Rudens miškai dovanoja mums daugybę grybų, tačiau kartais jie gali būti nemaloniai kartūs. Norint mėgautis jų sodriu aromatu be nemalonaus poskonio, verta prisiminti seną, patikrintą močiutės triuką. Pašalinti kartumą iš grybų galima paprastais metodais, kurie ne tik pagerina skonį, bet ir išlaiko maistingąsias savybes.

Grybų ruošimas
Boletai, voveraitės, baravykai, pievagrybiai, medaus grybai, russulos – rudenį miškai tiesiog pilni skanių grybų. Tačiau ne visada jie pavyksta skanūs, nes kartais išsiskiria nemalonus kartumas. Vienas patikimas triukas – pamirkyti grybus piene. Tai suteikia jiems švelnesnį skonį. Pieną galima pakeisti rūgpieniu, kefyru ar net šaltu vandeniu. Virimo metu verta įpilti šiek tiek acto – jis nekeičia skonio, bet padeda išlaikyti spalvą ir neleidžia grybams juoduoti.

Močiutės gudrybės
Močiutės dažnai pridėdavo saldžių svogūnų arba cukraus į grybų patiekalus, kad neutralizuotų kartumą ir išsaugotų geriausias skonio savybes. Jei norite grybus užšaldyti, pirmiausia juos verta blanšuoti – trumpai pamirkyti verdančiame vandenyje. Tai neleidžia susidaryti kartumui ir padeda išlaikyti natūralų skonį.
Kada geriau atsisakyti grybų
Reikėtų prisiminti, kad intensyvus kartumas dažnai yra ženklas, jog grybai senesni arba prisikaupę teršalų iš dirvos ar oro. Tokiu atveju geriau jų nevalgyti – nors jie greičiausiai nebus nuodingi, bet skoniu ir nauda sveikatai nepasižymės.
Grybus valgykite šviežius
Grybai yra sunkiai virškinami, o pakartotinis jų pašildymas tik apsunkina virškinimą. Todėl geriausia valgyti juos iš karto po paruošimo. Tai ne tik padeda išvengti skrandžio problemų, bet ir leidžia mėgautis pačia grybų esme – jų aromatu ir tekstūra.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.