ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Tobulas pusryčių pasirinkimas: ką valgyti ryte, kad jaustumėtės gerai visą dieną
Sveikata ir grožis

Tobulas pusryčių pasirinkimas: ką valgyti ryte, kad jaustumėtės gerai visą dieną

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-07
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Tobulas pusryčių pasirinkimas: ką valgyti ryte, kad jaustumėtės gerai visą dieną

Pusryčiai – tai ne tik pirmasis dienos valgymas, bet ir svarbiausias žingsnis link geros savijautos, energijos bei darbingumo. Mitybos specialistai primena: tinkamai subalansuoti pusryčiai padeda paskatinti medžiagų apykaitą, pagerina koncentraciją bei padeda kontroliuoti apetitą. Tačiau skubėti nereikėtų – idealiausia pusryčių trukmė yra bent 20 minučių, be streso ir nuolat žvilgčiojant į laikrodį.

Idealių pusryčių sudėtis

Norint pasiekti ilgalaikį sotumo jausmą ir suteikti kūnui visas reikiamas maistines medžiagas, pusryčiai turėtų apimti keturis pagrindinius komponentus:

  1. Baltymai – svarbūs raumenų palaikymui ir sotumo jausmui. Rinkitės virtus kiaušinius, omletą, varškę, natūralų jogurtą ar kefyrą. Galite įtraukti šiek tiek sūrio, kalakutienos ar net riebesnės žuvies, pavyzdžiui, lašišos.
  2. Sudėtiniai angliavandeniai – jie suteikia ilgalaikės energijos ir neleidžia staigiai svyruoti cukraus kiekiui kraujyje. Tinkami pasirinkimai: viso grūdo avižinė košė, grikiai ar rupios duonos riekė.
  3. Sveikieji riebalai – būtini smegenų veiklai ir hormonų pusiausvyrai palaikyti. Jų rasite avokaduose, riešutuose (ypač migdoluose, graikiniuose riešutuose), sėklose (linų, čija, sezamo) bei riebioje žuvyje.
  4. Kalcis – svarbus kaulų ir nervų sistemos veiklai. Jo gausu piene, kefyre, natūraliame jogurte, kietame sūryje ar net sezamo sėklose, kurias galima berti į košes ar kokteilius.
Idealių pusryčių sudėtis

Neturite laiko? Yra sprendimų

Jei ryte skubate, galite rinktis greitus, bet sveikus variantus: nesaldintus javainius, granolą su riešutais ar viso grūdo skrebutį su avokadu ir kiaušiniu. Kiti greiti variantai – varškė su vaisiais ir sėklomis arba kokteilis iš jogurto, uogų ir čija sėklų. Tik nepamirškite patikrinti sudėtinių dalių – venkite produktų, kuriuose daug cukraus, dažiklių ar konservantų.

Dvipakopis pusryčių modelis

Jeigu pastebite, kad labai greitai po pusryčių vėl pajuntate alkį, galite išbandyti „dvipakopius pusryčius“: iš pradžių – sotus patiekalas, pavyzdžiui, omletas ar košė su varške, o po 2–3 valandų – lengvas užkandis, kaip obuolys, saujelė riešutų ar natūralus jogurtas.

Ko nesirinkti ryte?

Saldūs dribsniai, kepiniai ir bandelės sukelia staigų cukraus šuolį, po kurio netrukus seka energijos kritimas ir alkis. Kava tuščiu skrandžiu dirgina skrandžio gleivinę, todėl geriau ją gerti tik po valgio. Riebios dešros, rūkyti mėsos gaminiai turi daug druskos, priedų ir sočiųjų riebalų – jų geriau vengti.

Net ir minimalūs, bet subalansuoti pusryčiai (pvz., jogurtas su riešutais ir vaisiais) yra daug naudingesni nei pusryčių atsisakymas ar riebūs, saldūs patiekalai. Pirmenybę visada teikite natūraliems ir visaverčiams produktams – tai investicija į jūsų energiją, nuotaiką ir sveikatą visai dienai.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybapusryčiai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Tyrimas: sunkesnės antklodės padeda gydyti depresiją, ADHD ir gerina miegą
Sveikata ir grožis

Tyrimas: sunkesnės antklodės padeda gydyti depresiją, ADHD ir gerina miegą

2025-07-24
Alijošiaus sultys - kuo jos naudingos mūsų organizmui?
Sveikata ir grožis

Alijošiaus sultys – nauda apie kurią nežinojote

2025-06-03
Kalendros nauda sveikatai: įvardinti 7 privalumai
Sveikata ir grožis

Nuostabi kalendros nauda sveikatai: įvardinti 7 privalumai

2025-06-16
Mitai apie moterų reprodukcinę sistemą: ką būtina žinoti kiekvienai moteriai
Sveikata ir grožis

Mitai apie moterų reprodukcinę sistemą: ką būtina žinoti kiekvienai moteriai

2025-07-16

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?