

Bioaktyvios medžiagos – morkų paslaptis

Morkos turi bioaktyvių junginių, kurie gerina ląstelių gebėjimą absorbuoti cukrų, taip reguliuodami cukraus kiekį kraujyje. Šios medžiagos taip pat randamos kitose salierinių šeimos daržovėse, tokiose kaip salierai, petražolės ar pastarnokai.

„Matome morkas kaip galimą būsimų dietos strategijų komponentą, skirtą 2 tipo diabetui valdyti“, – teigia Lars Porskjær Christensen, SDU profesorius.

Kol kas tyrimai buvo atlikti su gyvūnais, tačiau mokslininkai ketina pereiti prie klinikinių tyrimų su žmonėmis. Anot tyrėjų, norint gauti apčiuopiamus rezultatus, užtenka vartoti 30–40 gramų žalių ar lengvai virtų morkų per dieną. Tai itin svarbu, nes bioaktyvių junginių koncentracija morkose skiriasi priklausomai nuo veislės. Pavyzdžiui, veislė „Night Bird“ – purpurinės morkos – turi daugiau bioaktyvių medžiagų nei tradicinės oranžinės morkos.

Morkų paruošimas – svarbus veiksnys

Morkų terminis apdorojimas turi įtakos jų naudingųjų medžiagų kiekiui, tačiau net ir po virimo ar kepimo bioaktyvūs junginiai išlieka. Vis dėlto geriausia rinktis žalias arba lengvai virtas morkas, kad išsaugotumėte maksimalų naudingųjų medžiagų kiekį.

Morkos – tai ne tik paprasta daržovė. Jas įtraukus į kasdienę mitybą, galima pagerinti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, sustiprinti žarnyno sveikatą ir galbūt sumažinti 2 tipo diabeto riziką. Nors dar laukia klinikiniai tyrimai, morkų įtraukimas į subalansuotą mitybą yra natūralus ir paprastas žingsnis sveikesnio gyvenimo link.

Šaltinis: https://scitechdaily.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Ilgaamžiškumo paslaptis: nemokamas ir paprastas dalykas, galintis prailginti gyvenimą
Ilgaamžiškumo paslaptis: nemokamas ir paprastas dalykas, galintis prailginti gyvenimą
2025-08-04
Kaip raumenys ir riebalai veikia svorį: ne visi kilogramai vienodi
Kaip raumenys ir riebalai veikia svorį: ne visi kilogramai vienodi
2025-06-25
Chia sėklų pudingas: ne tik madingas desertas, bet ir itin sveiki pusryčiai
Chia sėklų pudingas: ne tik madingas desertas, bet ir itin sveiki pusryčiai
2025-07-04
Kukurūzai ir jų nauda organizmui. Kukurūzų maistinė vertė
Ar kukurūzai yra naudingi mūsų organizmui? Atsako ekspertai
2025-08-10
ŽYMOS:Cukrinis diabetasmitybamorkos

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Nepakankamai skalbiate pagalvių užvalkalus: idealus grafikas
Gyvenimas

Tikriausiai nepakankamai dažnai skalbiate pagalvių užvalkalus: štai idealus grafikas

Mažiausiai lepūs vaismedžiai, uogos ir augalai jūsų sodui.
Sodas ir daržas

Mažiausiai lepūs vaismedžiai, uogos ir augalai jūsų sodui: Augalų 10-tukas

Partnerystės klausimas Seime įstrigo: ar Konstitucija tampa politinės valios barjeru?
Lietuva ir pasaulis

Partnerystės klausimas Seime įstrigo: ar Konstitucija tampa politinės valios barjeru?

AirTags JioTag go sekimo irenginiai. Indianexpress.com
Technologijos

„AirTags“ ir „JioTag Go“ – inovatyvūs produktai, skirti padėti vartotojams sekti ir rasti daiktus. Kur juos panaudoti?

Burokėlių humusas receptas
Receptai

Burokėlių humusas – receptas, kuris taps tikra vasaros pažiba

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?