ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar aštrus maistas jums kenkia, ar padeda? Atsako ekspertai
Sveikata ir grožis

Ar aštrus maistas jums kenkia, ar padeda? Atsako ekspertai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-24
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
r aštrus maistas jums kenkia, ar padeda? Atsako ekspertai
r aštrus maistas jums kenkia, ar padeda? Atsako ekspertai

Aštrus maistas jau seniai kelia daug diskusijų. Vieni jo negali pakęsti, kiti be jo neįsivaizduoja nė vieno patiekalo, o dar kiti – tiesiog toleruoja. Tačiau ar kada nors susimąstei, ką toks maistas daro tavo kūnui? Ar jis iš tiesų naudingas sveikatai, ar gali pridaryti žalos?

Pasak registruotų dietologių – Amandos Sauceda ir Connie Elick – aštrus maistas gali būti ne tik skonio stipriklis, bet ir turėti įtakos tavo savijautai bei sveikatai.

Kodėl aštrus maistas yra aštrus?

Aštrumą maistui suteikia medžiaga kapsaicinas, aptinkama čili pipiruose. Ji jungiasi su specifiniais skausmo receptoriais burnoje ir visame virškinimo trakte. Kūnas į tai reaguoja kaip į karštį – pradeda prakaituoti, parausta veidas, atsiranda ašarojimas, bėga nosis ar kaupiasi seilės. Visa tai – natūrali reakcija, kai organizmas bando „vėsintis“ ir išvalyti dirgiklį.

Aštrus maistas: nauda

1. Veikia kaip antioksidantas

Taip pat skaitykite

Mitybos specialistai pataria, kokie 5 gėrimai gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą
Mitybos specialistai pataria, kokie 5 gėrimai gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą
2025-11-06
Ar stresas gali pažeisti jūsų odą ir plaukus? Atraskite pagrindinius ženklus ir kaip juos suvaldyti
Ar stresas gali pažeisti jūsų odą ir plaukus? Atraskite pagrindinius ženklus ir kaip juos suvaldyti
2025-12-07
Štai kodėl granatą reikia valgyti su sėklomis! Ypač aktualu moterims
Štai kodėl granatą reikia valgyti su sėklomis! Ypač aktualu moterims
2025-11-11
Medikai įvardino geriausius būdus, kaip sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje nenaudojant vaistų
Medikai įvardino geriausius būdus, kaip sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje nenaudojant vaistų
2025-10-14

Kapsaicinas gali veikti kaip antioksidantas, neutralizuojantis laisvuosius radikalus, kurie sukelia ląstelių pažeidimus ir didina lėtinių ligų riziką. Be to, čili pipirai – puikus vitamino C šaltinis: vienas žalias čili gali aprūpinti daugiau nei 100 % rekomenduojamos paros normos.

2. Galima nauda cholesterolio, spaudimo mažinimui ir žarnyno sveikatai

Nors tyrimai su žmonėmis dar neleidžia vienareikšmiškai teigti, kad kapsaicinas gerina cholesterolio kiekį ar kraujospūdį, yra vilčių. Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad kapsaicinas gali teigiamai veikti žarnyno mikrobiomą, skatindamas gerųjų bakterijų dauginimąsi ir slopindamas kenksmingų bakterijų veiklą (kol kas tai pastebėta tik gyvūnų tyrimuose).

3. Alternatyva druskai

Dietologė Amanda Sauceda rekomenduoja aštrumą naudoti kaip alternatyvą druskai – taip galima mažinti druskos suvartojimą ir kartu išlaikyti skonio pojūtį patiekaluose.

Aštrus maistas: nauda

Galimi aštraus maisto trūkumai

1. Rėmuo ir rūgšties refliuksas

Kapsaicinas dirgina stemplę ir gali atpalaiduoti stemplės sfinkterį, dėl to rūgštys ir maistas gali grįžti į stemplę, sukeldami nemalonų rėmens pojūtį ar net refliuksą.

2. Virškinimo sutrikimai

Taip pat skaitykite

Co-Wash metodas: kas tai yra ir kokia nauda
Co-Wash metodas: kas tai yra ir kokia tokio plaukų plovimo nauda
2025-07-13
Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus
Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus: apie tai turėtų žinoti kiekvienas
2025-07-30
Kefyro kokteiliai: skanūs gėrimai, kurie turi naudos jūsų kūnui!
Kefyro kokteiliai: skanūs gėrimai, kurie turi naudos jūsų kūnui!
2025-10-08
Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
2025-08-13

Kai organizmas „jaučia pavojų“, virškinimo traktas gali pradėti veikti greičiau – todėl gali atsirasti viduriavimas, spaudimas pilve, o kartais – skubus bėgimas į tualetą. Jei taip nutinka dažnai, tai gali būti ženklas, kad aštrumo kiekis viršija tavo kūno tolerancijos ribas.

3. Paūmėjusi opų simptomatika

Svarbu žinoti, kad aštrus maistas nesukelia opų, tačiau jei jas jau turi – kapsaicinas gali stiprinti diskomfortą, dirginti opos vietą ir pabloginti bendrą savijautą.

Aštrumo tolerancija priklauso nuo daugelio veiksnių: vaikystėje vartoto maisto, kultūrinių įpročių, net genetikos. Kai kuriems žmonėms aštrus maistas – tai malonumas, kitiems – kančia. Tačiau svarbiausia – stebėti savo kūno reakcijas. Jei aštrūs patiekalai teikia džiaugsmo, saikingai įtraukti juos į mitybą tikrai verta.

Aštrus maistas gali būti ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas – jeigu valgomas atsakingai. Jis pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, gali teigiamai veikti žarnyną ir net padėti mažinti druskos kiekį mityboje. Tačiau jei turi virškinimo problemų ar skrandžio opą – verta būti atsargiam.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:aštrus maistasmitybaSkrandisŽarnynas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip laikyti kopūstus, kad jie ilgiau išliktų švieži?
Gyvenimas

Kaip laikyti kopūstus, kad jie ilgiau išliktų švieži?

Veido odos valymo priemonės: kaip pasirinkti pagal odos tipą?
Sveikata ir grožis

Veido odos valymo priemonės: kaip pasirinkti pagal odos tipą?

Pavasariškos žaliosios salotos su bulvėmis
Receptai

Pavasariškos žaliosios salotos su bulvėmis

Lietuvos - Lenkijos pasienyje – dar 60 dienų pratęsta kontrolė: kas keisis?
Lietuva ir pasaulis

Lietuvos – Lenkijos pasienyje – dar 60 dienų pratęsta kontrolė: kas keisis?

sichologinis testas paveikslėlis: sužinokite, kokia jūsų giliausia baimė
Įdomu

Ko bijote labiausiai? Išbandykite šį trumpą psichologinį testą ir sužinokite savo didžiausias baimes

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?