Dėl dažnų elektros dingimų dauguma žmonių susiduria su problema – maistas genda žaibiškai, o daugelis nežino, kiek ilgai produktai iš tikrųjų išlieka tinkami vartoti be šaldytuvo. Mitybos specialistė Olga Voynikova dalijasi svarbia informacija apie pagrindinių produktų saugojimą ir perspėja, kada rizikuoti nevalia.
Kiek ilgai pienas gali stovėti be šaldytuvo
Pienas kambario temperatūroje – apie 20–25 laipsnius – pradeda gesti jau po 2 valandų. Jei temperatūra pasiekia 30 laipsnių, užtenka vos valandos. Nepasterizuotas pienas išlieka tinkamas tik 1–2 valandas, pasterizuotas – iki 2 valandų, o ultrapasterizuotas – atidarytas kambario temperatūroje tik 2 valandas, nors sandarioje pakuotėje gali būti laikomas kelis mėnesius.
Jogurto ir kefyro saugojimas be šaldytuvo
Jogurtas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas. Patikimas požymis, kad jogurtas sugadintas – išsipūtusi pakuotės dangtelio dalis, nemalonus aštrus kvapas ar pelėsio atsiradimas.
Kefyras, turintis daugiau aktyvių mikroorganizmų nei pienas ar jogurtas, gali gesti dar greičiau. Jo struktūra turi būti vienalytė, be per daug putų ar gleivių. Sugedęs kefyras nebetinka vartoti, net jei kvapas dar nepakitęs.

Kiek ilgai mėsa ir virti patiekalai išlieka saugūs
Žalia arba virta mėsa kambario temperatūroje laikoma tik iki 2 valandų. Bakterijų dauginimasis šioje temperatūros zonoje gali būti žaibiškas – net kas 20 minučių jų skaičius gali padvigubėti. Šaldytuve jautiena, kiauliena ir ėriena išlieka tinkama 3–4 dienas, paukštiena – 1–2 dienas, o paruošta mėsa – 3–4 dienas.
Virti karšti patiekalai be šaldytuvo gali būti saugūs tik tol, kol palaikoma temperatūra ne mažesnė nei 60 laipsnių. Šaltas maistas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas.
Sūriai ir pusiau paruošti produktai
Kieti sūriai, tokie kaip Parmezanas ar senas Čederis, gali būti laikomi kambario temperatūroje 6–8 valandas. Minkšti sūriai, kaip Philadelphia, be šaldytuvo tinkami tik 2–3 valandas. Aiškus gedimo požymis – pelėsis, neįprasta drėgmė ar nemalonus kvapas.
Pusiau paruošti produktai, kurie buvo atšildyti ir vėl užšaldyti, yra ypač pavojingi – bakterijos dauginasi, o terminė apdorojimo procedūra nepašalina toksinų. Tokius produktus geriau nebevartoti, kad išvengtumėte apsinuodijimo.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.