Pinta duona – ji išsiskiria gražia supinta forma, švelnia tekstūra ir subtiliai saldžiu skoniu. Ji puikiai dera tiek prie šventinių patiekalų, tiek prie kasdienio stalo, gali būti valgoma vien su sviestu arba naudojama sumuštiniams bei skrebučiams.

Pinta duona: receptas
Elegantiška išvaizda ir malonus aromatas suteikia šiai duonai ypatingo jaukumo bei išskirtinumo.
Ingredientai:
- 400 g stiprių baltų miltų
- 50 g rudojo smulkaus cukraus
- ½ valg. š. sausų mielių
- ½ arb. š. smulkios druskos
- 40 ml augalinio aliejaus
- 2 kiaušiniai + 1 kiaušinio trynys
- sezamų sėklos (nebūtina)
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Suberti miltus į didelį maišymo dubenį. Į vidurį suberti cukrų, vienoje pusėje – mieles, kitoje – druską. Pirštų galiukais įtrinti mieles ir druską į miltus.
2. Atskirame dubenyje išplakti aliejų, 1 visą kiaušinį ir trynį. Miltų viduryje padaryti duobutę ir supilti kiaušinių mišinį, po to 150 ml drungno vandens (nei šilto, nei šalto).
3. Sumaišyti miltus su skysčiu – iš pradžių šakute, vėliau rankomis, kol susiformuos šiurkšti tešla.
4. Perkelti tešlą į virtuvinį kombainą su tešlos minkymo kabliu ir minkyti vidutiniu greičiu 10 min, kol tešla taps lygi ir elastinga. Uždengti dubenį maistine plėvele arba drėgnu rankšluosčiu ir palikti 2 val. Tešla turėtų bent padvigubėti.
5. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Išversti tešlą ant lengvai miltais pabarstyto arba aliejumi patepto paviršiaus. Lengvai paspaudžiant rankos delnu pašalinti oro burbuliukus.
6. Padalinti tešlą į 3 lygias dalis. Kiekvieną iškočioti į virvutę, bent 30 cm ilgio. Virveles sujungti viršuje ir supinti kasą, galuose stipriai suspaudžiant. Galus pakišti po apačia, kad nesimatytų ir perkelti kepalą į paruoštą skardą. Uždengti maistine plėvele ir palikti dar 30 min pakilti.
7. Įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros.
8. Likusį kiaušinį išplakti mažame dubenėlyje ir gausiai aptepti duonos kepalą. Kai orkaitė įkais, dar kartą aptepti kiaušinio plakiniu ir, jei norisi, pabarstyti sezamų sėklomis.
9. Kepti 30 min (patikrinti po 25), kol viršus taps auksinės spalvos, o pabeldus į kepalo dugną pasigirs duslus garsas. Palikti atvėsti iki kambario temperatūros prieš pjaustant.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.