Pagaliau sugriautas mitas apie kavos gėrimo pavojų: gerti kavą ne tik malonu, bet ir sveika! Tyrimas po tyrimo rodo, kad iš savo mėgstamo rytinio gėrimo galite gauti daugiau naudos, nei įprasta manyti. Tai yra, ji ne tik prabudina organizmą ir įkrauna energijos, bet ir stiprina sveikatą. Kaip paaiškėjo, kavoje gausu medžiagų, padedančių apsaugoti organizmą nuo daugelio įprastų ir pavojingų negalavimų.
Kodėl kava naudinga?
Kofeinas yra pirmas dalykas, kuris ateina į galvą galvojant apie šį gėrimą. Tiesą sakant, kofeinas nėra svarbiausias kavos ingredientas. Joje yra apie tūkstantis biologiškai aktyvių medžiagų. Svarbiausi iš jų – antioksidantai, chlorogeninės rūgštys, kafeestalis, chinono rūgštis, vitaminas B2, magnis ir kt.
Visi šie komponentai atlieka lemiamą vaidmenį antioksidaciniuose procesuose, t. y. apsaugant ląsteles nuo neigiamo reaktyviųjų deguonies ir azoto junginių poveikio. Be to, yra įrodymų, kad kava suaktyvina jaunystės genus. Nenuostabu, kad kava tokia populiari Europos šalyse, kuriose vidutinė gyvenimo trukmė – Italijoje (82,5 metų) ir Prancūzijoje (82 metai).
Be antioksidantų, kava gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, mažinti uždegimą ir skatinti smegenų veiklą. Tai reiškia, kad reguliarus, saikingas kavos vartojimas gali padėti ne tik ilginti gyvenimą, bet ir palaikyti energingą bei aiškų protą.
Kava prailgina gyvenimą ir mažina mirtingumą
Atlikus eksperimentus buvo nustatyta, kad žmonės, išgeriantys 3–4 puodelius kavos per dieną, turi 10% mažesnę tikimybę mirti nuo šiuo metu dažniausių mirties priežasčių – širdies ir kraujagyslių ligų, onkologinių, infekcinių susirgimų ir kt.
Išgeriant 1–2 puodelius kavos per dieną, galima išvengti širdies nepakankamumo, jei širdis tampa nusilpusi ir sunkiai pumpuoja kraują. Tyrimai rodo, kad kava gali padėti sumažinti uždegimo rodiklius ir pagerinti kraujotaką, o tai teigiamai veikia širdies sveikatą.
Kava taip pat gali sumažinti riziką susirgti metaboliniu sindromu, reguliuoja cholesterolio lygį ir gali apsaugoti nuo aterosklerozės vystymosi.

Kava sustiprins jūsų DNR
Įrodyta, kad kavos gėrimas sumažina DNR grandinių pertraukas, kurios atsiranda natūraliai, tačiau gali sukelti navikų vystymąsi, jei jų nepataiso organizmo ląstelės.
Be to, kava skatina fermentų aktyvumą, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso. Tai reiškia, kad reguliarus kavos vartojimas gali turėti ilgalaikį poveikį ląstelių sveikatai ir sumažinti įvairių degeneracinių procesų tikimybę.
Kava gali būti naudinga ir odai, nes jos antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, lėtina senėjimo procesus ir mažina odos uždegimą.
Kava neleidžia susidaryti akmenims
Kava skatina tulžies gamybą. Tai leidžia maistui greičiau prasiskverbti per žarnyną ir sumažinti virškinimo trakto navikų tikimybę. Be to, kava gali užkirsti kelią akmenų susidarymui. Dėl to, kad pagreitėja tulžies nutekėjimas per latakus, akmenys nespėja formuotis.
Reguliarus kavos vartojimas taip pat gali pagerinti kepenų funkcijas ir skatinti žarnyno veiklą, todėl sumažėja užkietėjimo ir kitų virškinimo problemų tikimybė.
Be to, tyrimai rodo, kad kava gali mažinti riziką susirgti tulžies pūslės vėžiu ir uždegiminėmis kepenų ligomis.
Kava saugo kepenis
Tiek įprasta kava, tiek kava be kofeino turi apsauginį poveikį kepenims. Tyrimai parodė, kad geriančių kavą kepenų fermentų kiekis yra didesnis nei kavos negeriančių žmonių. Tai reiškia, kad pirmasis žymiai sumažina kepenų ligų, įskaitant cirozę ir riebalų degeneraciją, riziką.
Kava taip pat gali padėti sergantiems hepatitu ir sumažinti fibrozės vystymosi tikimybę. Reguliarus kavos vartojimas palaiko kepenų metabolizmą ir gali net pagerinti ląstelių regeneraciją.

Kava teigiamai veikia medžiagų apykaitą
Įrodyta, kad kavos gėrimas žymiai sumažina riziką susirgti 2 tipo diabetu. Tai yra dėl didelio magnio kiekio kavoje. Be to, geriant kavą, sumažėja podagros ir šlapimo pūslės akmenligės išsivystymo rizika.
Kava taip pat gali pagerinti insulino jautrumą, skatinti medžiagų apykaitą ir padėti reguliuoti kūno svorį. Taip ji prisideda prie sveikesnės kasdienės energijos pusiausvyros ir gali būti naudingas papildas subalansuotai mitybai.
Kiti kavos privalumai
Išgėrus 1–4 puodelius kavos per dieną, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač miokardo infarktu, sumažėja 19 %, insulto – 30 %. Kava taip pat gali slopinti Parkinsono ligos vystymąsi ir pagerinti smegenų funkcijas, įskaitant atmintį ir koncentraciją.
Svarbu pabrėžti, kad kavos poveikis priklauso nuo jos kokybės, paruošimo būdo ir priedų. Geriau vartoti kavą iš pupelių, minimaliai pridėti cukraus ar pieno, o ne gerti tirpią kavą su daug saldiklių ar aromatinių priedų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.