Fermentuoti maisto produktai jau šimtmečius yra neatskiriama įvairių pasaulio virtuvių dalis. Nuo korėjietiško kimči, Vidurio Rytų kefyro iki vokiškų raugintų kopūstų – žmonės seniai žino, kad fermentacija ne tik suteikia maistui išskirtinį skonį, bet ir teikia sveikatai naudos. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtina, kad fermentuoti maisto produktai ypač prisideda prie sveiko žarnyno mikrobiomo palaikymo ir stiprina organizmo imunitetą.
Fermentuoti maisto produktai: kefyras
Kefyras – tai kultivuotas, fermentuotas pieno gėrimas, kurio skonis primena stipresnį jogurto gėrimą. Jis turi daugiau probiotikų ir baltymų nei įprastas jogurtas ir gali būti gaminamas tiek iš pieno, tiek iš augalinių alternatyvų, pavyzdžiui, migdolų ar kokosų pieno. Kefyras puikiai tinka pusryčiams ar sveikiems užkandžiams.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai – tai tradicinis vokiškas supermaistas, dažnai naudojamas hot-dog’uose ar kaip garnyras. Natūraliai fermentuoti kopūstai yra pilni probiotikų, skaidulų ir vitaminų. Tyrimai rodo, kad viename raugintų kopūstų inde gali būti daugiau nei 200 skirtingų žarnyno bakterijų padermių, todėl tai puikus pasirinkimas sveikai virškinimo sistemai.
Kimči
Kimči – tai korėjietiškas fermentuotų kopūstų arba kitų daržovių patiekalas, dažnai pagardintas fermentuota žuvimi, imbieru, česnaku ir aitriąja paprikos pasta gochujang. Be išskirtinio skonio, kimči turi daug probiotikų ir kitų naudingų medžiagų, stiprinančių žarnyno sveikatą.
Fermentuoti maisto produktai: Tempeh
Tempeh – fermentuotos sojos pupelės, formuojamos į tankią plokštelę, kuri gali būti marinuojama, kepta, kepama ar troškinama. Fermentacijos procesas padeda lengviau įsisavinti baltymus ir amino rūgštis, todėl tempeh yra augalinis maistinės vertės stiprintuvas.

Kombucha
Kombucha – tai fermentuotas arbatos gėrimas, pagamintas naudojant cukrų ir simbiotinę bakterijų bei mielių kultūrą (S.C.O.B.Y.). Be probiotikų, kombucha turi polifenolių, kurie padeda kovoti su uždegimais ir veikia kaip stiprūs antioksidantai.
Miso ir jogurtas
Miso pasta ir įvairūs jogurto produktai taip pat yra puikūs probiotikų šaltiniai. Miso geriausia vartoti neperkaitintą, o jogurtą rinktis su gyvomis kultūromis. Jogurtas taip pat praturtintas baltymais, kalciu ir kitais mineralais, naudingais žarnynui ir kaulams.
Kiti fermentuoti produktai
Taip pat verta paminėti varškę, labneh, buttermilk ir raugintus agurkus, kurie, jei fermentuoti natūraliai, suteikia organizmui gerųjų bakterijų ir papildomų maistinių medžiagų. Šie produktai gali būti naudojami tiek pusryčių, tiek pietų ar užkandžių metu, taip padedant reguliariai palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.