ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Džemas iš netikėto ingrediento. Tikrai pamiršite įprastas uogienes
Receptai

Džemas iš netikėto ingrediento. Tikrai pamiršite įprastas uogienes

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-09-23
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Cukinija daugeliui pirmiausia asocijuojasi su troškiniais, blyneliais ar daržovių sriubomis. Tačiau nedaugelis žino, kad iš šios paprastos daržovės galima pagaminti desertą, kuris nustebins savo skoniu ir tekstūra. Cukinijų džemas – tai originalus būdas panaudoti daržoves saldumynams, o tinkamai paruoštas jis tampa tikru atradimu tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.

Džemas iš netikėto ingrediento. Tikrai pamiršite įprastas uogienes
Džemas iš netikėto ingrediento. Tikrai pamiršite įprastas uogienes

Cukinija – ne tik daržovė, bet ir saldaus skonio pagrindas

Cukinijos dėl savo neutralios tekstūros puikiai prisitaiko prie įvairių priedų – cukraus, citrinos rūgšties, želė ar uogienių. Todėl iš jų pagamintas džemas įgauna subtilų, bet kartu ir netikėtai sodrų skonį. Viena iš paslapčių yra spalvų derinimas: žaliai cukinijai labiausiai tinka agrastų želė, suteikianti šiek tiek rūgštelės ir gaivumo, o geltonai – citrinų želė, kuri pabrėžia saulėtą atspalvį ir suteikia vaisiško charakterio.

Svarbu ne maišyti skirtingų spalvų cukinijų, nes taip ne tik išlaikomas natūralus grožis, bet ir išgaunamas vizualiai patrauklus džemo efektas. Tokį stiklainėlį, padovanotą draugui ar šeimos nariui, sunku supainioti su įprasta uogiene.

Paprastas cukinijų džemo receptas

Šis cukinijų džemas išties netikėtas saldumo bei daržovės derinys, tačiau ypač teigiamai vertinamas džemų mėgėjų. Jeigu turite atliekamų cukinijų, tikrai rekomenduojame išbandyti.

Taip pat skaitykite

Trumpai apkepta jautiena su daržovėmis
Trumpai apkepta jautiena su daržovėmis
2025-08-06
Purūs amerikietiški blyneliai su karamelizuotais obuoliais
Purūs amerikietiški blyneliai su karamelizuotais obuoliais
2025-07-18
Pietūs šeimai už 5 eurus: ryžiai su vištiena ir daržovėmis
Pietūs šeimai už 5 eurus: ryžiai su vištiena ir daržovėmis
2025-08-20
Lęšių sriuba su kopūstais ir rūkytu kumpiu
Lęšių sriuba su kopūstais ir rūkytu kumpiu
2025-06-05
Džemas iš netikėto ingrediento. Tikrai pamiršite įprastas uogienes. Cukinijų džemo receptas

Norint pagaminti gardų cukinijų džemą, prireiks vos kelių ingredientų:

  • 1 kilogramo cukinijų,
  • 1 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties,
  • 3/4 stiklinės cukraus,
  • pasirinktos želė,
  • 2 šaukštų vandens pradžiai.

Cukinijos supjaustomos smulkiais kubeliais, verdamos kartu su trupučiu vandens, kol suminkštėja. Vėliau jos sutrinamos, pagardinamos cukrumi, citrinos rūgštimi ir pasirinktąja želė. Mišinys troškinamas tol, kol išgaruoja kuo daugiau skysčio, nes cukinijos pasižymi dideliu vandeningumu. Taip džemas įgauna tirštą, malonią konsistenciją.

Kai masė paruošta, ją karštą reikia supilstyti į stiklainius ir papildomai pasterizuoti apie 15 minučių po vandens užvirimo. Ši procedūra užtikrina, kad džemas išliks saugus vartoti ir ilgiau išsilaikys sandėliuke.

Kodėl verta rinktis cukinijų džemą?

Pirmiausia – tai unikalus būdas panaudoti daržoves, kurių vasarą dažnai užauga tiek, kad nebežinome, kur jas dėti. Vietoje to, kad cukinijas naudotume tik pikantiškiems patiekalams, galima sukurti desertą, kuris nustebins visus ragautojus.

Antra, toks džemas yra lengvesnis nei tradicinė uogienė. Jame nėra tiek daug natūralaus cukraus, kaip braškėse ar vyšniose, todėl jo saldumas labiau priklauso nuo papildomų ingredientų – cukraus ir želė. Tai leidžia labiau kontroliuoti skonį ir tekstūrą.

Trečia, tai tikras spalvų ir skonių žaidimas. Derindami skirtingas želė rūšis, galime išgauti gaivų agrastų, švelniai rūgštų citrinų ar net egzotiškesnius poskonius, jei pasirinksime kitų vaisių želė. Tokiu būdu vienas paprastas receptas gali turėti kelias variacijas, o kiekvienas stiklainis taps vis nauja patirtimi.

Nuo sodo iki stalo – kūrybiška kelionė

Cukinijų džemas yra puikus pavyzdys, kaip kasdienės daržovės gali atskleisti naujas savo galimybes. Šis receptas tarsi skatina pažvelgti į virtuvę kūrybiškai – juk ne viskas turi būti daroma pagal nusistovėjusias taisykles. Jei uogienė, tai nebūtinai tik iš uogų, jei saldus skonis – nebūtinai tik iš vaisių.

Be to, džemo stiklainiai tampa gražia dovana. Puošnus užrašuotas stiklainis su spalvingu džemu – tai ne tik gardi staigmena, bet ir simbolinis priminimas, kad net paprasčiausios daržovės gali tapti tikru delikatesu.

Taip pat skaitykite

Naminis šokoladinis pudingas
Naminis šokoladinis pudingas
2025-06-17
Kepta avižinė košė su bananais
Kepta avižinė košė su bananais
2025-07-14
Nekeptas mangų sūrio tortas
Nekeptas mangų sūrio tortas
2025-07-03
Pasak specialistų šių produktų geriau nešaldyti.
Pasak specialistų, šių produktų geriau nešaldyti
2025-07-16

Galiausiai, šis receptas įrodo, jog tradicijos ir naujovės gali darniai susijungti. Cukinija, pažįstama kaip paprasta daržovė, čia virsta desertu, kuris sujungia vasaros gausą, šeimos kulinarinius įpročius ir modernų požiūrį į virtuvę.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:cukinijosDžemas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kada dėti druską į šašlykų marinatą. Atsako šefas
Naudinga

Kada dėti druską į šašlykų marinatą? Marinuojant ar prieš kepant? Atsako šefas

7 požymiai, kad jums pavydi. Pavydo priežastys
Gyvenimas

7 požymiai, kad jums pavydi

Miego paralyžius: kodėl vyksta ir kas nutinka?
Įdomu

Paslaptingasis miego paralyžius, kurį beveik kiekvienas patiria bent kartą gyvenime

Kodėl skorpiono atstovų neįmanoma pamiršti?
Horoskopai

Kodėl skorpiono atstovų neįmanoma pamiršti?

Kaip saugiai atsikratyti pasenusių vaistų ir užtikrinti jų tinkamą laikymą?
Uncategorized

Kaip saugiai atsikratyti pasenusių vaistų ir užtikrinti jų tinkamą laikymą?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?